Съдът касира вота в Зидарово, пребитият кандидат-кмет ще обжалва пред ВАС

OFFNews 07 ноември 2023 в 13:59 2692 1

 Касираха изборите в Зидарово

Снимка БГНЕС

Христо Бардуков, кандидат за кмет на село Зидарово

Бургаският административен съд обяви за недействителен избора на кмет на созополското село Зидарово, съобщи БНР.

Христо Бардуков - кандидатът за кмет на БСП , който беше нападнат и пребит дни преди изборния ден, спечели първия тур с 50,43% от гласовете, или 290 гласа. Втори в надпреварата за кметското място остана Стойчо Петков от ГЕРБ с 48,70% подкрепа. Разликата между двамата кандидати за кмет на Зидарово беше само 10 гласа.

Изборните резултати в село Зидарово се оспорват от опонента на Бардуков и дългогодишен кмет на селото Стойчо Петков. След внесения сигнал за нарушения при обработката на изборните протоколи, на 3 ноември чувалите с изборните книжа от двете секции в селото бяха проверени от административен съдия в присъствието на членове на Общинската избирателна комисия в Созопол и журналисти.

В мотивите към решението да бъде обявен за недействителен избора на кмет на село Зидарово, Бургаският административен съд посочва, че жалбоподателят е оспорил протоколите на секционните комисии, а при ръчното преброяване на бюлетините, извършено в съдебно заседание, са установени съществени несъответствия с данните в протоколите. Освен това протоколът на една от секционните комисии е подписан с "особено мнение" от всички членове на комисията.

"Ще обжалвам пред Върховния административен съд решението", заяви спечелилият изборите кандидат Христо Бардуков, цитиран от БНР.

Касирането на вота в Зидарово означава, че до края на тази година трябва да се проведат частични местни избори за кмет в селото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки