САЩ одобриха закон, който може да забрани TikTok

OFFNews 24 април 2024 в 10:17 1027 0

TikTok

Снимка Getty Images

Новият закон ще задължи китайския му собственик да продаде приложението.

Сенатът на САЩ одобри противоречив законопроект, който може да доведе до забрана на TikTok в Америка.

Законът дава на китайския собственик на TikTok, ByteDance, девет месеца да продаде своя дял или приложението ще бъде блокирано в САЩ.

Законопроектът ще бъде предаден на президента на САЩ Джо Байдън, който заяви, че ще го подпише веднага щом стигне до бюрото му, предаде Би Би Си.

ByteDance заяви пред Би Би Си, че няма незабавен отговор на този ход. Преди това фирмата заяви, че ще се противопостави на всеки опит да бъде принудена да продаде TikTok.

Ако САЩ успеят да принудят ByteDance да продаде TikTok, всяка сделка ще трябва да бъде одобрена от китайските власти. В същото време Пекин се закани да се противопостави на всяка подобна стъпка. Според анализатори този процес може да отнеме години.

Мярката беше приета като част от пакет от четири законопроекта, който включваше и военна помощ за Украйна, Израел, Тайван и други партньори на САЩ в Индо-тихоокеанския регион.

Тя получи широка подкрепа от законодателите, като 79 сенатори гласуваха за нея, а 18 бяха против.

"Години наред позволявахме на Китайската комунистическа партия да контролира едно от най-популярните приложения в Америка, което беше опасно недалновидно", заяви сенатор Марко Рубио, водещият републиканец в Комисията по разузнаване.

"Новият закон ще задължи китайския му собственик да продаде приложението. Това е добър ход за Америка", добави той.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша