Продавач на отрова, свързан с форум за самоубийства, причини смъртта на 130 души във Великобритания

Разследване на Би Би Си установи, че украинецът Леонид Закутенко е действал от 2019 г., а властите са бездействали

OFFNews 01 март 2024 в 18:14 12402 4

Закутенко

Снимка Би Би Си

Леонид Закутенко

Украинецът Леонид Закутенко е човекът, продавал отрова и причинил най-малко 130 смъртни случая в Обединеното кралство. Той рекламирал услугите си на уебсайт, насърчаващ самоубийството, и обяснил на репортер под прикритие, че изпраща по пет пратки седмично до Великобритания, показва разследване на Би Би Си.

Доставял е същото вещество като канадеца Кенет Лоу, който беше арестуван миналата година и сега е обвинен в 14 убийства. Името на смъртоносния химикал не се споменава.

Закутенко отрича твърденията. Но е проследен от журналистите на медията до дома му в Киев. Разследването е установило, че той е доставял веществото в продължение на години.

Химикалът се продава законно в Обединеното кралство, но само на компании, които го използват за законни цели. Доставчиците не трябва да продават на клиенти, ако не са направили основни проверки за какво ще се използва той, защото е смъртоносен дори в малки дози.

Семейството на сестрите близначки Линда и Сара, които починаха в Лондон миналата година, след като украинецът им доставил отровата, определи Закутенко като "презрян и зъл човек".

Според сестрата Хелън Кайт Линда е получила "лесен достъп до "смъртоносен комплект" срещу няколко паунда", след като е разбрала за продавача в известен форум за самоубийства. Тя описва 54-годишните си сестри като "интелигентни и грижовни". Кайт обаче е категорична, че пасивността на властите за предотвратяване на достъпа на нейните сестри и много други хора до химикала е "национален позор".

Химикалът, който Закутенко продава, се обсъжда открито във форума, използван от Линда, като членовете му се съветват един друг как да го купят и приложат. Украинецът е свързан с повече от 130 смъртни случая във Великобритания от 2019 г. насам, според проф. Амрита Ахлувалиа, експерт по съдова фармакология в Лондонския университет "Куин Мери". Тя е анализирала кръвни и други проби от починали, които са ѝ изпратени от патоанатоми и полицията в Обединеното кралство.

От 187-те теста, които тя прави, 71% показват високи следи от химикала, което показва, че поне 133 души може да са починали в резултат на поглъщането му.

"Трябва да се направи нещо. С оглед на това, за което се използва, трябва да има пълно разследване. Веществото трябва да бъде регулирано, така че употребата му да бъде по предназначение", казва проф. Ахлувалия.

Готвачът Кенет Лоу е арестуван в Канада през май 2023 г. и сега е обвинен в 14 убийство и в подпомагане на самоубийство. Смята се, че той е продал химикала повече от 1200 пъти на купувачи в 40 държави по света и е свързан с най-малко 93 смъртни случая в Обединеното кралство.

Закутенко е продавал същия химикал поне от ноември 2020 г. Той предлага три различни лекарства с рецепта, посочени в онлайн ръководства за самоубийства. И дори за кратко е рекламирал услугата си в същия форум за самоубийства като Лоу. Оттогава потребителите са си предавали данните му за контакт чрез директни съобщения.

Журналистите са проследили Закутенко до малък апартамент в жилищен блок от съветската епоха в столицата на Украйна, Киев. Поканили са го за среща пред местния пощенски клон, от където малко преди това изпратил още пратки. Попитали го защо праща отровен химикал на хора, които искат да сложат край на живота си.

"Това е лъжа", казал той, преди да сложи ръка върху фотоапарата и да опита да си тръгне.

Ясно е, че поне една от пратките е съдържала химикала, защото същия ден репортерите са направили поръчка и са получили номер за проследяване малко след като Закутенко напуснал пощата. Когато го попитали какво ще каже на семействата на загиналите, той отговорил: "Не разбирам за какво говорите".

Синът на Дейвид Парфет, 22-годишният Том, купува същия химикал от Кенет Лоу и го използва, за да сложи край на живота си през октомври 2021 г. Сега Парфет води кампания за закриване на форума за самоубийства и за спиране на продавачи като Закутенко.

Британските власти знаят за химикала и онлайн търговията поне от септември 2020 г., когато са предупредени от съдебен лекар, който изследва смъртта на 23-годишния Джо Нихил. Лекарят пише до полицията, главния съдебен лекар и доставчика на химикали, като ги предупреждава за търговията със смъртоносното вещество.

Оттогава в правителствените служби се получават сигнали за подобни случаи в цяла Англия с препоръка да се вземат мерки.

Парфет купува пратка от Закутенко през декември 2023 г., защото иска да тества системата, за да види дали властите ще прихванат пратката. Няколко дни след като направил поръчката, полицията го "проверила", но той все пак получил химикала в рамките на няколко седмици и полицията спряла да се интересува.

"Все още не мога да повярвам, че това се случваше днес, при всичко, което знаем сега за броя на смъртните случаи", каза Парфет.

Подобни проверки на купувачите от Обединеното кралство са извършени, след като Кенет Лоу е арестуван в Канада.

Националната агенция за борба с престъпността потвърди, че има случаи на хора, закупили веществото от Лоу, които са починали, след като полицията е извършила проверки.

Парфет и Кайт призовават да бъдат предприети по-строги действия срещу форума, в който техните близки Том и Линда са разбрали за химикала. Кайт описва сайта като "отвратително явление, което безпрепятствено се домогва до най-уязвимите и причинява неописуемо страдание на тези, които са останали живи".

Правителството твърди, че новият Закон за онлайн безопасност, който влезе в сила миналата година, трябва да помогне за ограничаване на достъпа до този вид форуми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11619

4

Танас

15.04 2024 в 11:58

Чудно, сега пак ще почнат да се мятат под влака всеки ден....

625

3

1215

02.03 2024 в 12:14

Говедото незабавно на фронта!

22548

2

dolivo

02.03 2024 в 10:09

редно е да минат през психолог

в редица страни евтаназията е разрешена, при обстоятелства

-690

1

nms

01.03 2024 в 19:26

Твърде заети са с правата на мигранти, негри и лгбт за да се трогнат от някакв сайт в който свободно се продават смъртоносни химикал.

 
X

Да помогнем на украинските деца!