Сестри без граници: Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените

Наами Леви, зам.-ръководител на мисията на Израел в България 25 ноември 2023 в 12:47 3010 1

Наама Леви

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Наама Леви, заместник-посланик на Израел в България

Днес е Международен ден за елиминиране на насилието над жени. Този проблем беше признат за световен от Организацията на обединените нации през 1981 г., когато тя определи 25 ноември за Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените. В декларацията си по въпроса от 1993 г. ООН допълнително призна, че при въоръжен конфликт жените са особено уязвими.

Независимо от идеологическите, расовите, етническите, религиозните или културните различия, които ги разделят, жените по целия свят се обединяват около един общ интерес: спиране на насилието, основано на пола.

Тъй като се увеличават сексуалните нападения на фона на конфликтни ситуации, борбата с тази обща опасност става все по-наложителна. В момента необходимостта да се признае болката, страданието и дехуманизацията, причинени от тези нападения, никъде не е по-очевидна, отколкото по отношение на израелските жени.

На 7 октомври Израел стана обект на една от най-големите и най-варварски терористични атаки в съвременната история. Хиляди тежко въоръжени терористи от "Хамас" нахлуха в общности близо до границата с Газа, избивайки хладнокръвно 1200 души.

По време на еднодневния погром невинни цивилни са изнасилвани, измъчвани, осакатявани, обезглавявани, изгаряни живи и убивани с други средства в домовете си и на музикален фестивал. Приблизително 240 души, сред които бебета и стари хора, бяха отвлечени в Ивицата Газа.

Жени и момичета са били специално обект на насилие и сексуално осакатяване, често последвани от екзекуция, през този ужасен първи ден от войната. Впоследствие стана пределно ясно, че изнасилването е преднамерен компонент от стратегията за инвазия на "Хамас".

Първите доказателства, че много израелки са били изнасилени, се появиха почти веднага, тъй като самите терористи са заснели отвличането в Газа на млади жени, с разкъсани дрехи или с големи кървави петна по панталоните. Видеоклиповете бяха публикувани от "Хамас" в социалните мрежи в реално време и бързо се разпространиха по целия свят.

Оттогава се появиха огромно количество доказателства. В допълнение към физическите доказателства, събрани от морги и местопрестъпления, твърде обезпокоителни показания, за да се повторят тук, са дадени от оцелели, очевидци, експерти по съдебна медицина, спасителни екипи и екипи на линейки.

Невероятно тъжно и възмутително е, че мащабът на тези доказателства трябва да бъде разясняван. И все пак, въпреки тази планина от доказателства, масовото сексуално насилие над израелски жени – което съставлява престъпление срещу човечеството – до голяма степен се игнорира от ООН, международните организации за правата на човека, женските групи и голяма част от световните медии.

По-шокиращото е, че в епохата на Me Too и Believe Women твърде много поддръжници на думи на справедливостта, правата на човека и феминизма – включително млади жени на същата възраст като жертвите на музикалния фестивал – отричат тези изнасилвания. Някои са избрали да оправдават или, още по-лошо, да се подиграват и да приветстват едно от най-ужасяващите и публични нападения срещу жени.

Мълчанието след тези зверства представлява мълчаливо одобрение, а мълчанието на международни организации, женски групи и активисти наистина е оглушително.

Липсата на международно осъждане обезчестява жертвите и оцелелите, като същевременно разочарова много защитници на жените. Както отбелязва Михал Херцог, първа дама на Държавата Израел, в неотдавнашната си статия в Newsweek по темата: „За израелците, които винаги са били в челните редици на борбата за правата на жените по света, това беше момент на смазващо разочарование.“

Въпреки че масовото насилие, извършено от терористичната армия на "Хамас" на 7 октомври, е насочено срещу израелски жени и момичета, последиците могат да поставят в опасност останалата част от жените по света.

Техники, изобретени или въведени за първи път по скандален начин от палестински терористи, като самоубийствени бомбени атентати и нападения с коли, са възприети от други терористични групировки в близки и далечни страни. Като се има предвид тази дълга история, има ужасяваща опасност изнасилването и сексуалното насилие да се превърнат в широко разпространена ислямистка терористична тактика.

Крайно време е жените и техните съюзници навсякъде да осъдят зверствата на "Хамас" не само защото това е в техен собствен интерес, но просто защото това е правилно.

Сестринството между жените означава изразяване на солидарност всеки път, когато изнасилването, сексуалното осакатяване и насилието, основано на пола, се използват като военни оръжия, независимо от националността или религията на жертвите. Всички дължим това на оцелелите, които все още са травмирани, и на паметта на момичетата и жените, които загубиха живота си в тези най-ужасни дни.

Други текстове от г-жа Наама Леви може да прочетете ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки