Васил Терзиев иска предприемачи от цял свят да станат електронни граждани на София

Той дава за пример Естония, където дигитализацията помогнала за борбата с корупцията

OFFNews 02 октомври 2023 в 15:46 5040 3

Васил Терзиев и Лийна Вахтра

Снимка Фейсбук профил на Васил Терзиев

Васил Терзиев и Лийна Вахтра

Българската столица да бъде дигитализирана по модела на Естония, иска кандидатът за кмет на София на ПП-ДБ Васил Терзиев.

По думите му дигитализацията в балтийската държава е помогнала за изграждане на прозрачен публичен сектор, който прави корупцията почти невъзможна. Прозрачността помага да се избегнат скриването на данни и корупцията в държавните органи, каза Терзиев.

Кандидатът посрещна в София за старта на кампанията си Лийна Вахтра - главен изпълнителен директор на Estonian e-Residency (естонско е-гражданство).

Лийна ми разказа, че благодарение на добрата репутация на страната, приходите от данъци са се увеличили, защото предприемчиви хора от цял свят днес стават електронни жители на Естония и създават свои компании там, добавя Терзиев.

В основата на всички обществени услуги в Естония стои единствено фокусът върху гражданите - това на практика означава, че животът на хората е по-лесен и по-удобен, казва още той.

Според индекса за възприятие на корупцията на Transparency International ние, българите, сме на 72-ро място в света, а Естония дели 14-то място с Канада и Исландия. Това е постигнато именно благодарение на дигитализацията, убеден е кандидатът на коалицията ПП-ДБ ("Спаси София").

Анкета

резултати
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

3

БотоксПутю

02.10 2023 в 22:01


Ето го още един от същото котило:
Красимир Стойчев: Мравуняците са по-организирани от София в момента.

https://eurocom.bg/new/krasimir-stoychev-mravunyatsite-sa-po-organizirani-ot-sofiya-v-momenta

1236

2

БотоксПутю

02.10 2023 в 18:46

Естония - родното място на Скайп. Прекрасен народ и естествена природа. Бил съм в Талин няколко пъти по времето на соц-а.Направи ми впечатление как хората общуват помежду си и с мен -тихо, спокойно, усмихнати - скандинавци. А инфраструктурата - като в Германия преди войната - трамваите , павета по улиците, перипети около кръстовищата. А ми нинистерството им на вътрешните работи - с една голяма, разклатена, дървена порта и ключалка от 19-я век.

-295

1

Vitorio

02.10 2023 в 16:27

Браво бе, на Васето ще му викаме BigBrother и ще се дебнем и изповядваме пред него!
Васе на това му се вика 15 minute city или SmartCity, пак ще има издаване на пътни листове за излизане, като по времето на дядовото КДС, само че сега ще са електронни сертификати!
Ще е супер китайската социално кредитна система, но да знаеш Васе, никой няма да притежава нищо и ще трябва да му харесва, иначе ще му се скъса "пътният лист" и електронните купони за пазаруване!
 
X

Да помогнем на украинските деца!