Ути Бъчваров: Балансът е скритият ключ към усмивките

OFFNews 03 април 2023 в 11:52 7312 0

подкаст

Снимка Нестле България

Подкаст "Порция баланс"

Срещнете се с Ути Бъчваров – талантлив кулинар, водещ и актьор, който поема ново предизвикателство тази година. В тазгодишната активация на „Нестле за по-здрави деца“ „Порция Баланс“ Ути, в компанията на актрисата Йоанна Темелкова, води и участва в създаването на „Подкаст: Порция Баланс“. Подкастът има за цел да направи балансираното меню за деца на възраст 3-12 г. достъпно и за деца и родители с нарушено зрение, като се базира на универсалният наръчник „Порция Баланс“ на „Нестле за по-здрави деца“. По цветен и забавен начин наръчникът показва на децата правилното съотношение на хранителни групи в едно ястие, а именно – 50% зеленчуци, 25% въглехидрати и 25% протеини.

С впечатляващите си умения в кухнята и естествената си харизма пред камерата и зад микрофона, Ути разказва на деца и родители как да създадем здравословно меню, съдържащо всички необходими хранителни групи, за да могат децата ни да израснат здрави и щастливи. С включването в проекта и подкаста той става част от мисията на „Нестле за по-здрави деца“ да вдъхнови семействата да готвят и да се хранят здравословно заедно, като същевременно насърчава приобщаването на хората със зрителни увреждания.  Така че, пригответе се да бъдете вдъхновени от страстта на Ути, а по-долу ще видите какво за него е балансът, как възпитава децата си, какво го накара „сърцато“ да се включи в „Подкаст: Порция Баланс“ и още много.

Какво е вашето лично определение за балансирано хранене и защо то е важно?

Думи като еко, здравословно и био станаха изключително амортизирани и самоцелни в хранителната сфера. Вместо да се впускаме в следването на тези течения е важно да разберем, че тялото на всеки човек е уникално и изисква персонализиран подход за постигане на баланс. Докато включването на зеленчуци в ежедневното меню е от решаващо значение, няма нужда да се следват екстремни диети като веганство или цялостно избягване на месо, ако това не е необходимо за тялото ви. Ключът към успеха е да намерите своята собствена формула, а не да следвате модерни течения. Това е особено важно за децата, тъй като полагането на ненужни ограничения може да причини ненужен стрес. Като родител ви призовавам да дадете приоритет на баланса и индивидуалността в избора си на начин на хранене.

Вие сте родител - как възпитавате трайни навици у децата си за здравословен живот и балансирано хранене?

Моята майка ме е възпитавала с едно доста християнско послание идващо през българските мъдрости, което гласи „Прекаленият светец и Богу не е драг“. Връщайки се към темата от предния въпрос, смятам, че всякакъв екстремизъм към децата ни не носи добри резултати. Изключително скептичен съм и към съветите на някои специалисти онлайн, които се появяват и категорично заявяват, че трябва да следваме един определен модел на възпитание. Балансът е скритият ключ към усмивките и доброто развитие на нашите деца.

Колко често готвите заедно с децата си и какво?

Моята майка беше страхотен бохем и в нашата къща винаги идваха много гости. Затова още от ранна детска възраст, чисто прагматично, майка ми ме включваше в подготовката на вкусотиите, които тя приготвяше, защото беше страхотен домакин. Това правя и със своите деца в момента. Искам да развия чувството за гостоприемство в тях. Защото, когато те имат отговорността да приготвят храна за себе си, за родителите си или за гостите, които очакваме, се получава онзи много важен момент, а именно - family building. Така че, когато едно дете получи отговорността да обели един домат, да махне дръжките, или да го подреди правилно в една тавичка, това е първата крачка към това те да бъдат отговорни. А дали впоследствие те ще обичат да готвят и да се хранят, това вече зависи от самите тях. Моето желание е да разкрия на децата си най-важното нещо за мен, а именно – как животът им да е вкусен.

Кои от рецептите от кулинарната книгата на „Нестле за по-здрави деца“ са ви любимите?

В моята методология на преподаване на това как животът да е вкусен никога не се опитвам да запомня точно какви са съставките на една рецепта, колко грама сол съм сложил, дали съм сложил черно пиперче. За мен по-важното е да се изгради технология на това как от продуктите, с които разполагам, може да се сготви едно или друго нещо. Затова препоръчвам на всички родители не да помнят конкретните съставки, а конкретните техники. По тази причина в нашата кулинарна пиеса „Подкаст: Порция Баланс“ съм дал идеята човек да вземе една питка лаваш и да направи бърза балансирана пица във фурната, а какво ще сложи отгоре зависи от какво има в хладилника. Или пък да направи кюфтета на фурна вместо пържени, защото по този начин са по-здравословни, кухнята ви остава по-чиста, а и е по-икономично. Когато човек започне да разсъждава по този начин за техники на готвене изведнъж започва да открива много свои рецепти, които да следва.

Как и колко се движите на ден вие и вашите деца?

Макар и да съм по-едър като човек, такъв съм от малък, за мен движението винаги е било нещо много важно. Намирам ходенето пеша за може би най-полезното нещо за мен. Роден съм в центъра на София и обожавам не да минавам с кола из града, а да се разхождам бодро из него. Така водя децата си на детска градина, така ги и връщам. Затова много моля всички родители, които имат възможност, да правят тези страхотни разходки с децата си. Когато човек хване децата си за ръка, а не ги вози в колата, е момент, в който той може истински да комуникира с тях. Разходката с деца е може би най-добрият начин да се движим на открито. Ходенето на въздух, стигането от едно място до друго е движение в пространството, което ти дава възможност и да се видиш с много познати, защото все повече и повече хора обичат да ходят пеша. Така виждаш приятели на живо, докато правиш връзката с децата си все по-стабилна и здрава.

Защо се съгласихте да бъдете част от проекта „Порция баланс“, който тази година се обръща и към родители и деца с нарушено зрение - с какво каузата ви е близка?

Винаги съм смятал, че когато едно човешко създание е по-различно от другите, това не трябва да представлява проблем нито за него, нито за останалите. Онази воля да се справяме с всякакви ситуации дава възможност да продължим заедно напред. И тъй като вярвам, че храната е мостът, който сближава хората от различни култури, хората от различни нации и хората, които имат някакви проблеми, мисля, че това е най-честният начин да бъдем съпричастни и просто да бъдем малко по-добри. Тази „Порция Баланс“ за мен лично е радост и е достатъчна мотивация да бъда част от този проект. Той беше една страхотна провокация и за мен самия да напиша тази приказка и да я изиграя. Начало на кариерата ми беше в националното радио, където с глас трябваше да пресъздавам всякакви картини от живота, природата и храната, така че това е едновременно едно прекрасно завръщане и предизвикателство за мен, и затова така сърцато

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика