Видове депозити и как да изберем най-подходящия?

OFFNews 19 юли 2023 в 13:35 1045 0

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Депозитите предоставят възможност за сигурно съхраняване на средства, придобиване на печалба чрез лихви и помагат за подобряване на общата финансова стабилност.

Какво е депозит?

Депозитът е сума парични средства, която депозирате (влагате) в определена финансова институция - банкова или небанкова, с цел натрупване на процент (лихва) върху тази сума за определен период от време.

Основни характеристики: лихви, срок, минимална сума, условия

лихва - това е процентът, който банката плаща на влоговете. Тя може да бъде фиксирана или променлива;

срок - периодът, за който парите се депозират. Обикновено е от няколко месеца до няколко години;

минимална сума - това е минималната сума, която може да се депозира;

условия - това са условията за изтегляне на средства, предсрочно прекратяване на депозита и др.


Какви видове има?

Ето кои са най-често срещаните видове депозити:

Срочни

Срочните влогове са обикновено свързани с по-високи лихви в сравнение с безсрочните, тъй като клиентът поема ангажимент да задържи средствата за определен период. Те предоставят по-голяма стабилност и гаранция за доход, особено при по-дългосрочните срочни депозити.

Според олихвяването се разделят на влогове с:

● фиксирана или променлива за целия период;
● нарастваща ежемесечно;
● нарастваща през определен период (напр. 6 месеца);
● кумулативна лихва;
● със или без капитализация;
● авансова;
● ежемесечно изплащане на лихвата.

Безсрочни

Безсрочният депозит няма предварително определен срок. Имате свободата да изтеглите или промените сумата по всяко време без да неустойки или загуба на лихви, но за сметка на това тук лихвените проценти са значително по-ниски

Детски

Тези влогове се откриват на името на физически лица под 18 години, и се закриват най-често при навършването на пълнолетие, когато се изплаща цялата сума с натрупаните лихви. До спестовната сметка обикновено имат достъп само родителите, но някои финансови институции предлагат опцията и детето да разполага с част от средствата.

Пенсионерски

Те се отнасят до спестявания, предназначени да осигурят финансова стабилност и приходи след пенсиониране.

Как да изберем подходящия депозит?

За да изберете подходящия за вас депозит, трябва да сте добре информирани относно видовете депозиране, собствените си финансови цели и дали условията на влога са изгодни за вас.

Как да разберем дали финансовата институция е надеждна?

Проверете репутацията и финансовата стабилност на банката, както и отзивите от други клиенти.

За тази цел на помощ идва Financer, който може да ви предостави необходимата подробна информация и сравнения на депозитите, предлагани от различните финансови институции. Прочетете мнения и отзиви от клиенти, които вече са депозирали, но и не забравяйте за опцията да се свържете с финансов консултант, за да ви бъдат разяснени подробности и друга важна информация.

Какво трябва да знаем за ликвидността и достъпността на средствата?

Ключово значение има да сте информирани кога и как можете да изтеглите средствата си, което прави ликвидността и достъпността важни фактори при избора на депозит.

Лихвеният процент също е фактор при избор на депозит, но трябва да имате предвид, че по-високата лихва често е придружена с по-висок риск и/или ограничен достъп до средствата ви. Поради тази причина е силно препоръчително да се запознаете с политиката на банката относно достъпа до парите и възможностите за изтегляне.

Какви са условията за откриване на депозит?

Различните банкови и небанкови институции може да имат различни изисквания за откриване на депозит. Някои изискват минимална сума, докато други - не. Към депозанта има почти липсват изисквания - да е навършил 18 години. В някои случаи е необходима декларация за произход на средствата, ако надвишават 10 000 лв.

Когато откривате депозит, трябва предварително да сте се запознали с всички условия, изисквания и потенциални ограничения. Това включва: минимални средства за откриване, лихвени проценти, срокове, възможност за изтегляне на средствата. В случай че имате нужда от допълнителна информация, е препоръчително да се свържете със специалист от конкретната финансова институция, която сте си избрали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки