Забравили да изградят отбивка по магистрала "Марица"

OFFNews 19 февруари 2015 в 08:56 30332 16

Строители и проектанти, които работят по магистрала "Марица" забравили да начертаят и да изградят важна отбивка на пътя. Идващите от Свиленград трябва да пътуват десетина километра до пътния възел Оризово, за да се качат на аутобана към Бургас.

За грешката признава шефът на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров.

„На мястото, на което аутобанът се свързва с „Тракия" при пловдивското село Плодовитово, няма отбивка за Стара Загора и Бургас. Когато в края на годината цялата магистрала „Марица" бъде готова, ползващите я ще бъдат неприятно изненадани от този недостатък", съобщава Лазаров пред Дарик. 

Магистрала "Марица" се финансира с пари по програма "Транспорт" и националния бюджет.

Този участък е проектиран още по времето на социализма от някогашното предприятие „Пътпроект" и е изграден в началото на 80-те години. Става въпрос за 5-километрова отсечка, която години наред свързваше „Тракия" с Плодовитово и старото шосе между Пловдив и Чирпан. Този участък е вече доста амортизиран и при пускането на „Марица" ще трябва и да се ремонтира.

Според Лазаров сега държавата ще трябва да плати от бюджета няколко милиона лева, за да може този пътен възел да се проектира и изгради. Това ще стане чрез мост над „Тракия". Обществената поръчка ще бъде обявена скоро.

Строителството на останалата част от „Марица“ закъсня и според най-актуалните графици аутобанът трябва да е напълно готов до края на септември. Причините за закъснението бяха археологическите разкрития, които удължиха срока с около 1 година, както и непредвидени в първоначалните проекти укрепвания на почви. Иначе магистралата трябваше да е готова още м.г. „Марица“ е дълга 117 километра и свързва „Тракия“ със Свиленград и ГКПП Капитан Андреево. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика