Как да наддадем 10 кила по Коледа - полезни съвети и рецепти от екипа на OFFNews

Венци Мицов, Янка Петкова 24 декември 2022 в 10:00 7035 3

Трапеза Бъдни вечер

Снимка БГНЕС

Трапеза Бъдни вечер

И така, време е и тая година да я пратим в историята.

Да, тя няма да е записана със златни букви там, уви - и във вътрешнополитически, и във външнополитически смисъл.

Но, така или иначе, със или без политиците, с които се занимавахме цяла година, дойде времето да празнуваме.

А ние, в OFFNews, освен като добри журналисти, се славим и като отлични кулинари. Ето, например нашият колега Венци Мицов има две участия в "Черешката на тортата", където не му достигна малко, за да грабне заветния плакет на шеф Манчев.

И понеже малко не му достигна, днес, в навечерието на коледните празници, именно той ще започне кулинарната ни рубрика за рецепти с панел (много е модерна тая дума) на тема "Моите рецепти за Бъдни вечер".

РЕЦЕПТИТЕ НА ШЕФ МИЦОВ

Знам, че постихте тия дни и знам, че на Бъдни вечер ще хапнем традиционни манджи, та за това съм решил да ви посветя в тайните на това как се подържа стройно тяло като моето.

Да започваме, че няма време. Тая ракия и това вино нас чакат...

Баница с праз лук

Ако има нещо, което ми е най-любимо в таз празнична вечер, то това е простата баница с праз.

Не хитрувайте - никакво сирене, никакви яйца, никакво масло. Тази баница е проста като... български политик, но - за разлика от последния - има сакрален смисъл за трапезата. Тя ни храни, а политикът трябва ние да го храним...

Баницата с праз, която аз правя, е резултат на мои експерименти как най-добре се приготвя плънката. А плънката съдържа 2 компонента - праз и олио. В тигана сипвате олио (няма точна пропорция) и задушавате до омекване. Посолявате праза.

Когато усетите, че лукът е омекнал, вадите корите. Да, някои от вас ще точат кори, ама айде, нема нужда, има убийствени домашни кори в магазините, а животът е твърде кратък, за да се занимаваме да точим кори 2 часа, вместо да гледаме "Сам в къщи" 2 и да плачем...

Така... Това нещо отива във фурната, на 180 градуса, предварително загрята. И печете, докато заприлича на това:

Те това е цялата философия.

Сега - правя и тиквеник. При него е по-сложно. Записвайте си.

Рендосвате тиквата. В тиган сипвате олио (никакво масло, никакъв зехтин, как така маслиново масло и тиква?!?) и добавяте рендосаната тиква. След това сипвате кафява захар (ако имате демерара, става яко, ако не - съвсем спокойно може и бяла захар), добавяте малко ром, малко стафиди, задушавате до омекване.

После малко канела, разстилате корите. И тук идва тайната на моя тиквеник - освен плънката, слагам и нарязан на малки парченца локум, както и счукани бисквити, които да поизсушат още малко тиквата. Завивам и пека отново на 180 градуса. Става приказно - мразя думата "разкошно", ако я употребя, ви позволявам да ме биете с луканки.

Сармите не са мое дело. Жена ми ги прави и са фамозни. Затова не мога да ви дам рецепта, но имам снимки на плънката, която се прави с ориз, праз лук, червен пипер. Воала!

Пълненето и свиването е досаден момент. После не забравяйте да сложите една чиния отгоре, върху сармите и да подпрете с нещо тежко. Ние си имаме един специален камък, който ползваме само за това. Камъкът достолепно си почива в кухнята и чака да дойде 24 декември, за да свърши работата си.

Но мога да ви дам рецепта за сухи чушки, пълнени с боб

Тази рецепта е малко фюжън. В смисъл, че бобът правя така, както ме научи моя комшийка - сръбкинята Дражана. Той е онова, което познаваме като тафче-графче.

Прави се супер елементарно. Вземам две консерви боб - няма да си играя да варя боб 3 часа. В тигана задушавам две големи глави кромид лук. Когато омекнат, добавям червен пипер и боба. И това е всичко. Никакви подправки! Нищо, освен сол и магданоз. Но червеният пипер е повечко.

