Том Дюмулен спечели Обиколката на Италия

OFFNews 28 май 2017 в 18:19 3757 0

Том Дюмулен записа името си в историята, като стана първият холандец, който печели колоездачната обиколка на Италия.

Това е и първа победа за 26-годишният състезател в Гран Тур, който зарадва Ниската земя след Йооп Зьотемелк, който триумфира в Тур дьо Франс през 1980 година.

Състезателят на Сънуеб изкова победата си в юбилейното 100-о издание на Джирото в последния етап - бягането по часовник, което стартира от легендарната писта Монца и завърши в самия център на Милано. 

Холандецът финишира за 33,24 минути по дългото 29,3 км трасе и стопи дефицита от 53 секунди от довчерашния лидер Наиро Кинтана от Мовистар, който остана втори в генералното класиране на 31 секунди зад него. 

Трети се нареди местният състезател Винченцо Нибали от отбора на Бахрейн Мерида, който остана на 40 секунди зад Дюмулен. Четвърти, на 1,17 минути, остана французинът Тибо Пино, който вървеше трети преди днешния етап.

Километър преди финала на Кинтана Дюмулен вече ликуваше като победител, а домакините гравираха името му върху купата, защото беше ясно, че колумбиецът няма как да измине тези 1000 метра под една минута.

Победител в етапа стана друг холандец - Йос ван Емден, който единствен беше по-бърз от Дюмулен на часовника. Ван Емден беше съхранил силите си в предишните етапи, за да се съсредоточи върху последния часовник, докато фаворитите бяха изтощени, което особено пролича при Кинтана. Голямото разочарование в днешния етап беше за Пино, който беше по-бавен и от колумбиеца между Монца и Милано.

"Това е лудост, нямам думи да опиша емоцията. Бях нервен през целия ден, но вярвах в краката си", коментира след победата си Дюмулен, който кара девет етапа в розово в юбилейното Джиро и мина през куп перипетии, преди да стигне до крайната победа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика