В Пазарджик заменят печки на дърва и въглища с термопомпи

Диана Варникова 03 ноември 2022 в 15:11 10293 0

Тодор Попов

Снимка Архив

Кметът на Пазарджик Тодор Попов

Домакинствата в Пазарджик, които се отопляват на печки с дърва и въглища, ще могат да преминат на термопомпи и климатици. Това ще стане по програма на общината, по която ще бъдат отпуснати 50 млн.лв., съобщи кметът Тодор Попов на информационна среща за програмата за саниране на жилищни сгради.

Идеята на тази замяна на печките-тип “чудо“ е да се спестят вредните емисии във въздуха, като се изградят екоотоплителни инсталации. 

Кметът Попов обясни на гражданите, че все още не са съвсем ясни правилата за финансирането, което ще бъде напълно безвъзмездно. Очаква се през следващата седмица да бъдат обявени условията, на които ще трябва да отговорят желаещите да заменят твърдото гориво с термопомпи. 

Там, където има условия, домакинствата ще могат да инсталират и фотоволтаици. Средствата ще бъдат разпределени 50% за града и на 50 процента за селата, заяви кметът Тодор Попов. Според предварителни проучвания най-опасен е димът от изгарянето на дървата. 

Обследвания в града и селата ще покажат къде е най-замърсен въздухът и това ще даде допълнителни точки на кандидатстващите. Преди 1989 г. имаше идея частни и обществени сгради в Пазарджик да се отопляват на ТЕЦ и бе започнато строителството на такава централа в покрайнините на града, но по-късно то бе замразено и оборудването разграбено. В момента около половината от сградите в областния град се отопляват на природен газ, но заради кризата със синьото гориво много домакинства решиха да преустроят инсталациите си на термопомпи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови