ГЕРБ и ДПС също предложиха отлагане с 1 г. на либерализацията на пазара на ток

Кристина Минчева 17 април 2024 в 14:19 963 0

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

ГЕРБ и ДПС предлагат отлагане с една година либерализацията на пазара на електроенергия за битовите потребители. В началото на октомври самите те гласуваха "за" от 1 юли 2024 г. държавната Национална електрическа компания да не бъде обществен доставчик на електроенергия на регулирания пазар за бита, както и ЕРП-тата, които доставят тока на домакинствата, да го купуват директно от борсата на борсови цени, а министърът на енергетика да престане да определя годишна квота за задължително изкупуване на ток от производители за регулирания пазар.

Сега във внесения законопроект за изменение на Закона за енергетиката ГЕРБ и ДПС посочват, че отлагането на либерализацията на пазара на електроенергия за битови потребители до 1 юли 2025 г. е с цел да се разреши първо проблемът с финансовата криза в сектор енергетика, която се явява заплаха за електроенергийната система.

Промените в Закона на енергетиката бяха внесени от кабинета "Денков" през есента на 2023 г. По време на дебатите в пленарна зала депутатите от коалиционното мнозинство - ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС успокоиха, че промените ще се приемат в този вид, за да успее България да използва парите от Националния план за възстановяване и устойчивост, а след това ще се мисли за решение на този и други неясни въпроси. Президентът Румен Радев обаче наложи вето върху промените, което беше отхвърлено от парламента.

БСП призова за отлагане на либерализацията на пазара за домакинствата за цената на тока още през март. От партията считат, че е добре законът да влезе в сила от 1 юли 2025 г., а не от 1 юли тази година, защото прогнозите показвали, че излизането на тока за домакинствата на свободния пазар ще доведе до оскъпяване на цената с до 20%.  

"Нека останалите политически сили намерят воля и желание да ни подкрепят. За нас е важно още днес този законопроект да бъде подкрепен в комисия от всички политически сили и в петък също да получим подкрепа и хората да си отдъхнат", коментира в кулоарите на парламента Драгомир Стойнев от БСП.

Днес комисията по енергетика в Народното събрание ще разгледа предложението на БСП и лидера Корнелия Нинова за отлагане либерализацията на пазара на ток за битовите потребители.

В мотивите към законопроекта, предложен от ГЕРБ и ДПС, е посочено, че предлагат либерализацията да боде отложена с една година, време през което да се предприемат действия по финансово стабилизиране на дружествата от групата на "Български енергиен холдинг" ЕАД и ФСЕС.

"Този допълнителен преходен период ще даде възможност на Министерски съвет и Министерство на енергетиката да проведат информационна кампания, за да запознаят потребителите с процеса на либерализация на пазара на електроенергия", пише още в мотивите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки