ГЕРБ бавят доклада за договора с ''Боташ'' заради писмо със секретен гриф, докато от БСП го разпространяват

ГЕРБ предлагат проекторешение, с което да задължат министъра на енергетиката да предоговори споразумението с турската енергийна компания

OFFNews 19 април 2024 в 15:11 1069 0

Росен Желязков

Снимка БГНЕС/Ралица Белчева

Росен Желязков

Народното събрание заседава извънредно, за да разгледа доклад за дейността на временната комисия по повод споразумението между "Булгаргаз" и турската енергийна компания "Боташ", подписано от служебното правителство на Гълъб Донев.

Председателят на комисията Жечо Станков от ГЕРБ вече няколко дни отказва да внесе доклада в деловодството. Днес обаче той обяви, че ще внесе проекторешение, което да задължи министъра на енергетиката да предоговори споразумението с турската енергийна компания.

Временната комисия приключи работата си миналата седмица. Оттогава докладът се бави. В началото на днешното извънредно заседание председателят на парламента Росен Желязков заяви, че той все още не е внесен от Жечо Станков, под предлог, че вътре има писмо със секретен гриф. 

През това време обаче от БСП разпространяват сред журналистите в кулоарите доклад, който твърдят, че е от временната комисия. По-рано време на брифинг в НС те съобщиха подробности от договора с "Боташ" и заявиха, че ще сезират българската и европейската прокуратура, както и Антикорупционната комисия. БСП казаха, че според събраната информация тогавашният министър на енергетиката Росен Христов сключил договора като купувач и го пратил за подпис на "Булгаргаз" по имейл.

В пленарната зала Радослав Рибарски от ПП-ДБ заяви, че Желязков е насрочил извънредното заседание с цел само да мине точката и да се прикрие записаното в доклада, който в момента се "разнася из кулоарите от журналистите". Той поиска 15 минути почивка, за да се внесе докладът. 

Желязков отговори, че ПП-ДБ е трябвало да имат предвид това, преди да поискат извънредно заседание за разглеждането на доклада

Мартин Димитров от ПП-ДБ иронично предложи двамата заедно със Жечо Станков да отидат "за ръка" до деловодството на НС и да внесат доклада. "Сега правите партизанската техника и криете доклада", каза той и заяви, че ПП-ДБ - ако трябва, отново ще поискат извънредно заседание. 

По искане на Цончо Ганев (Възраждане) камерите на БНР и БНТ бяха включени на живо излъчване от НС. 

Жечо Станков каза, че "скъсаните ризи" на депутатите по темата, показват ясно, че идват изборите. Той заяви, че е получил писмо със секретен гриф, който не може да коментира. Станков посочи, че на практика срокът за работата временната комисия изтича в четвъртък следващата седмица.

"Трябва да носим своята отговорност пред държавата. В писмото със секретен гриф пише, че докато получим официално становище, трябва да изчакаме", заяви Станков. 

Той заяви, че ще внесе проект на решение относно дейността на комисията за "Боташ", което да възложи на министъра на енергетиката да предоговори споразумението, сключено от правителството "Донев". 

В реплика към Драгомир Стойнев (БСП), който се възмущаваше, че се нарушават процедурните правила, Желязков подкрепи Станков и каза, че срокът на комисията официално изтича другата седмица в четвъртък. Той също така предложи всичката събрана от комисията информация да бъде изпратена на енергийното министерство и БЕХ. 

Зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин (БСП) подкрепи предложението на Рибарски за почивка, така че да се внесе докладът, а не да се предлагат "хвърчащи листа" като проекторешения. 

Венко Сабрутев (ПП-ДБ) обвини Желязков, че става съучастник в укриването на доказателства за тежки финансови престъпления срещу държавата. "Вие пратихте доклада за "Боташ" там където и Пътната карта за Турски поток - в небитието", обяви той. 

Желязков в крайна сметка обяви 30-минутна почивка. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки