Нетаняху готви ''умен отговор'' на иранската атака

Военният кабинет в Тел Авив се събира за втори път в рамките на 24 часа. Техеран е затворил ядрените си инсталации при нападението

OFFNews 16 април 2024 в 10:47 3839 1

Нетаняху

Снимка БТА/АП

Бенямин Нетаняху

Израел трябва да отговори на иранската ракетна атака умно. Това е заявил премиерът Бенямин Нетаняху на частна среща с министри от своята партия "Ликуд", предаде ДПА, като се позова на израелското радио "Кан", цитирана от БТА.

Иран трябва да очаква напрегнато кога ще дойде ответната реакция, както беше с Израел преди атаката късно вечерта в събота, е казал премиерът според източник на радиото.

Друг източник - високопоставен служител, е съобщил, че Израел е поел ангажимент да информира САЩ преди да предприеме контраатака, за да даде на американските войски в района време да се подготвят за евентуален ирански ответен удар.

Междувременно, израелският военен кабинет се събра за втори път в рамките на 24 часа на фона на засилващите се слухове, че предстоят ответни действия. Според източници на Би Би Си правителството е разделено по въпроса как и кога. Местните медии посочват, че кабинетът се опитва да избегне тотална война, но иска да отвърне на Иран за нападението. Освен това министрите настоявали да се действа координирано със САЩ.

Американски официални лица вече дадоха да се разбере, че САЩ няма да участват в никакви военни действия срещу Иран. Въпреки че от безпрецедентната иранска атака изминаха само два дни, все още има място за политически разногласия. Лидерът на израелската опозиция Яир Лапид обвини Нетаняху, че е ръководил "тоталната липса на израелска защита".

По-късно Нетаняху свика някои опозиционни лидери на брифинг по въпросите на сигурността, но Лапид не беше включен в него. Говорителят на иранското външно министерство Насер Канани пък се опита да оправдае нападението срещу Израел.

Вчера израелската армия обеща да отвърне на масираната и безпрецедентна атака на Иран, въпреки призивите на много страни, начело със САЩ, да се избегне разрастване на конфронтацията в Близкия изток, където вече бушува война - между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас" в Ивицата Газа, отбелязва Франс прес.

Бенямин Нетаняху призова международната общност "да остане единна" пред "иранската агресия, която заплашва световния мир", след като нападението беше осуетено с подкрепата на някои съюзници, включително Вашингтон.

"Международната общност трябва да остане единна, за да се противопостави на иранската агресия, която застрашава световния мир", заяви министър-председателят в изявление, публикувано от службите му в социалната мрежа "Екс".

Нетаняху "приветства" "подкрепата на САЩ, Великобритания, Франция и други страни за осуетяване на иранската атака".

Ирански държавни медии огласиха подробности за оръжията, използвани при безпрецедентната атака срещу Израел през уикенда, посочвайки, че сред тях е имало ракети с голям обсег, способни да прелетят близо 2000 км - почти два пъти повече от необходимото, за да достигнат Израел, предаде ДПА.

Според държавната информационна агенция ИСНА Техеран е използвал балистични ракети със среден обсег "Емад" и "Хейбаршекан". Съвременната версия на "Хейбаршекан" има обсег на действие до 1800 км. Ракетите "Емад" могат да носят бойна глава с тегло около 750 килограма и да изминат най-малко 1700 км. Според агенция ИРНА те се изстрелват от подземни ракетни силози.

Разстоянието от Западен Иран до Израел е около 1000 километра, отбелязва ДПА и припомня, че Иран обявява Израел за заклет свой враг след Ислямската революция през 1979 г.

През уикенда Техеран предприе директна атака срещу Израел, в която, според израелски източници, са били използвани около 300 ракети и безпилотни летателни апарата. Нападението засили опасенията от голям конфликт в Близкия изток.

Атаката беше извършена, след като Иран се закани да отмъсти за въздушния удар, нанесен на комплекса с посолството му в Дамаск на 1 април, при който бяха убити двама генерали и други хора. Смята се, че ударът е дело на Израел - нещо, което Тел Авив не отрече.

Според ИРНА при нападението Иран е използвал също крилати ракети "Павех", за които се твърди, че могат да развиват скорост до 900 км/ч. Наред с ракетите Техеран е изпратил срещу Израел и дронове "Шахед-136" - същите, които Русия използва срещу Украйна.

Иран е затворил ядрените си инсталации в неделя, когато атакува Израел, заяви вчера генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси, цитиран от Франс прес и БТА. На пресконференция в кулоарите на заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на Запорожката АЕЦ в Украйна, на Гроси бе зададен въпрос във връзка с възможни ответни удари на Израел по ирански ядрени инсталации.

"Тази възможност винаги ни тревожи. Това, което мога да ви кажа, е, че нашите инспектори в Иран са били информирани от иранското правителство, че вчера (неделя - бел. АФП) всички ядрени инсталации, които ние инспектираме всеки ден, ще останат затворени по съображения за сигурност", каза Гроси.

По думите му се е планирало иранските инсталации да бъдат отворени отново вчера.

"Реших да инструктирам инспекторите да не посещават обектите, докато ситуацията не се успокои. Ще продължим работата си утре (днес - бел. ред.)", поясни генералният директор.

Тази седмица Камарата на представителите на американския Конгрес ще гласува отделни проекти с помощ за Украйна и за Израел след месеци на политически разногласия между правителството на президента Джо Байдън и опонентите му републиканци, обяви снощи председателят на долната камара Майк Джонсън, цитиран от Франс прес и БТА.

"Тази седмица ще разгледаме отделни законопроекти, включително закон, предвиждащ да финансираме нашите израелски съюзници и да подкрепим Украйна във войната срещу руската агресия", подчерта Джонсън.

В Камарата ще бъдат разгледани също мерки за "подсилване на нашите съюзници в Индийско-тихоокеанския регион" и "приемането на допълнителни мерки за противодействие на нашите противници и укрепване на нашата национална сигурност", каза конгресменът в социалната мрежа X.

Изявлението бе направено два дни след безпрецедентното иранско нападение срещу Израел, отбелязва АФП.

Западната военна подкрепа, позволила на Израел да прехване почти всички ирански ракети и дронове, предизвика горчивина в Киев.

"Защитавайки Израел, свободният свят показа, че подобно единство е не само възможно, а и 100% ефикасно. Същото е възможно, за да бъде защитена Украйна", изтъкна снощи украинският президент Володимир Зеленски.

САЩ не са изпращали голям пакет с помощи за Киев от декември 2022 г. поради блокирането на предложенията от републиканците в Конгреса, отбелязва АФП.

Иран е затворил ядрените си инсталации в неделя, когато атакува Израел, заяви вчера генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси, цитиран от Франс прес.

На пресконференция в кулоарите на заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на Запорожката АЕЦ в Украйна, на Гроси бе зададен въпрос във връзка с възможни ответни удари на Израел по ирански ядрени инсталации.

"Тази възможност винаги ни тревожи", отговори Гроси.

"Това, което мога да ви кажа, е, че нашите инспектори в Иран са били информирани от иранското правителство, че вчера (неделя - бел. АФП) всички ядрени инсталации, които ние инспектираме всеки ден, ще останат затворени по съображения за сигурност", каза още той.

По думите на Гроси се е планирало иранските инсталации да бъдат отворени отново в понеделник (вчера, бел. ред.).

"Реших да инструктирам инспекторите да не посещават обектите, докато ситуацията не се успокои. Ще продължим работата си утре (вторник/днес, бел. АФП)", поясни генералният директор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки