Втора среща за кабинет 'Денков': Четири партии ще работят по програмна декларация

Йорданка Веселинова 23 декември 2022 в 15:19 3768 0

Втората среща за втория мандат

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Кирил Петков, Николай Денков, Андрей Гюров

След втората среща за излъчване на кабинет с втория мандат по инициатива на предложения за премиер от "Продължаваме промяната" Николай Денков стана ясно, че ДБ, ПП, БСП и БВ ще работят по програмна декларация за работата на НС през 2023 г.

На срещата не се появиха представители от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане".

В началото ѝ съпредседателят на ПП Кирил Петков припомни приоритетите на партията: Намаляване на неравенствата (50% ръст на минималната заплата, индексация на пенсиите, увеличение на заплатите на лекари, медицински сестри и учители), подобряване на бизнес условията в страната (законите по ПВУ, промяна в ЗОП, закон за личния фалит, синя карта), справедливост (реформа в КПКОНПИ, промени в ЗСВ и НПК, връщане на машинните протоколи или въвеждане на сканиращи машини за бюлетините).

Асен Василев заяви, че партиите, които са били на срещата, няма да успеят да излъчат правителство, но подчерта, че все пак е важно да се поставят основните приоритети. По думите му групите трябва да направят възможното да съкратят срока за законопроекта за КПКОНПИ, така че той да може да бъде приет от това НС. (По идея на "Възраждане" срокът бе удължен на 21 дни с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и БВ. Това означава, че текстовете ще влязат в комисия най-рано в края на януари - б.а.) Василев подчерта, че депутатите трябва да се поправят и да приемат закон за защита на свидетелите (Законопроектът бе отхвърлен миналата сряда. С това парламентът блокира Плана за възстановяване. Вторият транш от 724 млн. евро е под въпрос - б.а.)

От БСП заявиха, че няма да отстъпят от позициите си за Изборния кодекс. Георги Гьоков каза, че приоритет на левицата е намаляването на бедността. Той поиска увеличаване на майчинството до размера на минималната заплата, както и на помощите при раждане на дете, безплатни лекарства за деца до 14 г., замразяване на таксите за студенти и докторанти, въвеждане на необлагаем минимум и други.

Гьоков заяви, че ако приоритетите на левицата влязат в програмната декларация, БСП ще се отнесе отговорно към втория мандат. Денков отговори, че всички политики, които влязат в декларацията, трябва да не надвишават дефицит от 3%.(Това е едно от предизборните обещания на ПП - б.а.)

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов каза, че  отговорността изисква всички партии да участват в процеса и изрази разочарование, че в залата има празни столове. От ДБ настояват дефицитът да остане 3%, искат промяна в Конституцията, модернизация на българската армия, енергийна независимост, намаляване на концентрацията на власт, таргетирано подпомагане, както и екологичен преход и електронно управление.

Георги Самандов от "Български възход" декларира, че страната има нужда от редовен кабинет, който трябва да решава проблемите на хората. Шенген, еврозоната, борба с инфлацията, увеличаване на събираемостта на плащане, консервативен бюджет, предоговаряне на ПВУ и запазване на тецовете, но при спазване на екологичните стандарти, децентрализация на общините, развитие на ядрената енергетика, ограничаване на правомощията на служебните кабинети (да не могат да правят кадрови промени), спорт и целева демографска политика.

В края на срещата Денков поиска по време на празниците от всяка група да излъчи контактно лице, тъй като през това време от ПП ще работят текстовете и сроковете. За 3 януари е планирана нова работна среща между партиите. Ако се постигне съгласие, декларацията ще бъде подложена на гласуване в зала. В началото на седмицата от ПП заявиха, че ако тя бъде отхвърлена, те ще върнат мандата на президента неизпълнен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови