Иван Гешев: Във Върховния съд има групи за влияние, милиони се раздават всеки ден

Бившият главен прокурор беше изслушан в комисията за проучване на факти и обстоятелства за кръговете около Мартин Божанов-Нотариуса и заяви, че не го познава

Кристина Минчева 16 април 2024 в 16:11 2172 0

 Иван Гешев

Снимка БГНЕС/РАЛИЦА БЕЛЧЕВА

От тази комисия няма никакъв смисъл. Дойдох тук само от уважение към институцията - това, което е останало от нея, заяви бившият главен прокурор Иван Гешев, който единствен се яви на заседанието на парламентарната комисия за проучване на факти и обстоятелства за кръговете около Мартин Божанов - Нотариуса.

За днешното заседание бяха поканени адвокатите Велимир Атанасов и Емил Писков, както и бившият главен прокурор Сотир Цацаров и изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов. Те не се отзоваха на поканата за изслушване. Другият адвокат Калин Чанков, поканен за днес, също е съобщил по телефона, че няма да присъства.

Изслушването премина в непрекъснати нападки между Иван Гешчев и членовете на комисията, като бившият главен прокурор си тръгна преди председателят Никола Минчев (ПП) да обяви заседанието за закрито.

Гешев започна с предположение, че може би заседанието не трябва да се води от председателя на комисията Никола Минчев, тъй като самият Иван Гешев го съди за клевета. Минчев заяви, че не се притеснява и го попита какво му е известно за кръговете на влияние на Божанов по времето, когато той е бил главен прокурор.

"Вие не можете да направите нищо. Единственият смисъл е Вие да си направите предизборен пиар и да се смачкат репутационно някои магистрати. С удоволствие ще участвам в предизборното шоу. Аз Ви съдя за клевета, Вие водите заседанието", обърна се Гешев към председателя на комисията Никола Минчев.

Бившият главен прокурор заяви, че не познава Мартин Божанов-Нотариуса и го определи като "дребен измамник, който си служи с имена".

"Тъжно е да бъде разследван умрял човек, но е безопасно и затова го правите. Логично е да попитате кой го е убил. Той е измамник, който си служи с имена. Моите приятели са от 84-та година, други приятели нямам. Кръгът ми е много стеснен", отговори Гешев на въпрос на Маноил Манев от ГЕРБ.

По думите му, докато е бил на поста заместник главен прокурор в Специализираната прокуратура, за която е отговарял, през 2018 г. е имало дело за група за измами, която е касаела Мартин Божанов-Нотариуса, но не даде повече подробности по него. 

"Докато бях главен прокурор, беше образувано дело за Петьо Петров-Еврото, който в момента се укрива. Питат ме защо не е арестуван Бойко Борисов. Трябваха ми две седмици, но ме отсраниха. След това може би щеше да има и други депутати", добави той и заяви, че като обикновен гражданин не може да проверява какво се е случило по различни преписки.

Гешев каза, че се познава с Петьо Петров-Еврото от 1996 г., когато Петров е бил прокурор и му е бил началник в следствието, а след това Гешев му бил началник. Той допълни, че е работил и с първата жена на Петров в "една служба".

"Петьо Петров- Еврото го познава цяла София. Все едно аз да питам познавате ли се с Бойко Борисов и в какви отношения сте. Коалиционни партньори сте, разбира се", каза още Гешев.

Той заяви, че групи за влияние има и в Народното събрание и политиците са на "върха на хранителната верига", като "контролират изцяло съдебната власт". 

"Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов - това е върхът на хранителната пирамида на корупцията", смята Гешев.

По думите му в момента имало десет групи за влияние във Върховния касационен съд и "цифрите са по-големи- милиони всеки ден". Според него виновни са политиците, защото не приемат качествени закони. Той призова депутатите да питат МВР защо не казва дали Нотариуса е бил сътрудник на полицията.

Гешев заговори и за убийството на Алексей Петров, което според него било политическо. 

"Защо не направите комисията за убийството на Алексей Петров? Защото вашето правителство го уби... а за взрива на главен прокурор, пет килограма тротил... ама не ви интересува", продължи Гешев.

След като фокусът на дебатите се отклони и напрежението се покачи, бившият главен прокурор си тръгна преди въпросите към него да бъдат изчерпани. Тогава зам.-председателят на парламента Росица Кирова от ГЕРБ предложи работата на комисията да бъде прекратена. Предложението бе гласувано със 7 гласа "за" и 7 "против". Така то не бе прието. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки