Булгаргаз предлага с 11.31% по-евтин газ за януари

Комисията за енергийно и водно регулиране потвърди цената, предложена от дружеството

OFFNews 01 януари 2024 в 14:16 1664 2

Булгаргаз

Снимка БГНЕС

Булгаргаз

77,60 лева/MWh ( без акциз и ДДС) е окончателно предложената цена за м. януари 2024 г., по която „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, съобщиха от дружеството.

Както беше прогнозирано от страна на Булгаргаз по време на открито заседание на КЕВР, цената за м. януари 2024 г. е с 11.31% по-ниска от действащата за м. декември 2023 г.

КЕВР утвърди цена на природния газ за декември от 87,50 лева за MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

КЕВР ще реши на закрито заседание днес от 15:00 часа каква да бъде цената на природния газ за януари, по която "Булгаргаз" да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

По-късно днес Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) потвърди цената на природния газ за януари, предложена от Бургаргаз.

КЕВР е установила, че общото прогнозно количество газ за вътрешния пазар е осигурено от три различни източника за доставка. В ценовия микс за януари е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора "България - Гърция", съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват 40.33% от потреблението за месеца и според КЕВР имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на газа.

Уточнява се, че "Булгаргаз" е сключил за януари договор за доставка на втечнен природен газ с търговец от региона след тръжна процедура, при изисквания за минимална доставна цена и предложен начин на плащане. В ценовия микс общественият доставчик е включил и количества природен газ от добив от подземното газохранилище "Чирен".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

01.01 2024 в 18:55

я, можело?

за жалост реекспортирана руска газ през Индия сигурно както петрола купуваме из цяла Европа...

Странен пазар се получи.

1000

1

PaulPierce

01.01 2024 в 14:42

Ваня Газпрома и Радев какво ще кажат по въпроса?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика