Кремъл предупреди собственика на Телеграм да внимава

Пропагандистката Маргарита Симонян зове да се търси отговорност от всеки, който се е абонирал за антируски чатове в приложението

OFFNews 28 март 2024 в 11:48 3801 2

Телеграм

Снимка Pixabay

Телеграм

Кремъл предупреди собственика на "Телеграм" Павел Дуров да бъде по-внимателен, след като се появи информация, че приложението е използвано, за да помогне при вербуването на въоръжените мъже, които извършиха нападението в концертна зала близо до Москва, предаде Ройтерс.

"Телеграм", чиято централа в момента е в Дубай, е създаден от Дуров, който напусна Русия през 2014 година. 39-годишният мъж е роден в Русия, но живее в Дубай и има двойно гражданство от Франция и Обединените арабски емирства, сочат данни на "Телеграм".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред руския новинарски сайт "Лайф", че няма планове да блокира приложението, но Дуров трябва да бъде по-внимателен.

"Ще очакваме по-засилено внимание от Павел Дуров, защото този уникален и феноменален ресурс от технологична гледна точка, който всъщност се разрасна пред очите ни, все повече се превръща в инструмент в ръцете на терористите, използван за терористични цели", заяви Песков.

Държавната информационна агенция РИА Новости съобщи, че нападателите са били вербувани през радикален канал в "Телеграм", който принадлежи на групировката "Ислямска държава - Хорасан".

В съзвучие с официалната позиция Маргарита Симонян, главният редактор на пропагандното оръжие на Кремъл RT, коментира в социалната мрежа, че в Русия трябва да бъде търсена отговорност от потребителите на "антируски и терористични чатове". Според нея те трябва да бъдат включени в списъците със забранени организации, медии, литература.

"Участието в подобни чатове и групи трябва да се наказва с експулсиране и забрана за влизане в страната. Като минимум", категорична е Симонян.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

28.03 2024 в 19:33

Лично да проверява всичко, Дуров

Инак пада от прозорец

1000

1

Gavrilov

28.03 2024 в 13:19

Нали бяха пратени от Украйна бе?! А какво да внимава точно? Да преглежда всички чатове ли?! Малоумници.
 
X

Да помогнем на украинските деца!