Ударът по Чонгарският мост – Дамоклев меч над Ахилесовата пета на руската армия

Красимир Крумов 23 юни 2023 в 11:52 8544 5

Снимка Profile.ru

На 22 юни около 5 часа сутринта въоръжените сили на Украйна нанесоха ракетен удар по моста, свързващ Крим и полуостров Чонгар в Херсонска област. Това стана по-малко от 48 часа след изявлението на руския военен министър Сергей Шойгу, който предупреди Украйна да не атакува Крим.

За разлика от именития си събрат – Кримския мост, до атаката от четвъртък съоръжението в Херсонска област беше известно по име само на военните и местното население. Ден след атаката започва да се изяснява значението на моста и влиянието, което ще окаже удара по него на военната ситуация в района. Според военни експерти Чонгарският мост е чувствителна точка в руската отбранителна тактика и извеждането му от строя може да доведе до промяна в баланса на силите с превес за ВСУ и дори да се окаже нова фаза в украинската война.

През XIX век наричат Чонгарския мост Портата към Крим. Това е един от първите проекти за подобряване на кримската транспортна инфраструктура на Руската империя след анексирането, по-стаор, на Крим през 1783 година. През 1836 година мост на това място вече фигурира в географските карти и е вторият, наред с Перекопския провлак маршрут към Крим.

Днес три пътя свързват Крим с Херсонска област: два в района на Армянск (през Каланчак и Чаплинка) и един в района на Джанкой през Чонгар. Пътят през Чонгарския мост е по-практичен за транспортиране на военна техника до района на Запорожие. До 70 процента от живата сила и оборудването преминава през този мост, така че ударът представлява заплаха за сухопътния коридор към Крим, твърдят експерти от двете страни на фронтовата линия.

Основният резултат от удара е временно нарушаване на директната връзка между Крим и Мелитопол, за чието отстраняване по оптимистични прогнози руснаците казват, че ще им трябват няколко седмици. Сега за излизане на трасето Симферопол – Мелитопол от Джанкой ще трябва да се прави обход през Армянск и Чаплинка – маршрут от 231 километра срещу 77 километра, колкото беше през моста. При плачевното състояние на пътищата в тази част на Херсонска област преминаването на тези 231 километра може да отнеме и ден.

Блогъри се опитват да изчислят военните последствия за руската армия в резултат на изкарването на моста от строя, като правят аналогии с миналогодишните удари по мостовете на Днепър, сред които и Антоновският, които донесоха сериозни проблеми при снабдяването на руските групировки на десния бряг и, в крайна сметка, накараха руснаците да се изтеглят от Херсон.

Ситуацията този път е по-различна. Щетите по запорожко-мелитополския и южнодонецките фронтове на руснаците ще пострадат по-малко, защото част от снабдяването им върви и през Мариопол по суша, както и през пристанището в Бердянск. Ударът ще затрудни снабдяването на руската армия, но няма да наруши руската логистика откъм Крим напълно. За да бъде изведена тя от строя напълно, би трябвало да бъде нанесен още някакъв мощен удар на ВСУ, което може и да влиза в плановете на украинците, смятат руските военни кореспонденти. Това може да се случи, ако ВСУ тръгне в атака през Днепър в Херсонска област или през засъхващия вече Каховски язовир, вероятност, за която споменават и западни изнточници.

Украинските екперти също са предпазливи с оценките за обстрела на Чонгарския мост. „Сигурно е рано да говорим за нов етап във войната. Но това, че тези удари очевидно ще бъдат последвани от нови удари по други комуникации, свързващи полуострова с континента – това може да се каже с доста голяма увереност. Това е напълно логично развитие на ситуацията и това показва, че Украйна възнамерява да продължи контранастъплението. Никой не е имал намерение да го отменя, всичко показва, че плановете за контранастъпление са доста амбициозни и предполагат, ако говорим за главното направление, движение в посока към Мелитопол, което означава, че деокупацията на Мелитопол е включена в плановете на командването на въоръжените сили на Украйна“, коментира военният експерт Юрий Фьодоров пред украинското издание „Настоящее время“. Фьодоров също прави аналог с ударите по Антоновския мост. Според експерта една от целите на офанзивата, която сега се развива в Запорожка област е именно превземането и блокирането на системата от комуникации, които минават в окупираната част на областта.

„Трябва да се каже, че битката за Крим е преди всичко битка за онези сухопътни комуникации, които свързват Кримския полуостров с Голямата земя. В момента в който Веднага след като тези комуникации бъдт прекъснати, а цялата история на войните за Крим, като се започне от Кримската война и се стигне до Втората световна война, Крим се оказва неспособен да се защитава, т.е. тези войски, които са там, защото без патрони, без боеприпаси и прочие не може да се воюва. Тук дори няма никакви тайни, а изводи, които могат да се направят от историята“, допълва Фьодоров, който е категоричен, че ударите по Чонгарския мост са един от важните елементи на тази стратегия за унищожаване на руската логистика, свързваща Крим, Южна Украйна и териториите, окупирази през 2014-2015 година.

С какво е стреляла Украйна?

Експертите, както и любителите на военните технологии и армията анализират техническата страна на удара, нанесен от ВСУ и използваните за това средства. Първоначално се появи информация, че е използвана ракета Storm Shadow, но според руския експерт Алексей Леонков половинтонната ракета би нанесла много по-сериозни разрушения. Според Леонков са използвани боеприпаси за HIMARS - наземна интелигентна бомба GBU-39/B с малък диаметър (SDB). Общото й тегло не надвишава 130 кг. Може да се изстрелва както от MLRS HIMARS, така и от и M270 MLRS. Обсегът на тази ракета е 150 километра, а ВСУ биха могли да стрелят някъде близо до Херсон

възползвайки се от факта, че градската инфраструктура затруднява воденето на контрабатарейна битка. А после сменят позицията си. Военни експерти, коментирайки маркировките върху останките от ракета, прелетяла до моста Чонгар, заключават, че това е продукт на френската компания Matra BAE Dynamics Alenia, водещ европейски разработчик и производител на ракетни системи, която произвежда и Storm Shadow.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

5

БотоксПутю

23.06 2023 в 20:18

"Е това вече е 27-мата червена линия която укро-фашите престъпват! Този път Шойгу ще тресне по масата и ... ще начертае 28-ма червена линия. Само да я пресекат, ще има разплата..."

Няма да има разплата. Ще има 29-тая красная линия.

12407

4

Bad Horse

23.06 2023 в 15:02

StinkinSonOf, Царят на Царете Путин прати ордите на Азия срещу свободна Украйна, очаквайки преклонение. Зеленски отвърна "Μολών λαβέ, сука!"

-529

3

6екеr4о

23.06 2023 в 12:31

Очевидно украинската страна пази Кримския мост за десерт. Четох, че той трябвало да бъде взривен последен, за да можело блядовете да има от къде да бягат...

1067

2

StinkingSonOf

23.06 2023 в 12:20

Дамоклиев меч е надвиснал над ахилесовата пета. Ще разсекат ли гордиевият възел и да изринат авгиевите обори или ще продължава сизифовия труд и танталовите мъки докато не пукне джуджето със едиповия комплекс.

12407

1

Bad Horse

23.06 2023 в 12:15

Е това вече е 27-мата червена линия която укро-фашите престъпват! Този път Шойгу ще тресне по масата и ... ще начертае 28-ма червена линия. Само да я пресекат, ще има разплата...
 
X

Какво трябва да знаем за коклюша