Русия планирала да нападне Япония през 2021 г.

OFFNews 28 ноември 2022 в 13:04 5547 5

Путин

Снимка Getty images

Владимир Путин

Русия се е готвела да нападне Япония през лятото на 2021 г., месеци преди президентът Владимир Путин да започне пълномащабна инвазия в Украйна. Това разкрива писмо по имейл от информатор на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), споделен с Newsweek.

Писмото носи дата 17 март и е изпратен от агент с псевдоним Вятърът на промяната до Владимир Осечкин, руски правозащитник, който ръководи антикорупционния сайт Gulagu.net и сега е във Франция.

Агентът на ФСБ редовно пише до Осечкин, включително за гнева и недоволството в службата от войната, започнала с нахлуването на Путин в съседна Украйна на 24 февруари.

Изпълнителният директор на базираната във Вашингтон организация с нестопанска цел "Wind of Change Research Group" Игор Сушко превежда кореспонденцията от руски на английски език от 4 март насам. Той е споделил с Newsweek всички имейли, включително краткия текст от 17 март.

Писмото, написано от информатора и публикувано от Осечкин, е анализирано от Христо Грозев, експерт по ФСБ. Той заяви, че е показал писмото "на двама действителни (настоящи или бивши) контакти с ФСБ", които "нямат съмнение, че е написано от колега".

През август 2021 г. Русия "съвсем сериозно се подготвя за локален военен конфликт с Япония", казва агентът в имейл до Осечкин през март.

Агентът на ФСБ предполага, че вместо това Русия е избрала да нахлуе в Украйна месеци по-късно.

"Увереността, че страните ще навлязат в етапа на остра конфронтация, и дори война, беше висока. Защо, в крайна сметка, Украйна беше избрана за война (сценарият не беше променен много) трябва да отговорят други", съобщава агентът.

Той описва подробно движението на техниката за електронна война, насочена към Япония, като в същото време е задействана и пропагандната машина на Русия да нарочи японците за "нацисти" и "фашисти".

Курилските острови

Мирният договор, с който официално се слага краят на Втората световна война, така и не е подписан от Русия и Япония, до голяма степен заради споровете за група острови, за които Япония претендира, но които са окупирани от Русия. Островите Кунашири, Еторофу, Шикотан и Хабомай от Курилската островна верига са завзети от СССР в края на Втората световна война. Токио претендира за тях като за свои "северни територии" и въпросът обтяга отношенията между Русия и Япония от десетилетия.

Според агента на ФСБ "ключов препъникамък" между Москва и Токио са Курилските острови. Поради разположението си между големия японски остров Хокайдо и руския полуостров Камчатка островите предлагат редица военни и политически предимства.

"За Япония тук се намира крайъгълен камък на съвременната ѝ геополитика: статутът ѝ на губеща страна във Втората световна война все още не позволява на японците да имат официални военни сили, служба за външно разузнаване и редица други неща. За Страната на изгряващото слънце връщането на Курилските острови всъщност би означавало преразглеждане (или дори отмяна) на следвоенния ѝ статут", пишат Вятърът на промяната.

В същото време за Москва островите са "разменна монета", продължава информаторът.

"Небесното царство (Китай) възприема много негативно всеки опит за преразглеждане на следвоенните споразумения и потенциална победа на Токио в спора за Курилите е неприемлива за Пекин. Тя е толкова неприемлива, че Китай с лекота би усложнил живота на Русия за извършването на такъв "подарък".

Агентът отбелязва, че по това време бившият японски министър-председател Шиндзо Абе вече е поставял силен акцент както върху опитите за "преговори" с Русия по въпроса за Курилските острови, така и върху реформирането на разузнавателната служба на страната. Шиндзо Абе беше убит на 8 юли 2022 г. Той беше прострелян по време на предизборна реч и почина в болница.

"В исторически план военното разузнаване на Япония винаги е било на високо ниво, но след поражението във Втората световна война то просто беше премахнато по нареждане на победителите", пише той.

Разсекретено

През август 2021 г. ФСБ разсекрети графична информация за това как съветски граждани са били измъчвани от японските специални служби по време на Втората световна война.

