Как да разпознаем видовете хлебарки, които се срещат в домовете ни?

OFFNews 27 август 2023 в 14:20 2870 0

хлебарки
хлебарки

Хлебарките са едни от най-издръжливите напасти в домовете по света, които навлизат относително лесно и изключително трудно напускат. Но нежеланите натрапници са нещо повече от обикновено неудобство, те представляват реален риск за човешкото здраве.

Един от основните въпроси, които възникват по повод разпространението на хлебарки, е как да ги разграничаваме и разпознаваме. Защото различните видове носят свои особености и модели на поведение, което е безценна информация в справянето с тях и ограничаване на разпространението им.

Като разберете характеристиките и навиците на често срещащите се типове, те могат да спомогнат за прилагане на целенасочени стратегии за контрол и унищожаване на хлебарки. Затова нека ги разгледаме и да конкретизираме на какви признаци за разпознаване и поведение да наблегнем.

Разпространени видове хлебарки

Основните групи, населяващи домовете както в България, така и в чужбина, са следните:

Немска хлебарка (Blattella germanica)

Немската хлебарка е малък, кафяв вид, който предпочита топла и влажна среда. Обикновено се срещат в кухни и бани, привлечени от хранителни остатъци и източници на вода. Немските хлебарки имат две тъмни ивици, минаващи успоредно по гърба им, което ги прави относително лесни за идентифициране и справяне с тяхната напаст.

Американска хлебарка (Periplaneta americana)

Американската хлебарка е един от най-големите представители, които често се срещат в домовете. Имат червеникаво-кафяв цвят и отличителна жълтеникава форма на фигура осем на гърба на главата. Видът предпочита тъмни, влажни локации като мазета и канализационни системи, като за наш ужас дори могат да летят на къси разстояния, което превръща унищожението на хлебарки една идея по-сложна и неприятна задача.

Ориенталска хлебарка (Blatta orientalis)

Ориенталските хлебарки са тъмнокафяви или изцяло черни, като излъчват силна миризма на плесен. Виреят в хладни и влажни зони като мазета, вентилационни системи, тръбопроводи. За разлика от други представители, женските имат къси, рудиментарни крила, докато при мъжките органът е напълно развит и покрива около три четвърти от тялото им.

Хлебарка с кафява лента (Supella longipalpa)

Хлебарката с кафява лента е по-малка от немската хлебарка и има по-светлокафяв цвят. Дължат името си на двете отличителни ленти през крилата им. Насекомите от този тип предпочитат топла, суха среда и често се настаняват в спални, килери и мебели.

Опушенокафява хлебарка (Periplaneta fuliginosa)

Опушенокафявите представители са тъмнокафяви и могат да растат до 6-7 сантиметра дължина. Предпочитат външна среда, но се насочват и към закрито в търсене на храна и вода. Привлечени са от светлини и често се локализират около външни осветителни тела, което е безценно знание за унищожаване на хлебарки от този вид.

Съвети за идентификация на видовете хлебарки

Някои от най-важните съвети за разпознаване на напастта от хлебарки включват:

  • Обърнете внимание на размера, цвета и маркировката;
  • Информирайте се за предпочитано местообитание и поведение като склонност към влага и тъмнина;
  • Разгледайте крилата им (напълно развити, къси или липсващи);
  • Обърнете внимание на всички уникални характеристики като ивици ленти или шарки по телата им.

Идентифицирането на често срещаните видове хлебарки в дома е решаваща стъпка в разработването на ефективен план за борба с вредителите. Въоръжени със знания за техните навици и предпочитания, можете да предприемете целенасочени действия за предотвратяване и контрол на зарази.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика