Дейвид Камерън към Израел: 'Мислете с главата си, а не със сърцето си'

OFFNews 15 април 2024 в 13:22 1292 0

Британският министър на външните работи Дейвид Камерън

Снимка БТА/ АП

Британският външен министър Дейвид Камерън призова Израел да не отвръща на удара след нападението на Иран с дронове и ракети, предаде Ройтерс. Ударът на повече от 300 ракети и дронове от Иран причини само скромни щети в Израел, тъй като повечето от тях бяха свалени от отбранителната им система „Iron Dome“, както и с помощта на САЩ, Великобритания, Франция и Йордания.

"Мисля, че те имат пълното право да си помислят за отвръщане на удара, защото са били нападнати, но ние ги призоваваме като приятели да мислят с главата си, а не със сърцето си", каза Камерън пред Би Би Си.

Той настоява Израел да не ескалира напрежението в Близкия изток.

"В много отношения това е двойно поражение за Иран. Нападението беше почти напълно провалено и те разкриха пред света, че са зловредното влияние в региона, което е готово да извърши това. Нашата надежда е, че няма да има ответна реакция", каза той пред Скай Нюз.

Камерън посочи, че Великобритания ще разговаря със съюзниците си, за да разгледа възможността за налагане на повече санкции на Иран, и призова през това време Израел да се фокусира върху постигането на споразумение за прекратяване на огъня в Газа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки