Китайска делегация от 55-милионна провинция се срещна с представители на българския бизнес

Представители на провинция Джъдзян обмениха идеи за развитие и сътрудничество с български партньори

OFFNews 10 май 2016 в 11:48 4137 2

Делегация на Китайския съвет за насърчаване на международна търговия (КСНМТ) от провинция Дзъндзян, както и местни власти от град Нинбо се срещна в София с  представители на българския бизнес. Събитието под наслов "Обмен на възможности и добри практики за развитие на икономиката и бъдещето сътрудничество" е организирано от Българо-китайската камара за индустриално развитие (БККИР) в сътрудничество с Българската стопанска камара и има за цел насърчаване на външната търговия, използване на чуждестранни инвестиции, въвеждане на съвременни чужди технологии, икономическо и технологично сътрудничество в рамките на Насоките на Суджоу за сътрудничество между Китай и Централна и Източна Европа. Срещата бе открита от председателя на БККИР Десислава Дончева. 

Пред 12-членната китайска делегация българските представители презентираха дейностите на Българо-китайската камара за индустриално развитие (БККИР) и Българската стопанска камара, както и възможностите за развитие на бизнес у нас. На гостите бяха представени и български компании за производство на вино и розово масло.


Хуанг Ксиаонинг, вицепрезидент на провинциалния комитет на КСНМТ в Джъдзян

От своя страна китайските делегати представиха възможностите, които предлага провинция Джъдзян със своето население от 55 млн. души и в частност развиващият се пристанищен град Нинбо с 7,8 млн. жители. Ръководители на три големи китайски компании изнесоха презентации за дейността им пред представителите на българския бизнес. 

Говорихме с някои от тях за нагласата им към България, оценката им за пазара, възможностите и трудностите, които поднася страната ни.


Куан Тияниън (вдясно) представя компанията си Zheijang U Trade Supply Chain

Куан Тияниън е заместник генерален мениджър на компания, занимаваща се с услуги като снабдяване, дизайн на продукти, пакетиране, финансови услуги и съдействие при бизнес визити в Китай. Споделя, че това е първото й посещение в България. Oсновна причина за насочване към страната ни е фактът, че вижда пазар за висококачествени китайски стоки, особено технологични продукти. Освен това казва, че България е врата към Европа. На въпроса какви предизвикателства вижда в работа с български партньори отбелязва шеговито на първо място езиковата бариера. Има притесненията и за плащанията. Мениджърката усеща и голяма разлика в начина, по който работят хората в двете страни: "Ние в Китай работим усърдно. Работим много, от 7 до 20 ч. Можем да го правим, но може би в България и цяла Европа хората предпочитат да се забавляват и да се наслаждават на почивките". Съпоставяйки европейския пазар с българския, Тияниън отбелязва, че изискванията за качество на Стария континент като цяло са високи, както и цените. В България обаче наблюдава по-ниски стандарти и следователно цени, но все пак надвишаващи тези в Китай.


Цао Джиан, генерален мениджър на Yiwu Ctc Imp & Exp Co Ltd

Друг китайска делегат е Цао Джиан, генерален мениджър на фирма за внос и износ на продукти, технологии и услуги. В България е заради интереса на компанията към български стоки като вино и розово масло, както и към страната ни като туристическа дестинация. Би искал да привлече и български туристи към Китай. Припомня за приятелството между двете държави преди 1989 г. и казва, че вижда много възможности за развитие у нас и след промените. На въпроса с какво си обяснява икономическия растеж на Китай, превърнал страната в суперсила, той отговоря, че отдава всичко на висококачествени продукти на ниски цени, произведени благодарение на  високия професионализъм и евтината работна ръка.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews