10 вкусни храни за отслабване

Невена Илиева 13 юли 2017 в 11:40 73592 0

Снимка Pixabay

Ако се опитвате да отслабнете и да подобрите здравето си, може би вече сте наясно какво трябва да ядете през деня. Може да пропуснете закуската. На обяд можете да изберете салата с много зеленчуци, без крутони и дресинг с ниско съдържание на мазнини. След това, обаче, става 15:00 часа. Вероятно вече сте отново гладни и жадуващи за бонбони, сладкиши или чипс. В 18:00 ч. вече тършувате из кухнята, като се наслаждавате на всичко, което откриете.

Ако това ви е познато, но все пак искате да отслабнете, прочете за тези 10 храни, които ще ви помогнат да отслабнете, без да гладувате.

1. Печени картофи

Картофите биват несправедливо отхвърляни при диети или здравословно хранене. Всъщност, в проучване, което измерва засищащия индекс на 38 храни, включително кафяв ориз и пълнозърнест хляб, хората класират картофите на първо място, съобщавайки, че се чувстват по-сити и ядат по-малко два часа след консумирането им. Независимо дали са печени или варени, картофите са пълни с витамини, фибри и други хранителни вещества.

2. Супа от боб

Бобовите супи съдържат голямо количество фибри и устойчиво нишисте - въглехидрат, който забавя освобождаването на захарта в кръвта и така оставаме сити за по-дълго време. Освен това водата в супата ще запълни стомаха ни и ще добави още по-голямо усещане за ситост. Ако не обичате супа, можете да я замените със салата с боб, грах, леща.

3. Яйца

Проучване на университета в Сейнт Луис установи, че хората, които ядат яйца за закуска консумират 330 калории по-малко от другите през деня. Причината е голямото количество протеин. Тоест, яйцата съдържат деветте основни аминокиселини, без които тялото ви не може. Когато те се разградят, червата произвеждат хормони, които потискат апетита.

4. Кисело мляко

20-годишно изследване на Харвард показа, че киселото мляко е най-ефективната храна при отслабване. Друго проучване показва, че киселото мляко увеличава усещането за ситост, намалява апетита и поддържа стабилна кръвната захар. 

5. Ябълки

Ябълките са едни от малкото плодове, които съдържат пектин. Той забавя храносмилането и предизвиква чувство за пълнота. Тялото ви има нужда от време, за да каже на мозъка, че вече не е гладно. Следователно можете да ядете много ябълки, докато отслабвате.

6. Пуканки

Този вид храна съдържа повече въздух, отколкото калории. Средна купа пуканки съдържа едва 90 калории. Тук храната действа и на психологично ниво. Мозъкът ви вижда голямата купа храна през вас и по този начин смята, че сме изяло голямо количество храна, докато всъщност сме се насладили на хубав филм и вкусно подправен въздух.

7. Смокини

Смокините имат голяма плътност и съдържат голямо количество фибри, които забавят освобождаването на захарта.

8. Овесени ядки

Овесените ядки са известни със способността си да поемат вода, като гъба. Когато сипете мляко или вода, овесените ядки се сгъстяват и това забавя храносмилането им. За още по-голям ефект добавете сурови ядки. Те съдържат ненаситени мазнини, които могат да помогнат при стабилизирането на нивата на инсулина.

9. Пшеница

Пшеничните зърна, когато са цели, съдържат най-високо количество протеини и фибри - по 6 грама на зърно. Протеинът е толкова полезен при отслабване, тъй като задейства хормонът грелин, който казва на мозъка, че тялото е сито. 

10. Смути

Докато фрешовете не задоволяват глада ни, смутитата правят точно това. Една чаша, в която има смлени различни плодове и мляко засища толкова, че следващите часове тялото ви няма нужда да се храни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови