Как да изберем подходящия гардероб за спалнята?

OFFNews 19 януари 2021 в 14:59 7899 0

гардероби
гардероби

Гардеробите са сред основните мебели, които задължително присъстват във всяка една спалня. Те трябва да отговарят не само на размера и стила на помещението, но и да са функционални и практични, за да можете да подредите всичките си дрехи така, че лесно да ги откривате.

Как да откриете вашия гардероб за спалнята - съвети и препоръки

Открийте идеалните размери

Преценете къде точно ще поставите гардероба, след което измерете свободното пространство, с което разполагате. Не забравяйте да вземете под внимание и размерите на цялото помещение, както и разпределението на останалите мебели в него. Важното в случая е да изберете гардероб в размер, който е пропорционален както на размерите на спалнята, така и на мебелите, които се намират в нея.

Помислете за отварянето на вратите

Веднага след като се спрете на размера, трябва да помислите за вида на тези мебели и по-точно за начина, по който се отварят. Това е важно, тъй като вратите на гардеробите освен чисто естетическа, имат и функционална роля, която засяга предимно използваемостта на пространството пред гардероба.
Видовете мебели за съхранение на дрехи, които най-често се предлагат са няколко:

  • С шарнирни врати

Това е най-популярният и продаван вид. Вратите му са закачени на панти, което позволява да отворите всички врати едновременно и да откриете бързо и лесно дрехата, от която имате нужда. Гардеробите с този тип отваряне са много добър избор, ако имате средна или голяма спалня и фактът, че при отваряне вратите се нуждаят от малко пространство не ви притеснява. Ако обаче имате малка или тясна спалня, този вид не е препоръчителен.

  • С плъзгащи врати

Моделите с плъзгащи врати са модерно и функционално решение, ако имате малка спалня, тъй като вратите им не се отварят напред, а се плъзгат настрани, което елиминира нуждата от допълнително пространство. Минус на този вид гардероби е, че не можете да отворите вратите едновременно, за да разгледате цялото съдържание наведнъж. Плюс е, че голяма част от моделите се предлагат с огледални врати, с което си спестявате от покупката огледало.

  • Отворен гардероб

Отвореният вид напълно елиминира нуждата от пространство за отваряне на вратите и ви позволява да имате достъп от цялото съдържание незабавно. Този вид гардероби са практично и адаптивно решение и са подходящи както за големи, така и за по-малки спални. Обикновено конструкцията няма врати, но ако все пак искате да предпазите дрехите си, голяма част от производителите предлагат като опция поставяне на стъклени или от друг прозрачен материал прегради.


Изберете разпределението

Разпределението, с което разполагат гардеробите е от голямо значение, затова не го подминавайте. За да направите подходящия избор трябва решите дали искате гардероба да има място за съхранение на рокли, панталони, връхни дрехи, колко рафта са ви нужни за сгънатите дрехи, искате ли да има чекмеджета за бельо, рафтове за спално бельо и други.

Спрете се на материал, цвят и покритие

Цветът и покритието, на което се спрете трябва да се съчетава с цветовете на останалите мебели в спалнята.
Що се отнася до материала, тук имате няколко възможности, сред които да избирате: дърво, ламинирано ПДЧ или МДФ.

  • Дърво

Гардеробите от дърво са здрави, стилни и много стабилни. Изработват се от масивна дървесина, което ги прави и екологично чисти мебели. Минусите им са високата цена и по-голямото им тегло.

  • Ламинирано ПДЧ или МДФ

И двата материала са здрави, издръжливи и на разумна цена. Поради тази причина гардеробите от ПДЧ или МДФ са предпочитани от голяма част от потребителите.

Комплект или самостоятелен гардероб?

Ако обзавеждате спалнята изцяло и не ви се иска да търсите и купувате мебелите един по един, по-доброто решение е просто да измерите стаята, да решите какъв да е стилът на мебелите и да изберете комплект, който включва спалня, гардероб, тоалетка или нощни шкафчета. Така ще си спестите време и нерви в търсене, а и ще сте спокойни, че гардеробът и спалнята се съчетават перфектно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!