Еленът Рудолф, групите ABBA и Blondie влизат в Библиотеката на звуците на Конгреса на САЩ

OFFNews 16 април 2024 в 16:15 1053 0

ABBA, 1974

Снимка Getty images

ABBA, 1974

Изпълнения на шведската група „ABBA“ и американската група „Blondie“ са сред новите попълнения в Националния звукозаписен регистър на Библиотеката на Конгреса на САЩ, съобщи АП.

В регистъра вече са включени албумът Visitors на "ABBA" от 1976 г., албумът Ready to Die на Notorious BIG от 1994 г., пробивът на „Blondie“ Parallel Lines от 1978 г. и версията на Rudolph the Red-Nosed Reindeer на Джийн Отри.

Библиотекарката на Конгреса Карла Хейдън обяви 25-те нови заглавия за 2024 г. във вторник, като заяви, че те са „достойни за запазване за всички времена въз основа на тяхното културно, историческо или естетическо значение в националното звукозаписно наследство“.

Песента на пуерториканския певец Ектор Лаво El Cantante от 1978 г., написана от Рубен Блейдс, ще влезе в регистъра заедно с песента от 1990 г. на мексиканския певец Хуан Габриел Amor Eterno за майка му.

Други заглавия, за които се смята, че са сред „най-значимите звуци в историята и културата на нацията“, са албумът Surrealistic Pillow на „Jefferson Airplane“ от 1967 г., албумът Dookie на „Green day“ от 1994 г. и Wide Open Spaces на „Chicks“ от 1998 г.

Албумът със скечове на Лили Томлин от 1971 г. This Is a Recording е единственият комедиен и единственият немузикален запис в тазгодишния списък.

Джийн Отри, пеещият каубой, който е сред най-големите американски звезди в средата на 20-и век, записва окончателната версия на Rudolph, the Red-Nosed Reindeer през 1949 г. Миналата година към регистъра, който вече наброява 650 заглавия, се присъедини и още един по-нов, но вечен празничен хит - All I Want For Christmas Is You на Марая Кери.

The Visitors е четвъртият албум на шведската супергрупа „ABBА“ с диско мотиви и включва хитовете им "Dancing Queen", "Money, Money, Money" и "Fernando".

„Blondie“ и певицата Дебора Хари направиха своя търговски пробив с Parallel Lines - албум с прочутата черно-бяла обложка на райета, в който е включена песента Heart of Glass. Тази година към тях се присъединява друга класика на нюуейва от същата година - едноименният дебютен албум на група „Cars“.

Албумът на Notorious BIG от 1994 г. Ready to Die с участието на Juicy и Big Poppa остава единственият, издаден приживе.

В списъка попада Rocket '88 на Джаки Бренстън и „His Delta Cats“ - сингъл от 1951 г., за който някои твърдят, че е първата рокендрол песен.

Още няколко хитови сингли на известни изпълнители също влизат в регистъра, включително Chances Are на Джони Матис, Don't Worry, Be Happy на Боби Макферин, The Tennessee Waltz на Пати Пейдж и Ain't No Sunshine на Бил Уидърс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки