Кой печели от арестите във Фонда за лечение на деца

OFFNews 22 април 2016 в 21:45 11332 4

Показната акция с ареста на директора на Фонда за лечение на деца Павел Александров има за цел Фондът да стане част от Министерството на здравеопазването и парите да отиват при конкретни лекари и доставчици на медицински изделия. 

Това заяви пред OFFNews Йордан Петров от Фондация "Спаси, дари на...", която работи от години с Фонда за лечение на деца. 

Шефката на Инспектората към министерството Пенка Белева на практика е ръководела цялата операция и е казвала на полицаите къде да търсят документи. Белева е корумпирана още от митниците и беше изгонена, караше едно Мазерати, с това е известна, покри се след това и отиде в Инспектората, обясни Петров. 

Обвиненията срещу Александров са абсурдни. Договорът с този прословут апартамент в Париж, в който са настанявани деца, е сключен преди много години. Там ходят и възрастни хора, които са изпратени за лечение от Фонда за лечение на възрастни. Схемата във Фонда е пределно прозрачна и всички обвинения за корупция и пликове с пари просто няма как да се случат. 

Поредната лъжа беше, че само трима лекари са използвани при общо 100 експерти. Това няма как да се случи, защото това са различни видове болести и няма как тези трима лекари да дават становища за всички заболявания. Идеята е да се свали доверието от Фонда и той да се прехвърли по-лесно към министерството, откъдето ще се управлява много лесно. 

Друго обвинение е, че е използвал посредници, но за всички клиники се използват посредници. Свързвали сме се директно с някоя болница и ни препращат към посредника, защото той проверява на място как стоят нещата, дали има събрани пари, дали няма измама. 

Сега разследват Ходжев, който е представител на турската болница "Аджъбадем". Убеден съм, че това има общо със сделката за купуване на болница "Токуда", което се случи по същото време с целия скандал. Работи се с много посредници, но само него замесиха. Причината е, че когато влезе на пазара една чужда болница - все едно каква, трудно може да ѝ се въздейства. Нито Москов може да ѝ каже нещо, нито Пенка Белева може да ѝ каже нещо. Ако е български собственикът, винаги може да му се спретне една акция на ГДБОП. Но за незапознатата публика посредник звучи като нещо съмнително – свързва се с комисионни и т.н., каза още Йордан Петров. 

Затова се борихме да има Обществен съвет, за да е прозрачна тази институция. В Обществения съвет има журналисти, които веднага биха усетили ако се случва нещо, има пациентски организации, има лекари, които са навътре в нещата и знаят кое колко струва, коя клиника е добра. Общественият съвет проверява и самите родители, защото в други инициативи е имало случаи на опити за измама. Няколко години се борихме да има и регистър, в който да може да се проверяват молбите - колко са одобрени, колко не са разгледани, колко се бавят. Сега идеята е всичко това да изчезне, категоричен е той.

Петров разказва, че в последно време е имало натиск срещу Павел Александров, а когато е започнала и прокурорската проверка, той е заявил, че само чака да излязат резултатите, за да се види, че няма проблем, и да напусне, защото му е писнало да ходи да се оправдава.  

Имаше проверки всеки ден, даже казваше, че има един служител, който се занимава само с това да прави копия на документи за службите, и не може да се заеме с нищо друго. 

Сега го оклеветиха и никой няма да му се извини. Тези обвинения ще отпаднат в какъвто и да е съд. Сложиха си удобния директор проф. Владимир Пилософ, който е бил агент на ДС, корумпиран до мозъка на костите си, който източи Националната кардиологична болница и накрая Радослав Гайдарски (здравен министър в кабинета на Сергей Станишев, бел. ред.) го уволни, защото то нямаше накъде повече, казва още представителят на Фондация "Спаси, дари на...".

Когато тогавашният здравен министър Таня Андреева назначи Ива Станкова на мястото на Павел Александров, тя започна да насочва парите за ортопедичните операции само в ортопедията в Горна Баня. Тя е лекар и не беше наясно с нещата. Сега настояват всички да се слага начело на Фонда лекар, но това не е правилно. Нужен е човек, завършил здравен мениджмънт, както е навсякъде по света. Лекарите са учили да лекуват хора, а тук трябва добър мениджър, който разпределя пари, който се занимава с администрация, а има лекари да консултират, смята Йордан Петров.

През миналата година бяха отпуснати пари за лечението на над 1300 деца, а има 9-10, при които има проблеми. Дори в Обществения съвет сме говорили да се показва по-често, че има много деца, на които се помага.

Премиерът Борисов бейски обяви, че са превели пари във Фонда и няма опасност за лечението на децата. Фондът обаче си има пари, все още е април и парите за годината не са свършили. Но първо трябва да се вземе решение за лечението на дадено дете и след това се дават парите, каза той и допълни, че при случая с бебето Дилян вече е взето решение за лечението на детето, но болницата не е определила дата за операцията му, защото случаят е по-специфичен и трябва да се съберат няколко лекари за интервенцията. 

Говорих с адвокатката на Павел Александров – тя ми обясни, че те ще го влачат максимално сега, но Александров е такъв човек, че няма да тръгне да съди някого в Страсбург и да прави някакви панаири, защото са му други разбиранията. Той е наясно, че ако заведе дело и спечели, обезщетението няма да го плаща Москов или Пенка Белева от джоба си, а ще го плащаме всички ние, посочи Йордан Петров.

От години работим заедно с Фонда и дори организирахме DMS, с който да се събират дарения за Фонда. Идеята беше и чрез нас хората да имат доверие на Фонда и да започнат да даряват, за да се лекуват повече деца, но сега решихме да махнем този банер от нашата страница, защото вече не можем да гарантираме, че тези дарения няма да отидат за шефката на Инспектората например. Ще продължим да работим с Фонда и ще продължим да сигнализираме, ако има неуредици, категоричен е той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13340

4

Blagodatka Dushanova

23.04 2016 в 12:34

Никой не печели!...Това е само театър ,режисиран от PR-съветниците(съветничките) на бойколеоне да се хвърли прах в очите на Европейската комисия,че и у нас се върши "нещо" за справяне с корупцията...Само театър,уж се борим с мафията и корупцията,а горят само дребните риби , или хващат с показни акции хора ,които са нито корумпирани,нито мафиоти...,а корумпираните са в парламента и мафиотите ни управляват...другото е само театър!

12539

2

MakMurphy

23.04 2016 в 00:26

В същото време Пенка Белева – Тасева, известна като Мазератито е в явен конфликт на интереси. Тя е едновременно шеф на Инспектората на Министерството на здравеопазването, председател на борда на директорите на Специализирани болници за реахбилитация – Национален комплекс" ЕАД (СБР-НК) и председател на съвета на директорите на БЛЦ Камена ЕАД – Велинград. Това означава, че тя проверява сама себе си. Миналото на Мазератитито съшо е много интересно. От шеф на отдел Акцизи в софийската митница Белева оглавява здравния инспекторат. Там тя е разследвана и за корупция, а прокуратурата излиза със становище, че „няма драстични нарушения“.
http://sofia.media/news/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8_2/%D0%9C%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%B8-%D0%BC%D0 %B8%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B0-%D1%81%D0%BF%D1%80%D1%8F%D1%85%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82% D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0_6567.html

12302

1

Българофил

22.04 2016 в 22:43

Кой печели ли?

Със сигурност не и народът!

Аман.

 
X

Да помогнем на украинските деца!