Топлото време изкара шофьори на протест във Варненско и Добричко

Нели Александрова 15 април 2024 в 16:36 2711 0

Таксита

Снимка Авторът

Таксиметрови автомобили

Изключително лошото състояние на републиканската пътна мрежа в района на Дуранкулак изкара на протест жителите на няколко села в Добричко. В рамките на два часа пътят между Дуранкулак и близкото с. Захари Стояново беше блокиран.

Отсечката е с дължина 5 км и е най-пряката връзка до Добрич. По нея преминава и трафикът на тежкотоварни камиони и автобуси до и към границата с Румъния в посока ГКПП „Дуранкулак".

Въпреки стратегическото състояние на пътя, по него навсякъде има дупки, липсват както вертикална, така и хоризонтална маркировка, а на много места асфалтът изцяло липсва.

Обещанията за ремонт на пътя са от години. От Агенция „Пътна инфраструктура" посочват в позиция по казуса, че се очаква през май месец, след Великденските празници, да започне изкърпване на дупките по пътя между Дуранкулак и Кардам, където е другият сухопътен ГКПП с Румъния, но в района на с. Захари Стояново. За целта са осигурени 27 хил. лв.

До края на седмицата жителите на добричките села ще увеличават блокадата с по един час.

Междувременно, около 70 таксиметрови шофьори протестираха във Варна с искане за увеличение на тарифите. Те настояват за повишаване на минималната тарифа от 1,10 на 1,29 лева и на нощната - на 1,49 лева. Решение за промяната може да вземе само общинският съвет, с чийто председател представители на таксиметровите фирми край морето ще искат да разговаря следващата седмица.

Освен от цените, таксиджиите във Варна се оплакват и от свиването на броя и местата на стоянките им. Около 100 са понастоящем, а преди време бяха почти 300. Намалява и броят на местата за изчакването им след въвеждането на синята зона във Варна и разчертаването на бъдещата зелена зона в града. Там обаче има нормативно изискване за 6 кв.м маневрена площ за всяко паркомясто, на което доскоро са паркирали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки