Вещи на Левски ще бъдат изложени днес в президентството

OFFNews 20 февруари 2016 в 08:55 4734 0

Днес в Деня на отворени врати в президентството ще бъдат показани уникални вещи на Васил Левски, съобщава "Фокус".

На "Дондуков 2" организират специална изложба между 10 и 16 часа.

Първите посетители ще бъдат посрещнати лично от президента Росен Плевнелиев, а всички желаещи ще имат възможността да видят тефтерчето на Левски и други негови лични вещи, документи, писма, оригинални снимки и експонати, които са част от фондовете на Националния музей „Васил Левски“ в Карлово, Регионалния исторически музей – Ловеч, Националния военноисторически музей и Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.

На „Дондуков“ 2 ще бъдат изложени и други вещи на революционера, като личното кръстче на Апостола, което му е подарено от вуйчо му – архимандрит Василий, неговата кама и сабя, фалшиви турски печати, с които Левски е подправял тескерета и оригинални фотографии.

Централно място в експозицията заема тефтерчето на Васил Левски, което е използвал през последните години от живота си - между 1871 г. и 1872 г.

Посетителите ще могат да видят и писма с кореспонденция на Апостола до съратници, в които се съдържат и безсмъртните му послания – „Ако спечеля, печели цял народ, ако загубя - губя само мене си“; „Аз съм посветил себе си на Отечеството си… да му служа до смърт и да работа по Народната воля...”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков