Метална ограда – стомана или алуминий?

OFFNews 03 юли 2022 в 19:47 10850 0

metalni ogradi
метална ограда

И алуминият, и стоманата могат да се използват за направата на висококачествени огради и порти. Въпреки това, тъй като повечето хора не са наясно със свойствата на различните метали, може да ви е трудно да изберете каква метална ограда е подходяща за вас!

Има плюсове и минуси както на алуминиевите, така и на стоманените огради, които правят всяка от тях по-подходяща за определени цели. Въпреки че и двете са издръжливи, изборът на най-подходящия материал за огради за вашите специфични нужди ще гарантира, че ще сте доволни от вашата ограда за години напред.

Алуминиеви огради и порти

Алуминият е лек, издръжлив и гъвкав материал. Не е податлив на корозия, така че алуминиевата ограда и портите ще изглеждат страхотно в продължение на години, въпреки че са изложени на атмосферното влияние. Качествените метални огради от алуминиеви ламели имат нанесено специално проектирано покритие плоскостите още по време на производството, за да се гарантира още по-високо качество и по-дълготрайна издръжливост.

Друго предимство на алуминия е, че той е по-евтин материал от стоманата, така че с нарастващата цена на стоманата той се превръща в популярна алтернатива за избор на метална ограда. И ако някога решите да замените алуминиевата си ограда, можете да сте в спокойни, като знаете, че въглеродният ви отпечатък ще остане нисък, тъй като е 100% рециклируем.

Недостатъкът на алуминия е, че той може лесно да се огъва, така че не е толкова ефективен за ограждане в парцели, които изискват максимална защита и сигурност, като промишлените или търговските имоти. Най-добре се използва за естетически цели, като ограда на жилищна площ, двор или басейн. Устойчивостта му на корозия го прави идеален избор за крайбрежни домове по-специално.

Стоманени огради и порти

Стоманата е здрав, мощен и дълготраен материал за огради, идеален за защитни огради. Той е тежък и устойчив на външно влияние и вятър. Повечето качествени стоманени огради и най-вече металните оградни пана също са поцинковани и обработени с прахово покритие, за да се предотврати ръжда. Стоманата е устойчива на удар, така че е идеалният материал за използване за охранителни порти. Ако искате да закупите ограда, която ще издържи цял живот, а и повече, стоманата е правилният избор.

Тръбната стомана е друга опция, която стана по-популярна през последните години. Производството на огради и порти от тръбни стоманени пръти с куха вътрешност ще ви даде този здрав „стоманен“ вид, но ще направи конструкцията по-лека. Тази изработка е по-подходяща за търговски и жилищни помещения с голям трафик, отколкото масивната стоманена ограда и порти.

Поради теглото си, стоманената ограда може да бъде по-трудна за инсталиране от алуминиевата ограда и по-малко практична за домашна и семейна употреба, което я прави по-подходяща за промишлени цели. Освен това е по-скъпа. Въпреки това, спокойствието от инсталирането на стоманена ограда може да си струва допълнителните разходи, ако пазите ценни инструменти и машини зад оградата.

Какво е подходящо за вас?

Алуминият и стоманата са висококачествени материали за ограда. Въпреки това, както е посочено по-горе, като общо правило алуминият е по-подходящ като завършек на екстериора на вашия дом, докато стоманата е по-подходяща за защита, където има вероятност да възникнат целенасочени взломове. Вашият бюджет също е важен фактор. Алуминият е по-евтин от стоманата, но все пак е визуално привлекателен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!