Пет приложения за идентификация на опасни насекоми

OFFNews 11 април 2023 в 18:25 3179 0

nasekomi
насекоми

Идват пролетта и лятото, а с тях - повишената опасност от близки срещи с познати и непознати насекоми, и то на територията на свидните ни домове и дворове. За да се справим с тях по ефективен начин и да предприемем съответните мерки за безопасността си, първо следва да дефинираме техния вид, ако не ни е съвсем ясен. Идентификацията е особено важна, когато сме фенове на дивата природа, пътуванията и къмпингуването, следователно има повишен риск да се окажем ухапани от животински вид, който не познаваме.

За болезнено известни на всички насекоми като бълхите например, няма проблем. Едно просто пръскане срещу бълхи, извършено от нас самите или професионалист, и въпросът се решава. Как да процедираме обаче, в случай че за пръв път виждаме животното? Ето няколко полезни приложения, които биха ни помогнали в определянето на биологичния род на животното (всички са достъпни за iOS и Android).

Picture Insect

Picture Insect е чудесно приложение за разпознаване на екзотични вредители. Направете или качете достъпна за вас снимка на буболечка или насекомо и получете незабавни резултати. Абсолютно заслужено заема водещо място в световен мащаб сред себеподобните си апликации.

Picture Insect е разработено от Glority Global Group под вещата егида на професионални етимолози, като базата му с данни спомага за идентификация на повече от 4000 вида насекоми. Същинска онлайн енциклопедия!

Нещо повече: потребителите могат да споделят снимки помежду си, за да получат второ мнение за непознатото насекомо, което едновременно повишава авторитета на резултатите и е предпоставка за развитие на социална комуникация. Можете също така да преглеждате историята на вече разпознатите видове в раздел “Колекция”.

Seek

Използвайте приложението Seek за идентифициране на всякакъв вид вредители под формата на животни и растения, в частност на любимите ни насекоми. Проста, но ясна снимка, качена в него, ще ви даде пълен биологичен профил на вредителя и начини за справяне с него.

Интересен факт е, че приложението за разпознаване на вредители Seek е проектирано основно като средство за обучение, но неговата система за идентификация по снимки е добра и може да спести много време на специалистите по контрол на вредителите, които с нейна помощ придобиват много нови данни за непознати диви животни по време на работа.

NPMA Field Guide PRO

Приложението Field Guide PRO на Националната асоциация за борба с вредителите в САЩ помага за идентифициране, контрол и премахване на разнообразни видове вредители. С него получавате достъп до богата библиотека от изображения, информация за поведението и биологичните особености на животните, както и стратегии за контрол на стотици структурни вредители.

Приложението е изключително модерно и добре разработено. Притежава интуитивна функция за търсене и идентифицирайте вредителите осезаемо по-бързо благодарение на вграден специализиран ключ за дешифриране. Ако по някаква случайност алгоритмите на Field Guide Pro не дадат резултат, просто използвайте вградената опция за изпращане на въпроси и изображения по имейл до ентомолозите на NPMA , които ще окажат професионална помощ.
Интерфейсът на NPMA Field Guide PRO е изключително удобен за четене и работа, практичен и персонализиран. Актуализира се непрекъснато и е в крак с най-новите технологични тенденции.

Bed Bug Field Guide

Държавният университет на Охайо, Министерството на земеделието и Агенцията за опазване на околната среда на САЩ обединиха ресурси, за да създадат това подробно ръководство под формата на приложение. Полезно е както за отделните индивиди, така и за бизнесите, ангажирани с борба с вредните насекоми. Разработено е от EduTechnologic и е специализирано в областта на дървениците.

Приложението има за цел да предостави научно обосновано ръководство за идентифициране на дървеници и обучение на потребителите за това къде живеят и как да се справят с тях. Напрактика, всеки домоуправител или наемодател може с чисто сърце да се възползва от практически съвет относно различните протоколи за елиминиране на дървеници.

Insect Identifier

Приложението е разработено от AppBox, като използва изкуствен интелект, за да претърси обстойно страници като Wikipedia и база данни от утвърдени научни източници. Има заложени определени алгоритми, които ми помагат да отсее резултатите и да ви даде максимално релевантно съдържание в отговор на потребителското търсене.

За да го ползвате, просто направете снимка и я качете в интерфейса на апликацията. Така бързо и лесно може да идентифицирате незабавно всяка буболечка, пеперуда или друго насекомо, както и да разберете таксономията на вида му. Приложението включва фото галерии, видеоклипове и 3D модели, които можете да увеличавате или завъртате.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки