Ясен Тодоров отрече да е познавал Мартин Божанов - Нотариуса, а ''джуджетата'' не го долюбвали

Кристина Минчева 26 март 2024 в 18:53 2447 4

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Бившият член на ВСС и настоящ следовател в Националната следствена служба Ясен Тодоров, който сам поиска да бъде изслушан пред комисията по казуса "Нотариуса",  отново бе категоричен, че не познава Мартин Божанов. Тодоров дори не знаел как изглежда Нотариуса, а в клуба SS, където са се правили мръсните договорки в съдебната система, не бил ходил от години.

За другия голям играч - Петьо Петров - Еврото, Тодоров посочи, че го познава "от края на миналия или началото на този век", но от момента, в който Петров станал заместник-директор на столичното следствие през 2004 г., отношенията им се развалили.

"От момента, в който стана зам.-директор на столичното следствие отношението му към мен се промени в не добра посока. Не искам да се оплаквам от неща, които са ми се случвали, но от тогава не общувам с него", заяви Ясен Тодоров.

Той заяви още, че "Джуджетата" меко казано не го "долюбват", а по-късно уточни, че има предвид не кръга около Петьо Петров-Еврото, а самия него. Тодоров знаел къде е бил ресторантът "Осемте джуджета", защото е в центъра на София и минавал многократно от там, но не влизал, защото е знаел, че се държи от Петров, с когото не е искал да поддържа отношения.

На въпрос кой според него е изпратил списъка на близки до Нотариуса магистрати до Атанас Атанасов, Ясен Тодоров обясни, че не знае кой е пуснал този списък в пощенската кутия на Атанасов, но знаел защо не е пуснат в неговата, защото двамата живеели на 150 метра един от друг.

"Момчетата и момичетата от жандармерията, които го охраняват, знаят много добре с кого се виждам, как живея и къде ходя. Имам предположение от къде е този списък, но не мога да го изкажа, защото може да се окаже клеветническо", каза още Тодоров.

Той посочи, че не може да коментира дали има кръгове за влияние в прокуратурата, тъй като не работи там, но подчерта, че в следствието категорично кръгове няма и всички следователи си вършат съвестно и професионално работата.

Името на Ясен Тодоров се появи в различни медийни публикации като част от списъка с магистрати, които са членували в частния клуб на Божанов SS club. Тодоров също поиска да бъде изслушан пред Висшия прокурорски съвет, където също отрече да е знаел за съществуването на Нотариуса.

Във временната комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов- Нотариуса, беше изслушана и Илияна Кирилова, софийският градски прокурор, която заяви, че "бившият шеф на столичното следствие Петьо Петров - Еврото и убитият Мартин Божанов - Нотариус не са работили заедно".  

"Мартин Нотариуса не го познавам, но неговата дейност започва още през 2004 година, по време на делото Крашевски. Известно ми е, че се е занимавал с имотни измами, трудно ще бъдат доказани, изискали сме всички документи. Петьо Петров беше предложен от покойния Ангел Александров, така че по пътя на тази логика, няма как да са работили заедно, може с течение на времето да са осъществили някакъв контакт", съобщи още градският прокурор.

Доколкото следяла професионалното развитие на Петьо Петров, той е напуснал системата през 2016 година.

"От него не съм чувала това име, може да се правят предположения дали са работили заедно. По делото на Мартин Божанов - Нотариуса, не съм видяла такова нещо. Видяла съм пътувания, с помощта на системата на ДАНС, имаме сведения за много пътувания, които ще станат известни, но сега не мога да ви ги кажа. Пет човека са там прокурори, има какво да работят", разказа още Кирилова.

Кирилова също отрече да има кръгове в съдебната система. И тя заяви, че не познава Мартин Божанов, не е ходила в клуба SS, не е търгувала дела с Петьо Петров-Еврото и не е работила с Делян Пеевски, когато е бил редови следовател. 

Парламентарната комисия направи втори опит да изслуша софийския градски прокурор Кирилова. Тя не се яви на предишното заседание, на което беше поканена, а вместо това изпрати писмо, с което отказа да се яви в Народното събрание. В него Кирилова препраща към свое интервю и посочва, че няма какво повече да добави, за да не попречи на разследването.

Кирилова бе един от магистратите, за които се твърди, че е ходила в ресторанта на Петьо Петров-Еврото "Осемте джуджета". От протокол за разпит на Кирилова, публикуван от Антикорупционния фонд (АКФ) в сряда (20 март), се разбира, че Кирилова не отрича, че е близка с Петров, но е ходила в заведението само по лични причини.

По време на изслушването в комисията обаче тя заяви, че "нито е закусвала, нито е обядвала, нито е вечеряла в ресторанта". 

"Казах кога съм била там (в ресторанта "Осемте джуджета"- б.р), защото това е моя лична драма и не желая да се спекулира с нея", поясни още тя и отново повтори, че не е работила с Петров.

Към нея беше зададен въпрос дали в съдебната система има кръгове и какво знае тя за дейността на Нотариуса. 

"Чувам за семейство, за романтични връзки, за сватовство, айде да не си ги говорим за такива неща. В самия парламент сигурно също има хора, които са в такива връзки. И в това няма нищо странно. Не, кръгове няма, ако е имало нещо. Може би, не за друго, а предстои произнасяне по две дела, за които аз съм разпитвана като свидетел и съм издала заповед за себе си и не съм чела делото, ако искайте вярвайте, защото не знам кой ни вярва сега, като ни гледа", заяви още Кирилова.

Изслушан беше и апелативният прокурор на София Радослав Димов. Той беше ръководител на Софийската районна прокуратура от 2017 до 2019 г. - периодът, в който преписките и делата срещу Божанов са били прекратявани. 

Пред депутатите той също заяви, че не познава Нотариуса и че не знае да е влизал в сградата на Софийската районна прокуратура.

Настимир Ананиев от ПП-ДБ попита апелативният прокурор на София дали е посещавал "Осемте джуджета" и клубът SS.

Той потвърди, че е ходил в ресторанта на Петьо Петров- Еврото, но в качеството си на клиент. Димов добави още, че заведението е зад Софийския районен съд и голяма част от съдиите ходят за обяд там. Димов отново повтори, че не е посещавал клуба SS.

Пред комисията трябваше да говори и главният съдебен инспектор в Инспектората към ВСС Теодора Точкова за получени данни и извършени проверки за евентуално наличие на нерегламентирани обвързаности на лица от съдебната власт, несъвместими със стандартите за независимост и професионална етика, но тя напусна залата по време на спор между членовете на комисията за това дали заседанието да продължи след проверка на кворума, когато се оказа, че в залата има 8 от 17 членове на комисията.

Депутати от ГЕРБ и ДПС отсъстваха от заседанието на временната комисия. 

"Правилникът, а и моето тълкуване на него позволява при липса на кворум да се откриват заседания и да се провеждат изслушвания", заяви председателят на комисията Никола Минчев от ПП-ДБ.

"Работим по импровизация. Как ще работим, като не може да гласуваме дневния ред", заяви Атанас Зафиров от БСП.

Хамид Хамид от ДПС също се включи в спора, с после напусна залата. Преди това се обърна към Минчев с думите "стига сме правили кампания на "Продължаваме промяната - Демократична България". Прекратете заседанието, защото няма кворум".

"Вас ви свалиха като председател на Народното събрание заради нарушение на правилника, може би трябва да ви свалим и като председател на тази комисия. По какъв дневен ред работите сега?", заяви още Хамид Хамид.

Никола Минчев отново направи проверка на кворума и заяви, че продължава с този подход, който бил възприел.

Хамид Хамид обърна внимание, че според правилника не може да се правят гласувания, а дневният ред се приема с гласуване. Той обяви, че утре ще внесе проект за отстраняване на Минчев като председател и напусна залата, викайки: "Това е абсолютно незаконно! Вие го знаете! Водите си политическа кампания!"

Напрежението се нагнети още повече и в спора се включи Маноил Манев от ГЕРБ-СДС, който поиска "разпускане на този цирк".

"Миналата или по-миналата седмица пак го играхме това. Пак бяха започнали с предизборната кампания, затова ни няма, защото днес, когато е ясно, че ще ходим на избори, пак си правите предизборна кампания. Какво правите тук? Разпускайте го този цирк, приключвайте с тази предизборна кампания и да я правим както трябва", заяви Манев.

В спора се намеси и градският прокурор на София Илиана Кирилова, която попита "защо трябва да сме подложени на това изтезание". Тя определи дебатът като срамен.

"Ако ще ни изслушвате, слушайте ни, ако този срамен дебат, който се води...Говоря като гражданин", заяви Илиана Кирилова, която се появи малко след началото на заседанието.

След нея главният съдебен инспектор Теодора Точкова взе думата и призова народните представители "да си помислите добре дали да продължите това заседание заради оспорения не без основание кворум."

Тя каза, че, ако бъде поканена отново, ще се замисли сериозно по въпроса дали да присъства на това заседание и да уважи НС.  По думите й без наличието на кворум няма как тя да излезе и да дава данни и информация пред депутатите.

"Аз лично ще изляза и ще изчакам отпред 30 минути да съберете кворума и тогава ще присъствам, за да дам отговор на въпросите ви, защото представлявам институция. Институциите трябва да се уважават", каза Точкова и напусна залата.

Комисията започна работа на 15 февруари и досега са изслушани Бойко Станкушев, Николай Стайков и Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд (АКФ). В техните разследвания "Осемте джуджета" и "Списък за бързо реагиране" беше разкрита престъпната дейност на кръговете на Петьо Петров-Еврото и Нотариуса. След това в НС се яви и  съдия Владислава Цариградска от Плевенския окръжен съд. Тя разказа за заплахите към нея, за които ГДБОП обяви, че били от скитник, известен като Червения пират. След нея подалата оставка като шеф на Софийската районна прокуратура Невена Зартова разказа за "семейството" на Петьо Еврото, което държи висши прокурори в зависимост.

В комисията бяха изслушани и гръцкият бизнесмен Йоаким Каламарис и адвокатът му Ася Манджукова. Те съобщиха за тормоз по дела и в същото време привилегии за тази страна, която е представлявана от съдружника на Нотариуса - адвокат Велимир Атанасов, главно действащо лице и в казуса "Жоси".

Последно разговори бяха проведени с Ивайла Бакалова и съпругът й Веселин Денков. Бакалова беше в основата на разследването на Антикорупционния фонд (АКФ) - "Списък за бързо реагиране", което през юни 2021 г. освети дейността на Божанов, а повод за него стана задържането на приятеля й Веселин Денков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

4

нещото

27.03 2024 в 07:37

Най важното го скриха ! До сега трябваше да обяват кой е имал карта за достъп, но всичко се крие и покрива! Ни чул ни видял !!!

1005

3

ПР

26.03 2024 в 20:16

Иначе,SS клуб,много подходящо име.
SchutzStaffel-SS командата на Фюрера и Химлер.В превод-"Отряд за защита".

1005

2

ПР

26.03 2024 в 19:27

От висшия клир на Кривосъдието,никой,никога не е познавал/чувал за Седемте нотариуса,Осемте джуджета,камо ли за Снежанка,Али Баба и 40-те БГ разбойника.И така от 30 години."Не чух,не видях,не разбрах"-свещен принцип на Трите маймунки=омерта.

723

1

user4eto

26.03 2024 в 19:11

Никой не познава "нотариуса", не е имало такъв индивид в България. Закривайте!

 
X

Да помогнем на украинските деца!