Politico: Кремъл ликува, след като унизи Берлин с теча за ''Таурус'' и Кримския мост

OFFNews 04 март 2024 в 18:50 20686 16

Снимка Getty Images

В Москва пукат тапи от шампанско, пише авторитетното издание Politico.

Обкръжението на руския президент Владимир Путин злорадства заради изтичането на информация на тайни разговори между високопоставени германски военни за изпращане на оръжия с далечен обсег "Таурус" в помощ на Украйна. По-рано днес Кремъл извика германския посланик, за да му направи забележка.

Разкритията са срам за германските военни, докато съюзниците от НАТО ги натискат заради всеобщия провал в областта на сигурността, и същевременно служат като пропагандна победа за Кремъл, чиито съмишленици побързаха да се похвалят, че сеят раздор в Берлин, пише Politico.

В записа  висшият военен състав на Германия обсъжда възможни доставки на ракети "Таурус" за Украйна. Най-деликатната част от изтеклия разговор обаче включва началника на германските военновъздушни сили Инго Герхарц и бригаден генерал Франк Графе, които обсъждат дали ракетите биха могли да достигнат "моста", вероятно визирайки Керченския мост, по-известен като Кримския мост - критична връзка между окупирания от Русия Крим и континентална Русия.

Германия потвърди, че изтичането на информация е автентично, както и че ще проведе вътрешно разследване, което предизвика огромна буря на Запад и възторг в Москва.

През почивните дни говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че изтеклите разговори са доказателство за вътрешен разрив в германското правителство и политическия елит. "Това показва, че в Германия няма единна власт. Това е пряко доказателство за липсата на демокрация", каза тя.

Бившият президент и настоящ заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев, както обичайно, отиде по-далеч, отбелязва Politico. 

"В края на краищата нашите вечни противници - германците - отново се превърнаха в заклети врагове. Вижте колко внимателно и с какви подробности фрицовете обсъждат нападенията на наша територия с помощта на ракети с голям обсег, избират целите за поразяване и най-вероятните начини за нанасяне на максимални вреди на нашата Родина и нашия народ. Призивът на Великата отечествена война отново стана актуален: "СМЪРТ НА ГЕРМАНСКО-НАЦИСТКИТЕ ОКУПАТОРИ!" - написа той в Телеграм.

Самият Путин все още не е коментирал изтичането на аудиозаписа, но говорителят му Дмитрий Песков предупреди днес, че "самият разговор подсказва, че в недрата на Бундесвера се обсъждат по същество и конкретно планове за удари по руска територия".

Руската държавна информационна агенция ТАСС съобщи, че днешната среща между посланика на Берлин и външното министерство на Кремъл е била посветена основно на изтичането на информация. Германия отрече, че посланикът е бил извикан, и заяви, че това е било "покана за разговор по различни двустранни теми". 

На свой ред германският канцлер Олаф Шолц не е склонен да изпрати на Украйна ракети с голям обсег на действие, опасявайки се, че Германия рискува да бъде въвлечена във войната с Кремъл. Според експертите по германско-руските отношения засега Москва използва изтичането на аудиозаписа предимно за пропагандни цели, тъй като в него липсват конкретни военни подробности. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

500

16

781000

05.03 2024 в 18:56

Да. Аз лично не очаквам Русия да нападне Европа по същия начин както Украйна. Ще я нападне просто по друг начин - с проксита като Marine Le Pen които ще играят по руската свирка.
Ако Le Pen беше нещо добро за Франция, първо Путя щеше да ревне срещу нея.

135

15

Far Rider

05.03 2024 в 12:18

781000, за съжаление имаш право. За тях опасността от война е несъществуваща. Постоянно се говори за всичко друго, но е и за факта, че Русия официално заявява желанието си да продължи войната докато стигне до Мадрид. На някои тук това може да им е смешно и да мислят, че руснаците няма да го направят, но има реален шанс да се опитат. Когато написах за плана след удар по балтийските републики да минат и по маршрута България, Сърбия, Унгария и Австрия ми слагаха минуси и трябваше Толстой да им го каже в прав текст. Но, тук повечето са хора на които желаното им се струва реалност.

500

14

781000

05.03 2024 в 11:51

@Far Rider как няма да я получат, като даже не се крият ??
Това не е за първи път.
Атентатите във Франция бяха организирани от десетина младежи с телефони и самоделни бомби, които успяха да избият стотици хора преди разузнаването да усети че изобщо става нещо.
Европа си живее в нейната кристална топка, в която няма войни и всички са мили и си помагат един на друг.

135

13

Far Rider

05.03 2024 в 11:09

За съжаление фокусът се измества от важните моменти в цялата тази случка. 1. Руснаците са успели да получат конфендициална информация. Това е удар по сигурността ВЪТРЕ в немската армия! 2. Фактът, че Шолц веднага заяви, че няма да изпратят ракети е много показателен както за политическата ориентация на самата Германия, така и за доста от другите членове на ЕС и НАТО. На немците им трябваха над 12 месеца война в Украйна с десетки хиляди убити за да решат да дадат танкове! И още не са дали повече от 28% процента от обещаното! 3. Германия изпитва големи икономически затруднения след спирането на руските горива и вероятно няма да бъде водещата икономика в ЕС още през следващата година. Така, че нека бъдем реалисти. Слава на Украйна и героите които умират заради мухльовците от запада!

500

12

781000

05.03 2024 в 00:26

Хора, от самолет се вижда колко зле е НАТО. Във фирмите в които работите ви карат да ползвате всякакъв вид firewalls, а висш генерал обсъжда удари с тежки ракети по Webex през уифито на хотела си в Сингапур, ТОВА Е НЕВИЖДАНО АМАТЪОРСТВО !! ТЕЗИ ЛИ ЩЕ НИ ЗАЩИТАВАТ ???

1000

11

foreigner66

04.03 2024 в 23:37

Нещата в съюза са много зле, няма армии,САЩ ще избира Тръмп а златните очилца продължават с комисионните. Украйна е уморена и утре онзи от бункера ще почука на вратата на така нареченото НАТО. Проблема на Германия е,че има повече руснаци от Курска и Брянска област взети заедно и те са си виновни за това,плюс слаби и алчни политици последните 40-50 години и ето ти Европейски съюз пред разпадане в най- удобния за батюшката момент.Извода е мрачно и неясно бъдеще за следващите поколения.

1236

10

БотоксПутю

04.03 2024 в 23:33

"Това показва, че в Германия няма единна власт. Това е пряко доказателство за липсата на демокрация", каза тя.

Както разбирам от каката по-горе, партията Единна, Русия, Руската федерация и бункерният сатрап са ачик като Ein Volk, Ein Reich, Ein Führer!

2994

9

Гражданин

04.03 2024 в 23:20

И какво толкова станало. Военни обсъждат теоретични модели, каквато им е работата. Нито накви тайни, нито нещо ново. А ватниците както винаги манипулират

500

8

781000

04.03 2024 в 22:58

A какво очаквахте, вече 70 години Германия я натискат да няма армия, тези сега са пълни аматъори. Ако 18 се вдигне от гроба и види Шолц, ще се ядося много повече отколкото през 1945та.

345

7

Джендо Джедев

04.03 2024 в 21:30

Докато Европа не разбере, че орките ще й се подиграват докато не ги нарита, орките ще й се подиграват.
 
X

Да помогнем на украинските деца!