Защо трябва да потърсим професионална помощ при борбата с дървениците?

OFFNews 04 май 2022 в 11:00 13939 0

Дървениците често се възприемат като насекоми, които се хранят с дърво или живеят в дървесина. Това съвсем не е така. Дървениците са ектопаразити, които се хранят основно с човешка кръв. Най-характерните местообитания на дървениците са матраци, легла, подматрачни рамки, дивани, спално бельо, дрехи и др. Именно за това ги наричаме постелни или креватни дървеници.

Постелните дървеници безспорно са най-трудният за преборване вредител, който познаваме в България. Те са целогодишно активни с изразена малко по-висока активност през лятото или пък в по-топли помещения. Видът е изключително приспособен за оцеляване. Укрива се в най-непредполагаемите и тесни места на жилището. Може да създаде огромно гнездо дълбоко в матраци или други дамаски. Едновременно с това може да преживее цяла година без да запива човешка кръв. На външен вид креватната дървеница силно наподобява формата на зърно от леща. Когато е запила достатъчно кръв обаче може да бъде и продълговата. На цвят са кафяви с отчетливи ивички по гърба и трудновидим, но разпознаваем пробивно-смучещ апарат отпред при главата.

Пръскането срещу дървеници без професионална техника и издържан метод е силно непрепоръчително. Това е така, защото такива третирания не дават желания резултат поради невъзможност да се обхванат всички гнезда. Нещо повече, дори с професионални техника и препарат често проблемът не може да се разреши поради грешки в методологията или дозировката. В такива ситуации често се стига и до развиване на резистентност у вида, което от своя страна прави решаването на проблема още по-трудно. Резистентността представлява способност на даден индивид да изгради устойчивост или имунитет към даден биоцид. При дървениците тази способност е доста силно развита и е една от причините, поради които видът оцелява лесно, дори при тежки изтребителни обработки. Именно за това се нуждаете от тесен специалист, който да предложи професионално пръскане срещу дървеници.

Един от малкото работещи методи за борба с дървениците е третиране с аерозолен генератор под високо налягане. Този вид техника в съчетание с висок клас мултикомпонентен пиретроид обикновено води до мощен нок даун ефект и същевременно не лош оставащ такъв. Пръскането за дървеници винаги се повтаря след около две седмици. Втората обработка цели да доубие оцелелите възрастни, а също така да унищожи и излюпилите се нимфи. Описаният по-горе метод за борба с дървеници се предлага от неголям брой фирми за ДДД. Една от тях е "Хлебарките БГ", в която служителите имат дългогодишен опит конкретно с дървениците. Наред с опита фирмата разполага и със собствен метод за ефикасна борба, който е напълно безвреден, с много кратък карантинен период и дава резултати в 100% от случаите. Още по-интересното тук е, че в поне 95% от случаите унищожаването се прави без необходимост да се изхвърлят каквито и да било мебели, матраци или други вещи.

В случай, че имате съмнение за наличие на дървеници в дома е най-добре да незабавно да се обърнете към професионалисти, които да направят безплатен оглед на жилището и при нужда да насрочат професионално пръскане за дървеници. В почти всички случаи опитите за самостоятелна борба именно с този вредител водят до увеличаване популацията, превземане на нови помещения в жилището, пренасяне на дървеници у роднини и приятели, както и сериозно набъбване на сметката за покупка на най-различни продукти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!