Изложба събира изчезналите киносалони в София

OFFNews 08 април 2024 в 20:54 1718 1

Изложба събира изчезналите киносалони в София

Снимка Изложба събира изчезналите киносалони в София

Изложба събира изчезналите киносалони в София

Фотографска изложба събира на едно място изчезналите киносалони в София. Инициативата е на „Невидима София“ и се организира от „Програмата“ и L’europeo. Експозицията може да бъде разгледана от 24 до 27 април в галерия nOva art space, а след това - от 9 до 23 юли в галерия на открито в градинката пред Народен театър „Иван Вазов“, съобщават организаторите.

С този проект „Програмата“ продължава серията си от изложби, с която в ролята на куратор се опитва да ни върне към всички архитектурни съкровища на Стара София, съхранили духа на времето, разказват от екипа. „През есента на 2023 г. чрез фотографската си експозиция „Невидима София“ медията изследва в дълбочина гаснещите емблематични софийски сгради, които се крият в малките улички, далеч от отъпканите пътеки на всекидневието. Сега Програмата се връща във времената, когато столичани прекарват вечерите си пред екраните на кина като „Глория палас“, „Роял“, „Европа палас“, „Балкан“, „Рекс“, „Славянска беседа“, „Сердика“, „Македония“, разказват те. И допълват, че днес локациите на тези знакови културни средища са позабравени, а сградите на някои от тях отдавна вече не съществуват.

„Невидима София: изчезналите киносалони“ ще видим през умелия обектив на фотографите Александър Станишев, Георги Андинов и Ивелина Димчева, съчетани с архивни кадри от златната ера на българското кино, които проследяват и припомнят първите трепети на софийското общество пред магията на киноизкуството, отбелязват от екипа.

По думите на организаторите, изложбата „Невидима София: изчезналите киносалони“ проследява и припомня историите на най-ранните кина в града чрез вълнуващ фоторазказ, който ни изпраща на пътешествие в самото начало на XX век. „Този път изложбата разглежда не само архитектурните висоти на фасадите (тези от тях, които все още се крепят), но повдига завесата и потъва в неповторимата атмосфера на интериора. Незабравени целувки, ехтящ смях и сподавени въздишки все още витаят в колективната ни памет, а Програмата твърдо вярва, че паметта и наследството си струва да бъдат съхранявани“, отбелязват от екипа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки