Категорична подкрепа от Германия за членството ни в Шенген

Германската вътрешна министърка Нанси Фезер посети "Капитан Андреево"

OFFNews 15 април 2024 в 20:08 1075 0

Снимка Пресцентър МВР

Германският федерален министър на вътрешните работи Нанси Фезер заяви, че категорично подкрепя пълноправното членство на България в Шенгенското пространство при посещението си на Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево".

"За федералното правителство на Германия от решаващо значение бе България да изпълни критериите на Европейската комисия по отношение на членството в Шенгенското пространство. Според нас тези критерии бяха напълно покрити и изпълнени още миналата година", заяви Фезер при посещението си на българо-турската граница.  

Тя бе придружавана от служебния вътрешен министър Калин Стоянов. Той благодари на германското правителство и на Фезер за високата оценка, твърдата, последователна и активна подкрепа за Шенген. От 2008 година германски вътрешен министър не бе посещавал България, припомни Стоянов.

Той поясни, че на разговорите са били обсъдени двустранното сътрудничество в областта на вътрешните работи, граничното управление и състоянието по линия на нелегалната миграция. Калин Стоянов изнесе данни, според които от началото на годината досега българо-турската граница са се опитали да преминат малко над 7000 граждани на трети страни, докато за същия период миналата година броят им е бил 27 000.

Фезер също коментира, че приемането на Пакта е изключително важно за защитата на външните граници. В Европа може да има отворени граници само когато външните граници са надлежно защитени, подчерта тя. Фезер уточни, че от дълги години е работено над този документ, който всъщност предотвратява разделението в Европа и ЕС, налага общи стандарти и обединява.

На въпрос на германски журналист за случаи на насилие и грабежи над бежанци Стоянов отговори, че откакто новото ръководство е поело МВР през юни миналата годнина, такива случаи са единици. Те се разследват от специални комисии и всеки един извършител ще понесе своята отговорност, отбеляза Калин Стоянов.

Стоянов и Фезер инспектираха работата на службите на ГКПП "Капитан Андреево" и Тристранния център за полицейско и митническо сътрудничество, след което се отправиха и за посещение на зелената граница.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки