Само 18 бежанци вземат пари от социалната ни система

OFFNews 09 ноември 2016 в 19:21 4907 0

Снимка Сергей Антонов

В последните 2 години България е постигнала голям напредък в извеждането на децата от институциите, каза социалният министър Зорница Русинова

Само 18 бежанци са включени по някакъв начин в социалната система на България. Това стана ясно от думите на социалния министър Зорница Русинова пред БНТ.

България има проблем с охраната на границите. Затова съществува страх, а в президентската кампания той се усилва с политически цели. Никакви програми и никакви планове за заселване на бежанци няма.

Русинова обясни, че най-голям акцент в бюджета ще бъдат грижите за децата. 950 лева месечно става максималната добавка за дете с увреждане, 350 ще е минималната. Добавката се диференцира според степента на увреждане и ще се дава на всички родители на такива деца, независимо от доходите им.

Майчинските не се увеличават, но се прокарва една важна възможност. Ако една майка се върне на работа в първите 12 месеца след раждането, до края им тя може да получава освен заплатата си и половината от майчинството. То е в размер на 80% от заплатата на майката, но досега се прекратяваше при завръщането й на работа.

За пръв път от 11 г. насам безработицата и нас е спаднала под средното ниво за Европа. Проблем остава младежката безработица, която у нас има специфика - 160 000 от безработните младежи са без средно и дори без основно образование и мерките за следващата година ще са насочени към общностите, от които произлизат те.

Друг акцент е извеждането на децата от институциите, образоването им и намирането им на работа след това.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews