Ексклузивно Простреляха премиера на Словакия, Роберт Фицо е с опасност за живота (обновява се)

Бойните действия: Десетки убити, осуетен атентат в Йерусалим и нова размяна на удари между Израел и Хизбула в Ливан

Александра Маркарян 02 ноември 2023 в 12:42 2550 0

Израелски войник

Снимка IDF

Израелски войник

Десетки убити членове на "Хамас", стотици поразени цели от IDF, ожесточени сблъсъци, осуетен атентат в Йерусалим, размяна на удари с базираната в Ливан "Хизбула", но и убити израелски граждани и вой на сирени заради обстрел срещу израелски селища белязаха нощта и първите часове на 2 ноември във войната на Израел срещу нападналата ги на 7 октомври терористична организация.

Нощта

Израелските отбранителни сили (IDF/ЦАХАЛ) съобщиха, че през нощта сухопътни сили и танкове са влезли в сблъсък с терористични клетки на "Хамас" в северната част на Ивицата Газа и са убити десетки бойци. Войниците от пехотната бригада "Голани" са отблъснали засада и са провели продължителни сражения срещу терористите на "Хамас", които са изстрелвали ракети, задействали са взривни устройства и са хвърляли гранати по силите. "Голани" са отвърнали на удара, подпомагани от артилерийски и танков обстрел.

Според информация на армейското радио, чийто източник не е посочен, в полунощ бойците на "Хамас" са се опитали да устроят засада на израелските сили, излизайки от тунели и атакувайки ги с противотанкови ракети, минохвъргачки и дронове. Въоръжените лица на "Хамас" са се опитали да влязат в бронетранспортьорите и да поемат контрола над тях.

То твърди, че 20 терористи са били убити, а около 10 са успели да избягат.

Армейското радио съобщи, че в боя няма загинали израелци.

Военнослужещите от пехотната бригада "Нахал" пък са се сблъскали и с група въоръжени лица от "Хамас", които са открили огън по тях, и са насочили самолет да нанесе удар и да убие терористичната клетка. Междувременно силите на резерва насочили самолет да нанесе удар по противотанков отряд с подкрепата на военноморските сили, според ЦАХАЛ.

ЦАХАЛ заявява, че е продължил да нанася удари по обекти на "Хамас" в Ивицата Газа, включително по съоръжения за производство и съхранение на оръжия, позиции за изстрелване на противотанкови ракети и позиции за изстрелване на дронове.

Осуетен атентат

Израелската полиция съобщи, че нейни служители, работещи съвместно със службата за сигурност Шин Бет, са осуетили планирана терористична атака в Източен Йерусалим.

Двама 20-годишни мъже от бежанския лагер Шауфат са били арестувани преди около три седмици по подозрение, че са планирали комбинирана атака със стрелба и бомбен атентат. Двамата са установили връзка с терористични групировки на Западния бряг и са се сдобили с материали за изработване на взривно устройство. Те са планирали да купят оръжия.

Следственият арест на мъжете е удължен до неделя, когато се очаква срещу тях да бъдат повдигнати обвинения, съобщават от полицията.

Ливан

IDF съобщиха още, че са нанесли въздушни и артилерийски удари в Ливан, където е базирана терористичната групировка "Хизбула", която извършва нападенията. Ударите са били в отговор на изстреляна ракета срещу израелски самолет и изстреляни още ракети към Израел.

Армията информира също, че по-рано през нощта по безпилотен самолет е била изстреляна ракета земя-въздух. Безпилотният самолет не е бил улучен. В отговор IDF е нанесла удари по клетката, стояща зад изстрелването, както и по мястото на изстрелването, се казва в съобщението. Сухопътните сили са изстреляли артилерийски снаряди към източника на ракетния огън, след като снарядите са били изстреляни в района на планините Дов и Хермон.

Военните не идентифицират предполагаемите нападатели и в двата случая.

От началото на войната с "Хамас" на 7 октомври Израел е изправен пред постоянна вълна от атаки, водени от "Хизбула", по северната си граница.

Жертви

Още един израелски военен е бил убит вчера при сблъсъци с "Хамас" в Ивицата Газа. Днес ЦАХАЛ обяви и името на пехотинеца от резерва на ЦАХАЛ. Лейтенант (рез.) Ювал Зилбер, 25 г., от Рамат Ган, е бил командир на рота в 7007-и батальон на Йерусалимската бригада.

Израелец на 35 години е тежко ранен при предполагаема стрелба на магистрала 557 близо до град Байт Лид на Западния бряг, съобщават медици. Службата за бърза помощ "Маген Давид Адом" съобщава, че автомобилът на мъжа се е преобърнал, след като по него е било стреляно. Жертвата е на 30 години.

"Когато пристигнахме на мястото на инцидента, видяхме преобърната на покрива си кола в храстите край пътя", казва медикът от МДА Бенци Ландсберг.

"Шофьорът на колата, мъж на около 30 години, беше в безсъзнание, без пулс, не дишаше и с [огнестрелни] рани. Извършихме медицински изследвания и след кратко време трябваше да констатираме смъртта му", казва той.

Израелските сили за отбрана съобщават, че са започнали издирване на терористите, които стоят зад нападението, и са поставили пътни блокади в района.

От палестинска страна жертвите са общо над 9000 - твърди "Хамас". Тази информация не може да бъде потвърдена.

Живот под воя на сирени

В няколко общини в близост до Ивицата Газа звучаха ракетни сирени днес. Няма данни за пострадали. Повечето общини в близост до Ивицата Газа са евакуирани в условията на война. Обстрелван е и южният град Ашдод. Няма данни за ранени.

Блокада за горивото

Израел блокира достъпа на така желаното от "Хамас" гориво. Той не допусна влизането на камиони с гориво в анклава през граничния пункт с Египет "Рафа". Горивото е особено необходимо за "Хамас", тъй като така терористите осигуряват с въздух тунелите си под Газа, в които се крият и където по всяка вероятност държат заложниците от Израел. В началото на войната "Хамас" открадна гориво от агенцията на ООН - потвърдено от самата ООН. Израелските служби обявиха, че терористите крадат гориво дори от болниците, докато аргументират искането си пред света именно с опасения да не загинат хората в тях. Израел твърди, че Хамас разполага със стотици хиляди литри гориво, което може да достави на болници и други цивилни, но не го прави.

12 000 поразени цели в Газа

ЦАХАЛ обобщи днес броя на поразените цели в Газа. Те са 12 000, а т.нар. "център за цели" е идентифицирал около 1200 нови цели на "Хамас" в Ивицата Газа по време на продължаващата сухопътна операция.

Стотици войници работят за създаването на нови цели "в голям мащаб".

Високопоставен офицер от разузнаването казва, че "по време на война врагът се държи по различен начин и създава нови възможности".

Дирекция "Военно разузнаване" използва изкуствен интелект и автоматизирани инструменти, за да "произвежда надеждни цели бързо и точно", казват от ЦАХАЛ.

Висшият офицер казва, че за първи път се използват други нови инструменти, за да се предостави незабавно на сухопътните сили в ивицата Газа актуализирана информация за целите, по които да се нанасят удари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews