Международният съд нареди на Израел да предприеме действия за справяне с глада в Газа

OFFNews 28 март 2024 в 19:04 979 0

Снимка GettyImages

Съдиите в Международния съд единодушно наредиха на Израел да предприеме всички необходими и ефективни действия, за да гарантира, че основните хранителни доставки пристигат незабавно до палестинското население в Газа, предаде Ройтерс.

Според съда палестинците в Газа са изправени пред влошаващи се условия на живот, а гладът се разпространява.

Новите мерки бяха поискани от Южна Африка като част от текущото дело, което обвинява Израел в ръководен от държавата геноцид в Газа.

През януари Международният съд нареди на Израел да се въздържа от всякакви действия, които биха могли да попаднат в Конвенцията за геноцида, и да гарантира, че неговите войски не извършват геноцидни действия срещу палестинците в Газа.

В заповедта от четвъртък съдът потвърди мерките от януари, но добави, че Израел трябва да предприеме действия, за да осигури безпрепятствено предоставяне на основни услуги и хуманитарна помощ, включително храна, вода и електричество, както и медицински консумативи и медицински грижи за палестинците в цяла Газа.

Съдиите добавиха, че това може да стане "чрез увеличаване на капацитета и броя на сухопътните пропускателни пунктове и поддържането им отворени толкова дълго, колкото е необходимо". Съдът нареди на Израел да представи доклад един месец след заповедта, в който да посочи подробно как е приложил решението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!