Как онлайн кампания, контролирана от Кремъл, се опитва да унищожи Юлия Навалная

OFFNews 28 февруари 2024 в 12:53 9071 2

Навалная

Снимка Стоп кадър

Юлия Навалная

След внезапната смърт на Алексей Навални в далечна арктическа наказателна колония миналата седмица съпругата му Юлия Навалная се превърна в новото лице на руската опозиция. В интернет се появи широка, координирана и дезинформираща кампания, която цели да опетни репутацията ѝ, показва разследване на англоезичното издание WIRED.

Лъжите за това, че Навалная е имала други връзки, правила е аборти и не се е интересувала от съпруга си, се разпространяват широко в каналите на Телеграм, руските държавни медии и акаунти в социалните мрежи, контролирани от групи, тясно свързани с Кремъл. Кампанията, която включва фалшиви видеоклипове и подправени изображения, продължава да набира скорост, тъй като Навалная говори за смъртта на съпруга си и критикува руския президент Владимир Путин.

До този извод стигат изследователи от Reset, базирана в Лондон организация с нестопанска цел, която следи кампании за дезинформация, и Antibot4Navalny - група анонимни руски изследователи, следяща онлайн дейността на тролове, свързани с Кремъл.

Основният фокус на кампанията е насочен към това Навалная да изглежда нелоялна към съпруга си, като се твърди, че тя има многобройни връзки с известни бизнесмени и журналисти.

"Кремъл използва кампании за дезинформация по полов признак, за да смаже несъгласието у дома и да подкопае демокрацията по света. Вместо да се противопоставят на Владимир Путин, онлайн платформите продължават да бълват вредна и клеветническа реторика, която излага жените на риск и използва джендър оръжия", казва Кристина Уилфор, директор на отдела за иновации и глобални проекти в Reset. 

Кампанията за опетняване на Навалная всъщност започва седмици преди смъртта на съпруга ѝ. В началото на февруари немскоезичен сайт публикува статия за афера между Навалная и българския журналист Христо Грозев. Тя се базира на видео, за което се твърди, че е направено от бивш служител на Фондацията за борба с корупцията на Навални. Както и на снимки за резервации на Booking.com с имената на Навалная и Грозев.

Видеоклипът е публикуван от акаунт в Инстаграм, който вече не съществува, а човек с това потребителско име не съществува в нито една онлайн платформа, заключават изследователите от Reset.

"Не се появява публична информация или каквито и да било профили в социалните мрежи с лицето на жената от видеото, което вероятно означава, че то е генерирано от изкуствен интелект. Видеото вероятно е публикувано в новосъздаден акаунт в Инстаграм, който е бил изтрит веднага след свалянето на видеото, и е използван само за да се докаже, че става дума за действителен профил", пише Уилфор в доклада си. 

В рамките на няколко часа същият видеоклип беше използван от англоезичния сайт Clear Story News, който е част от прокремълска дезинформационна мрежа. Междувременно немскоезичният сайт, където историята се появява за първи път, посочва руски издател с адрес в Москва.

По онова време историите още не са достигнали до голяма аудитория и не са привлекли вниманието на проверяващите фактите. За часове след обявяването на смъртта на Навални на 16 февруари линковете към статиите се разпространиха широко в рускоезичните канали на Телеграм, както и в блогове на други езици като финландски, холандски, немски, италиански и английски. Един от най-големите акаунти, които разпространиха дезинформацията, беше на руския телевизионен водещ, превърнал се в прокремълски блогър, Владимир Соловьов, (с почти 1,3 милиона последователи в Телеграм).

През следващите няколко дни след новината за смъртта на Навални Соловьов споделя още съдържание, което има за цел да внуши, че съпругата му е имала връзка, включително подправена снимка, на която изглежда, че Навалная е прегърнала руския предприемач Евгений Чичваркин - в миналото финансирал дейността на Навални.

Оригиналното изображение, направено през 2013 г., показва как Навалная прегръща съпруга си, след като той е освободен от затвора. Фалшифицираното е в обръщение от няколко години, като изследователите на Reset откриват примери за споделянето му онлайн през 2021 г. Фалшификатът е разкрит от проверяващите фактите.

След смъртта на Навални обаче изображението заживява нов живот и е широко споделяно в X, където е гледано над един милион пъти, и във Фейсбук, Инстаграм и YouTube, както и в руската социална мрежа Vkontakte. То е използвано и в много руски блогове и сайтове, разпространители на прокремълска дезинформация на множество европейски езици.

В подкрепа на невярното твърдение се споделя и истинска снимка на Навалная и Чичваркин на плажа.

Навалная, която нееднократно е казвала, че е щастлива да бъде съпруга на политик, а не политик, се появи на световната сцена след смъртта на съпруга си и говори на влиятелната Мюнхенска конференция по сигурността. Миналата седмица тя разговаря с лидерите на ЕС, след което отпътува за Сан Франциско, където се срещна с президента на САЩ Джо Байдън.

Световното признаване обаче е свързано с проблеми. Нейният профил в X, който тя създаде миналата седмица, беше спрян, когато автоматичните системи на платформата задействаха предупреждение, след като Навалная събра 100 000 последователи само за три дни. Докато тя се бореше да възстанови акаунта си, други потребители се опитваха да подкопаят кампанията ѝ за получаване на справедливост за смъртта на съпруга ѝ, като споделяха видеоклип, в който се твърдеше, че Навалная симулира скръб.

Фалшивият видеоклип беше брандиран с логото на Американската психологическа асоциация (АПА) и включваше кадри на американския психолог Пол Екман, автор на бестселъра "Как да разберем дали някой лъже". Във видеото, което изглежда като взето от историите в Инстаграм, се приписва изявление на Екман, че скръбта на Навалная за съпруга ѝ е фалшива. Такова видео обаче не съществува нито в профилите на организацията в социалните мрежи, нито на сайта й. По-късно говорител на Екман заяви пред независима руска новинарска медия, че работата му "не включва консултации по лични, правни или политически въпроси".

Също в X са открити акаунти, свързани с кампанията за влияние Matryoshka, която е насочена към журналисти и организации за проверка на факти и беше разкрита по-рано тази година от изследователите от Antibot4Navalny. Свързаните с групата акаунти са публикували видеоклипове, в които се твърди, че Навалная е направила аборт миналия месец.

Нищо от това не е вярно.

Този документ (или друг продукт) е създаден в рамките на инициатива „Информация срещу дезинформацията“ , финансирана от Европейския съюз и фондация „Институт Отворено общество – София“ (ИООС). Изразените възгледи и мнения са единствено на авторите и не отразяват непременно тези на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA) или на ИООС. Нито Европейският съюз, нито EACEA, нито ИООС могат да бъдат държани отговорни за тях.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

2

Джендо Джедев

28.02 2024 в 14:47

Л@йнометите се активират веднага по команда от Барад-Дур. Класиката в жанра!

1005

1

eagle60

28.02 2024 в 13:04

Империята на злото в действие
 
X

Да помогнем на украинските деца!