Информаторът на ФСБ заяви, че службата е имала за задача да започне "информационна кампания срещу Япония в руското общество". 

"(Това се случи) рязко, внезапно и почти неочаквано", пише той.

Разсекретените материали включват данни от разпита на Отозо Ямада, генерал от японската императорска армия по време на Втората световна война.

"Първоначално, още на 8 август, руските средства за масово осведомяване бяха доста пестеливи в коментарите си на новината: твърдяха, че Япония се е подготвяла за война със СССР от 1938 г., че се кроят планове за нападение, правят се диверсии и т.н.", съобщава информаторът.

"Но на 16 август руските медии буквално избухнаха по едно и също време, обсъждайки разсекретените документи в съвсем различен тон: Твърди се, че японците са провеждали ужасни биологични експерименти върху съветски пленници и са се отнасяли изключително зле със съветските затворници. Навсякъде бяха изписани подробности за чумните въшки, които са били използвани за изтезаване на затворниците. Към това се присъедини и Russia Today, основният рупор на международната пропаганда", допълва той.

В мейла си агентът включва множество линкове от прокремълски медии по въпроса, включително един със заглавие "Как СССР спаси света от биологичната война, която Япония подготвяше" и друг със заглавие "Разсекретени са доказателства за подготовката на Япония за война със СССР".

В доклад на РБК, публикуван на 20 август 2021 г., в който се цитират разсекретените документи на ФСБ, се посочва, че са били провеждани експерименти върху затворници в концентрационен лагер в района на Харбин и че по време на Втората световна война "японците са тествали върху тях бактериологични оръжия" и "нови химически отровни вещества".

През август 2021 г. ФСБ публикува и предишни секретни материали, които според службата показват, че Япония е планирала да използва бактериологична бомба през 1944 г.

"ФСБ дори беше разсекретила своевременно в точния момент, когато започна този натиск... той беше засекретен през цялото време и след това (Русия) го разсекрети точно когато се случваше цялото това натрупване срещу Япония и подготовката на руското население да започне да вярва, че японците са фашисти", коментира Сушко пред Newsweek.

"Те сякаш замениха Япония с Украйна. И двамата са прави, те са просто луди. Вземете само нещата, които Русия обмисляше (преди) да нападне Япония, това е безумно, както е безумно и това, че Русия нападна Украйна. Това е лудост", добавя Сушко.

Информаторът казва, че през лятото на 2021 г. в руското информационно пространство е имало "активно въртене" срещу Япония.

"Залагаше се на факта, че японците са се специализирали в брутални биологични експерименти, проявяват безчовечност и имат склонност към нацизма. А след войната е трябвало да се демилитаризират, но те нарушават тези разпоредби, създавайки рискове за Русия", пише той.

"Но като цяло войната беше неизбежна за Русия поради маниакалното желание за война от страна на ръководството... И сега по-голямата част от боеспособните части от това направление са прехвърлени в Украйна", допълва информаторът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

936

5

escrin

28.11 2022 в 20:04

@6екеr4о, не беше Глуховски, а Виктор Ерофеев.
Така или иначе, ако това, което се говори за Путин по време на Ковид пандемията е вярно, то тогава Ерофеев е 100% прав. А след като всички видяхме 6-метровата маса, на която страхливецът Путин преговаряше с Макрон... слуховете очевидно са верни.

12078

3

edin slep

28.11 2022 в 15:19

Напълно в стила на властелина на северна Азия изглежда. Може и да е вярно, знае ли човек. То и пълномащабна война с Украйна не звучеше особено вероятно, но какво стана?

-529

2

6екеr4о

28.11 2022 в 14:55

Един руски писател, мисля, че беше Дмитрий Глуховски, беше казал наскоро в интервю, че Путин бил започнал кървавата вакханалия в Украйна от скука. Той пълноправен император, напълно себедостатъчен, обкръжен от сервилен и алчен слугинаж, що да не го направи!? А и как да докаже на света, че не е случаен човек, попаднал случайно в историята на една велика държава! Същото важи, струва ми се, и за путлеровия антураж - как ще ни запомнят и какво направихме? ЛилиПуткиния отговор на този простичък въпрос може би е: Нека ме запомнят като човека, който събра пропилените от Горбачов земи!??

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews