Имало едно време руски Черноморски флот

OFFNews 06 март 2024 в 15:37 9976 1

котов
Корабът Сергей Котов, който се превърна в подводница.

Украински морски дронове потопиха вчера още един руски боен кораб в Черно море. Това е последният от серията удари, засегнали тежко военноморските сили на Москва и ограничаващи действията им в момент, когато войната навлиза в третата си година.

Успешните украински удари с дронове и ракети са сериозен морален стимул за Киев в момент, когато неговите недостатъчно многобройни и недостатъчно въоръжени сили са изправени пред руски атаки по протежение на повече от 1000-километровата фронтова линия.

Оспорването на военноморското превъзходство на Русия също така спомогна за създаването на по-благоприятни условия за украинския износ на зърно и други пратки от черноморските пристанища на страната.

Ето един преглед на последните украински атаки срещу руски военноморски съдове и техните последици.

При последния докладван удар украински военноморски дронове са атакували патрулния кораб "Сергей Котов" близо до Керченския проток, който свързва Черно и Азовско море, според украинската агенция за военно разузнаване. При удара, информацията за която не може да бъде проверена от независими източници, са загинали седем членове на руския екипаж на кораба и са ранени други шестима, а 52-ма са били спасени, съобщи агенцията.

Руското министерство на отбраната не коментира твърдението, но някои руски военни блогъри потвърдиха загубата на кораба и заявиха, че екипажът му е бил спасен.

Ако ударът бъде потвърден, това ще е поредното успешно използване на украинските безпилотни кораби "Магура", произвеждани в страната. Маневрените лодки без екипаж се превърнаха в бич за руския флот. Само през миналия месец дронове потопиха руския десантен кораб "Цезар Куников" и ракетната корвета "Ивановец". Руските военни не са признали и тези загуби, но за тях съобщиха руски военни блогъри и някои медии.

При друга атака в края на декември Украйна заяви, че е унищожила десантния кораб "Новочеркаск" в кримското пристанище Феодосия с крилати ракети с голям обсег. Руското министерство на отбраната заяви, че корабът е бил повреден при атаката, но руските военни блогъри казаха, че е бил унищожен.

Украинските военни също така нанесоха серия от удари с крилати ракети и дронове по руски радарни съоръжения, средства за противовъздушна отбрана и военновъздушни бази в Крим - регион на Украйна, който Русия анексира през 2014 г. Още по-зле за Москва, през януари и февруари украинските войски свалиха и два руски самолета за ранно предупреждение и контрол над Азовско море, лишавайки руските военни от някои от най-ценните им средства за събиране на разузнавателна информация.

Ударите последваха други високоефективни украински атаки по-рано през войната, включително потопяването през април 2022 г. на флагманския ракетен крайцер на Черноморския флот "Москва" и ракетния удар през септември миналата година по щаба на флота в пристанището на Севастопол.

Интелигентното използване на дистанционно управлявани морски дронове с експлозиви позволи на Украйна да наклони везните на морската война в своя полза въпреки огромното превъзходство на Русия в огневата мощ. Дроновете "Магура" са оборудвани с усъвършенствани Джи Пи Ес устройства и камери и имат слаба радарна следа, която ги прави трудни за откриване.

Според украинските власти най-новата им версия, "Магура" В5, е дълга 5,5 метра, тежи до 1 000 килограма и има обхват до 800 километра, при 60 часа живот на батерията и 200 килограма полезен товар. Дронът също така предава видео в реално време към операторите.

Украйна разчита и на крилати ракети, предоставени от Великобритания и Франция, за нанасяне на удари по руски обекти в Крим. Ракетите, произведени съвместно от Великобритания и Франция и наричани "Сторм Шадоу" от Великобритания и "СКАЛП-ЕГ" от Франция, се изстрелват от украински военни самолети от съветско време и имат обсег на действие над 250 км.

Западни представители похвалиха ефективността на украинските атаки, като отбелязаха, че Киев умело е използвал ограничените си ресурси, за да победи далеч по-силни руски сили и да унищожи около 20% от Черноморския флот, като по този начин ефективно е намалил морското превъзходство на Москва.

Успешните удари по руските военноморски сили позволиха на Украйна да увеличи износа си на храни и други продукти в Черно море, въпреки че миналото лято Русия се оттегли от споразумение, което гарантираше безопасния транспорт на украинско зърно.

Оттеглянето на Москва от споразумението увеличи възможността за руски нападения срещу кораби, превозващи украинско зърно и други продукти, което представлява заплаха за украинската икономика и световната продоволствена сигурност.

Но постоянната поредица от успешни украински атаки срещу руски военни кораби и други военни активи в района постави руския флот в отбранителна позиция, ограничавайки нападателните му възможности.

Въпреки че руското министерство на отбраната в повечето случаи запазва мълчание за украинските атаки с дронове и ракети срещу военноморските му сили, руските военни блогъри и коментатори остро критикуват висшето военно ръководство за бавния и неадекватен отговор на заплахата.

Ударите принудиха руския военноморски флот да вземе предпазни мерки, които се отразиха на операциите му, включително да премести някои от корабите си от пристанищата в Крим по-далеч на изток, в Новоросийск, с цел по-добра защита.

Въпреки щетите от украинските атаки Черноморският флот остава мощна сила и все още е в състояние да нанася удари по Украйна, използвайки крилати ракети с голям обсег. Руските военновъздушни бази в Крим също остават способни за действие, като в тях се намират военни самолети, които продължават да извършват бойни полети в подкрепа на руските сухопътни операции в региона.

Руски военни блогъри съобщиха, че началникът на Черноморския флот адмирал Виктор Соколов е бил уволнен миналия месец след последните загуби на военни кораби. Отстраняването му не е потвърдено официално.

Б. ред. - Статията е на Асошиейтед прес в превод на БТА. Заглавието е на редакцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

924

1

Diogen

06.03 2024 в 23:39

Путлер ще приветства следващия парад на черноморския флот, екипиран с тежководолазен костюм. Дано някой да се сети и да му пререже маркучите :-)
 
X

Да помогнем на украинските деца!