Предварително съм накиснал сухите чушки в гореща, да не кажа вряла, вода. Когато омекнат, ги пълня с боба и ги слагам във фурната. Отново пека на 180 градуса, отново до готовност. Колко време пека не мога да кажа.

Питката ви е ясна. Тя се прави от брашно (пресейте го, преди да го подкарате), едно пакетче бакпулвер, което се сипва в средата на брашното, лъжичка сол, хладка вода и олио. НИКАКЪВ ЗЕХТИН, МОЛЯ, ТОВА ДА НЕ ВИ Е ОСТРОВ СИЦИЛИЯ!!!

Омесвате хубаво питката, слагате вътре паричката, ако имате малко дете, бележите къде се намира тя, щото, ако не му се падне, ще има рев по празниците.

Преди да я опечем, нашата питка изглежда така:

Вкарвате я във фурната и печете.

Съпругата ми меси и втора питка, която се прави с мая. Но не съм сигурен, че това е по църковен канон.

Разбира се, на трапезата трябва да има плодове, туршийка, ракия, вино. Греяната ракия е традиция, тя се прави лесно и едва ли имате нужда да ви уча как се кипва и се добавя захар или мед.

В крайна сметка сядаме, хапваме обилно. И не се тревожете за това, че Путя ще ни остави без газ. С тоя боб и това зеле диверсификацията е повече от сигурна...

И ето ви една трапеза от семейство Мицови, мисля, че снимката е от 2019 година. На нея има банани и чесън. Това ако не е авангардно, да не се казвам Нешка Робева.

Хайде, наздраве и умната. А ако не е умната - тогава русата...

И... идва ред на русата. Тя, като автентична блондинка, няма този необятен кулинарен размах на шеф Мицофф, затова пише и следва стриктно указанията.

Рецептите на русата (но никога отчаяна) домакиня Янка Петкова

Вярно е, че трудно се прави вкусно постно ястие, затова взех по-лесната част - Коледното меню. Не очаквайте щолени, джинджифилови курабии и бански капами. Ние и по празниците ядем това, което ни е вкусно.

Погача с парá

В 250 мл хладка вода разтваряте половин кубче жива мая и го оставяте да мисли. В пресято брашно (около 800 г) правите кладенче и чуквате две яйца (на едното отделяте жълтъка), добавяте 2 супени лъжици кисело мляко, чаена лъжичка сол и още толкова захар, 2 супени лъжици олио и разтворената мая. За плънката ви трябва половин пакетче краве масло от 250 г и 300 г натрошено сирене.

Месите меко тесто, биете го, докато се стопли, след това го разделяте на две топчета. От всяко разточвате тънка кора. Мажете я с разтопено масло, поръсвате със сиренето, добавяте монетата (аз я увивам във фолио). Слагате втората кора върху първата и отново мажете с маслото. Навивате корите заедно на руло и леко го усуквате. В намаслена тава завивате на охлюв корите и оставяте погачата на топло, за да втаса. Когато напълни тавата, я мажете с отделения жълтък и я печете в предварително загрята фурна на 180°С.

След три неособено вдъхновяващи опита за пълнена пуйка с какво ли не най-сетне се отказах от тази емблематична птица, на която най-много се радва кучето. Няма аромат това месо, няма и изяждане, затова от известно време предпочитам да пълня пиле.

Пълнено пиле с печени моркови и гъби

В квартала имам любим месарски магазин. Пилетата, които купувам оттам, не посиняват, докато ги варя, не отделят мръсна пяна, а вкусът им е като на щастливо отгледани.

За плънката на пилето ви трябват 100 г бланширан ориз, 100 г печурки, 100 г краве масло, 1 глава лук, 50 мл бяло вино, чаена чаша зеленчуков бульон, сол, чер и червен пипер, връзка магданоз.

Изчиствате пилето, подсушавате го и го мажете отвън и отвътре с половината от маслото. С другата половина задушавате ситно нарязания лук, гъбите на шайби и половината от магданоза. След това добавяте ориза, бялото вино, солта и черния пипер. С готовата смес пълните пилето и го зашивате. Отгоре го поръсвате с червен пипер. Слагате го в дълбока намаслена тава, сипвате чашата зеленчуков бульон, добавяте останалата плънка (обикновено се оказва в повече) и оставяте да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса. След час и половина режете два моркова на пръчици и 100 г гъби на шайби (може и повече) и ги сипвате в тавата при пилето. Пече се още 20 минути. Когато сервирате, можете да добавите ситно нарязан магданоз, стръкчета пресен лук, 1-2 чери доматчета за красота.

Оттук нататък ще си говорим за чист холестерол - свински вратни пържоли. Стават еднакво вкусни и на бавно, и на бързо готвене.

За първата рецепта, освен 6 пържоли, ще ви трябват 30 г краве масло, 3 скилидки чесън, 70 мл червено сухо вино, 50 мл вода, сол, чер пипер, стръкчета розмарин, кимион за поръсване.

Запичате пържолите в сух тиган за около 3 минути от всяка страна. Редите ги в тава, посолявате ги с подправките, разхвърляте розмарина и скилидките чесън, заливате с виното и водата и върху всяка пържола слагате парче масло. Покривате тавата с фолио и печете за час и половина във фурната на 160 градуса. След това махате фолиото и печете още един час, като от време на време поливате пържолите със соса от тавата. Сервирате с каквато искате гарнитура.

Ако не ви се чака, вариантът е да ги приготвите на тиган. Поръсвате месото с чер пипер и сол, намазвате го от двете страни с горчица, поливате го с лимонов сок и го оставяте за около 10 минути. В силно загрят тиган слагате 2 с.л. зехтин и пържите, докато пържолите се зачервят. След това силно намалявате котлона, добавяте кубче масло и продължавате да пържите, като от време на време поливате пържолите с мазнината. След около 6-8 минути ги дръпвате от огъня. Докато си почиват, нарязвате ситно връзка магданоз, 2 скилидки чесън и настъргвате кората на един лимон. Получава се изключително свежа и ароматна подправка - гремолата. С нея поръсвате пържолите при сервиране.

Десертът е нетрадиционен за случая, но достатъчно вкусен и калоричен, за да насмогнем с обещаните 10 кг отгоре (виж заглавието).

Шоколадов десерт с меренг

Какво ви е необходимо: 225 г черен шоколад, 180 г масло (нарязано), 2 яйца, 4 жълтъка (белтъците пазите за меренга), 80 г кафява захар, 1 с. л. ром, 55 г брашно, 55 г бадемово брашно, 1/2 ч. л. бакпулвер.

За меренга ви трябват 4 белтъка, 180 г пудра захар, 1 ч. л. оцет, 2 ч. л. царевично нишесте, 1 с. л. какао, 4 с. л. тъмен шоколад (разтопен).

На водна баня разтопявате шоколада и маслото. Смесвате целите яйца, яйчените жълтъци, захарта и разбивате с миксер, докато сместа избледнее и увеличи обема си. Добавяте на порции шоколада с маслото, брашната, бакпулвера и рома. Бъркате леко до получаване на хомогенна смес. Изсипвате в намаслена форма с подвижен борд и печете на 160 градуса около 30 минути. Сладкишът все още не е напълно готов, но го оставяте настрана, за да приготвите меренга.

Разбивате белтъците до меки връхчета. Добавяте захарта, лъжица по лъжица, и продължавате да разбивате. Сипвате лъжичката оцет и разбивате, докато сместа стане лъскава. Добавяте царевично нишесте и какао, и разбърквате, докато се смесят. Накрая добавяте разтопения шоколад и за мраморен ефект леко разбърквате с вилица.

Увеличавате фурната на 180 градуса, сипвате меренга върху шоколадовата основа и печете още 15-20 минути, или докато се образува суха кора. Гарнирате с каквото позволи въображението ви. Аз съм използвала плодчета физалис, можете да поръсите и с малко кокосови стърготини, ако ви е семпло. Твърде вероятно е меренгът да се напука, защото е много крехък, но пък придава по-арт визия на десерта. Аз така се успокоявам.

Сити и вкусни празници!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

3

поп Дръвчо

24.12 2022 в 18:14

Венци, виждал съм те на живо.

По-дебел си от мене ама то това не е висока летва.

Защо тази дълбока неприязън към дървеното масло?

870

2

Constanza

24.12 2022 в 17:01

Уверявам Ви, че се шегуват.

-480

1

Октим

24.12 2022 в 12:51

Значи да качиш 10 кила е “полезен съвет“??? Не се учудвам тогава, че затлъстяването е болест номер две в Б-я ... След оглупяването, разбира се!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика