Владислав Панев пред OFFNews: Клуб ''Ускорение'' e група за натиск над управляващото мнозинство

Нужни са нови идеи, които да захранят мнозинството с енергия, за да има смисъл "сглобката" да съществува, каза депутатът от ПП-ДБ

Ружа Райчева 16 февруари 2024 в 13:22 4094 2

Владислав Панев

Снимка БГНЕС/Архив

Владислав Панев

Разговоряме с депутата от "Продължаваме промяната - Демократична България" Владислав Панев по повод предстоящата ротация, раздвижването в "Зелено движение" и посоките пред новоучредения от него клуб "Ускорение", целящ да подпомогне провеждането на сериозни реформи в ключови сектори на икономиката.

- Г-н Панев, преди седмица създадохте клуб "Ускорение", който има амбиция да зададе дневния ред за следващите девет месеца. Какво точно ще правите в този клуб и в каква посока ще вървите?

- Идеята на клуба е надпартийна. България има нужда от тласък в развитието си и за целта не е достатъчно, това което правят правителството и парламентарното мнозинство. Задължителните неща са ясни - Шенген, Планът за възстановяване, приемането ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), промените в Конституцията. През първите девет месеца тези работи бяха свършени, в една или друга степен.

Въпросът е, че ако искаме да бъдем лидери, а ние имаме възможност за това, както и цяла Източна Европа, трябва да предприемем много други мерки. Например в енергетиката, където виждаме, че България губи конкурентноспособност. Януари беше рекорден месец по нисък нетен внос на ток за вероятно 50 години назад. Има сериозни проблеми и в земеделието с окрупняването на земята и обезлюдяването на селата. Образованието ни е на ниско критично ниво - изследването на PISA го показа това. Така че, имаме сектори, в които, ако си свършим работата с промени в законодателството и изчистването на корупцията от администрацията и регулаторите, България може не просто да достигне средните нива на доходи в Европа, но и над средните.

Ясно видима е разликата в манталитета между Западна и Източна Европа. Очевидно в Западна Европа няма глад за успех, а има глад за бюрокрация, регулация, планове и т.н. Ние тук сме преживели плановата икономика и смятам, че имаме много по-голям потенциал, защото можем много по-лесно да отчетем грешките от миналото.

- Защо е нужно създаването на нов клуб, нали вече сте част от властта? С какво се налага създаване на нова група, което в очите на някои  може да изглежда като т.нар. "люспене"?

- Клуб "Ускорение" в никакъв случай не е люспене, нито вътрешна опозиция. Налага го това да обединим хората, които в парламента и бизнеса имат идеите и знаят как да ги приложат през следващите няколко месеца. Това в никакъв случай не е парламентарното мнозинство или правителството. И една такава, ако искате го наречете, група за натиск, би свършила полезна работа за страната.

- При положение че имате толкова много конструктивни критики каква оценка давате на досегашното управление на кабинета "Денков"? Струва ли си "сглобката"?

- Аз давам добра оценка, тъй като осъзнавам, че отделните министри, независимо дали имат добри или лоши намерения, са до голяма степен блокирани в дейността си от администрацията. Aдминистрацията по целия свят e консервативна и не желае големи промени, тъй като това е свързано с повече работа и творчество, така че за девет месеца не може да очакваме големи успехи. Друг е въпросът дали има министри, които целят постигането на определени резултати и реформи - такива има със сигурност. Според мен има и такива, които нямат особено големи амбиции.

- Какво се случва в "Зелено движение"? Няколко души, сред които и депутата Илина Мутафчиева, напуснаха партията през последните дни?

- Мисля, че това са нормални процеси след последното национално събрание. Тогава се видя, че има определени различия в посоката, към която има идеи да върви "Зелено движение". Като че ли има хора, които смятат, че партията трябва да заема позиции по по-тясно специализирани въпроси, които не са сред най-важните приоритети на обществото в момента. Това, само по себе си, не е толкова лошо. Съответно, имаше много сериозни лични напрежения през последната година, които доведоха до това.

- Как виждате бъдещето си с "Демократична България" и развитието на коалицията ви с "Продължаваме промяната"?

- Аз лично работя много добре с колегите от "Демократична България". Смятам, че сме един добър и до голяма степен, сплотен екип. Имаме какво да дадем на страната като цяло. По отношение на "Продължаваме промяната" - бъдещето ще покаже. Сега работим заедно и постигаме определени цели, което е смисълът на политиката.

- Как интерпретирате двусмислените послания от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за предстоящата през март ротация? Той заговори за рушвети в министерствата и че не е ясно дали ротация ще има. Думите му имат ли някаква тежест?

- Това е пазарлък по отношение на ротацията, която като нищо може да се забави, ако няма ясно споразумение за разпределението на министерските позиции до 6 март. За мен не е толкова важно кои хора ще влязат в изпълнителната власт, колкото какво точно ще правят.

Както казах в началото - задължителните неща, които имахме да правим, като че ли ги "посвършихме" през първите девет месеца. Оттук нататък са нужни нови идеи, които да захранят мнозинството с енергия, за да има смисъл то да съществува. Ако нямаш идеи за промени в България за следващите девет месеца, то защо ще имаме и “сглобка” въобще, след като никой не се чувства особено комфортно в нея?

- Как реагираха отвътре в "сглобката" на клуба "Ускорение"? Видях, че някои от лидерите бяха там - Христо Иванов и Атанас Атанасов, но от "Продължаваме промяната" реакция имахте ли?

- Като цяло имаме позитивни реакции, тъй като моята позиция, както и на колегите, е че можем да свършим много повече работа в рамките на управляващото мнозинство през следващите девет месеца. Позицията ми е ясна от доста време, така че няма изненада.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

16.02 2024 в 18:34

злобчо отдолу се напъвааа

1000

1

Tsvyatko Kovachev

16.02 2024 в 14:46

вие сте едни трагични хора , дето боцко ще ви отвее "с 200" - сапунени мехури , нещастници , ИТН-№2 ...
 
X

Да помогнем на украинските деца!