МВР предлага издаването на лична карта да струва 30 лв., а не 18 лв.

OFFNews 16 април 2024 в 08:45 2795 3

лична карта

Снимка БГНЕС/Архив

Лична карта.

Министерството на вътрешните работи предлага изменение и допълнение на Правилника за издаване на българските лични документи, сред които е и поскъпване на издаването на лична карта - от досегашните 18 лв. на 30 лева.

От доклада на вътрешния министър Калин Стоянов до Министерски съвет става ясно, че се въвежда възможност за издаване на лична карта със срок на валидност 30 години на хората, навършили 70-годишна възраст с цел гарантиране качеството на техническите характеристики на документите и предвид пределната възраст.

Отменя се възможността за издаване на безсрочни лични карти. 

Също така се въвежда промяна в експресната услуга при издаване на лична карта (до 8 работни часа), като се предвижда получаването на готовия документ да става в определени структури на МВР на територията на София, което е свързано със стартирането на централизирана персонализация за този вид български личен документ.

Непълнолетните ще плащат 21 лв. вместо досегашните 13 лв. след приемане на измененията. Когато поръчката на лична карта е експресна, таксите се удвояват или утрояват, съобщава в. "Дневник". 

Временният паспорт за окончателно напускане на България ще бъде включен сред документите, издавани на пребиваващите в страната чужденци.

При подаване на заявление за издаване и подмяна на шофьорска книжка, за да удостовери самоличността си освен лична карта, временна карта за самоличност или паспорт заявителят ще може да представя и предходно издадена шофьорска книжка, тъй като свидетелството за управление на МПС е личен документ, който удостоверява правоспособността за управление, а за български граждани - и самоличността на територията на България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

3

Far Rider

16.04 2024 в 10:09

Още един "невидим" данък! Периодично ще ни издояват. Ега ти калпавата кочина!

12407

2

Bad Horse

16.04 2024 в 10:05

"Последния милиционер, над Омир слънчево ридае..."

На мен тази джаджа, лична карта, не ми трябва. На Държавата и трябва, за да ме контролира. И при това ме задължава да си я плащам!

ОчевАдно е по-ефикасно това да се поеме от бюдета, след като всички плащаме данъци и на всички се издават лични карти. Защо и да плащаме за банково обслужване на милиони малки транзакции, кодато може веднъж месечно да се прави една голяма транзакция към МВР?

22548

1

dolivo

16.04 2024 в 09:21

ай сиктир, с какво оправдавате? един принтер я прави, всичко ви е въведено от предишната.

айде за първата да речем трябва проверки по дълбоки на акта и т.н.

търтеи
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки