31 РИК-а за изборите 2 в 1. Само една партия е подала документи за регистрация досега

OFFNews 16 април 2024 в 14:46 710 0

Матева

Снимка БГНЕС/Архив

Росица Матева

Районните избирателни комисии и за двата вота на 9 юни - за Народно събрание и за Европейския парламент, ще са 31, като по една комисия ще работи и за двата избора, обяви зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева. За 7 РИК-а вече е постигнато разбирателство, за останалите ЦИК ще прецени как да назначи ръководството на тези състави.

Матева съобщи още, че печатницата на БНБ вече разполага с допълнителна машина, която да отпечата ролките за машинния вот.

Говорителят обеща ЦИК да направи всичко възможно да приема решенията си навреме, така че избирателите своевременно да се запознаят със своите права, задължения и организацията на изборния процес.

До момента документи за участие в изборите е подала една партия - "Българско национално обединение".

"Искам да призова всички от администрацията, заети с организацията на изборите, членове на СИК и РИК, които ще назначим, да работят, така че всеки български гражданин да може да гласува така, както гарантират неговите права", посочи още Росица Матева.

В изборите имат право да гласуват навършилите 18 г., имат уседналост 3 месеца преди деня на вота, т.е. към 9 март, и имат постоянен или настоящ адрес. За Европейски парламент могат да гласуват и граждани на държави от ЕС с постоянно пребиваване в България. В страните извън ЕС ще се гласува в дипломатически и консулски представителства. Извън ЕС ще гласуват само на национален парламент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки