4 мита за метаболизма - разкрити!

OFFNews 25 януари 2022 в 15:20 20091 0

Това е времето на годината, когато съобщенията за диета са шумни и изглежда всеки знае тайна за хакване на метаболизма ни. Но толкова лесно ли е всъщност промяната на метаболизма ни? Днес разкриваме често срещаните митове за метаболизма.

Нека започнем с определение. Метаболизмът е процес, чрез който телата ни превръщат това, което ядем и пием, в енергия. В резултат на това повечето от твърденията, които чуваме за метаболизма, са свързани с повишаване на метаболизма ни, за да можем да отслабнем, но сега ще научим, тези твърдения не са толкова прости.

Мит №1: Закуската ускорява метаболизма ви

Няма съмнение, че има ползи от яденето на закуска; може да осигури жизненоважни хранителни вещества и енергия и да задоволи глада. Но за съжаление закуската няма да задейства вашия метаболизъм.

Всъщност проучвания, макар и малки, не откриват разлика в изгорените калории за 24 часа между хората, които ядат или пропускат закуска. Докато някои смятат, че пропускането на закуската ще доведе до по-малко изядени калории през деня, същото проучване отбелязва, че тези, които са пропуснали закуската, компенсират с по-голямо хранене за обяд и вечеря. Освен това, e установeно, че яденето или не яденето на закуска няма забележим ефект върху загубата на тегло при тези, които се опитват да отслабнат.

Мит № 2: Малки и чести хранения през деня повишават метаболизма

Идеята е проста: когато ядем храна, тялото ни трябва да изгаря калории, за да разгради храната и да усвои хранителните вещества. И така, ако постоянно ядем, тогава не може ли телата ни постоянно да горят калории?

Не точно. Термичният ефект на храната е енергията, която изразходваме, за да обработваме, използваме и съхраняваме хранителните вещества в храната си. Въпреки това, временното повишаване на нашите метаболитни нива е право пропорционално на това колко и какви видове храни ядем. Така че, докато яденето на шест малки хранения в рамките на един ден би увеличило леко метаболизма ви шест пъти, яденето на три по-големи хранения на ден може да доведе до подобен общ ефект чрез три пропорционално по-големи увеличения. Няма достатъчно доказателства, за да се определи връзката между честотата на хранене и растежа, размера, телесния състав и риска от наднормено тегло или затлъстяване.

Така че ставайте от канапето и си направете едно обилно и разнообразно ястие. С помощта на т маркет брошура ще откриете всякакви полезни хранителни продукти, на страхотни цени. А ако нямате време за готвене - просто разгледайте предложенията от топлата им витрина - готови за консумация готвени ястия като пилешки филенца, салата от цвекло, риба, сандвичи и много други предложения.

Мит № 3: Някои храни могат да задействат метаболизма ви

Вероятно сте виждали твърдения за идеята, че някои суперхрани или добавки имат способността да задействат метаболизма ви. Изненадващата истина? Има известна валидност на тези твърдения, но те често се преувеличават. Накратко, дори при храни, където има ефект върху метаболизма, той е малък и изследванията обикновено не са убедителни.

Нека разгледаме няколко често рекламирани ускорители на метаболизма – катехин, открит в зеления чай, капсаицин, открит в лютите чушки и джинджифила.

Открива се значителен положителен ефект върху разхода на енергия след консумация на смеси от катехин-кофеин и добавки само с кофеин. Изчислено е, че средният разход на енергия се е увеличил съответно с 4,7% и 4,8% от смеси катехин-кофеин и добавки само с кофеин.

Освен това, докато са необходими повече изследвания, едно рандомизирано контролирано проучване сред жени с наднормено тегло установи, че приемането на добавки от зелен чай, капсаицин и джинджифил всеки ден в продължение на осем седмици има благоприятен ефект върху теглото, BMI, маркерите на инсулиновия метаболизъм и др.

Въпреки че някои изследвания показват, че някои съединения като тези, открити в зеления чай или лютите чушки, могат да имат временен ефект върху нашия метаболизъм, по-малко вълнуващата истина е, че тези въздействия са малки и балансирана диета, която може да включва тези храни, остава най-добрият ни залог за подобряване здраве, дългосрочно.

Мит № 4: Храненето късно през нощта забавя метаболизма

Що се отнася до митовете за метаболизма, този изглежда разумен. Ние лежим в леглото, докато спим, така че е логично, че не горим много калории през това време. Ако се храним непосредствено преди сън, няма ли това да доведе до съхраняване на тази храна като мазнини, защото не се използва за захранване на ежедневните ни дейности?

Телата ни все още са активни през нощта, поддържайки ни функционални и здрави чрез процеси като дишане и поддържане на сърдечния ритъм. Това проучване показва, че метаболизмът всъщност се увеличава по време на сън при по-слаби хора, докато се забавя при хора със затлъстяване.

Второ, нашите тела са в постоянно състояние на поток, когато става въпрос за използване или съхранение на енергия. Нашите тела непрекъснато превключват между анаболизъм – изграждане и катаболизъм – разрушаване. Те изтеглят енергия от магазините, когато е необходимо, и постоянно презареждат магазините. Тоест, късната вечеря или лека закуска през нощта няма да доведе автоматично до забавен метаболизъм или наддаване на тегло.

Заключение

В обобщение, нашият метаболизъм функционира последователно на ежедневна база, тъй като телата ни непрекъснато се разграждат и съхраняват хранителни вещества. Въпреки че времето от деня, в което ядете, има малък ефект върху цялостния метаболизъм на тялото ви – и някои храни няма да доведат до значително засилване на метаболизма ви, има значение, че правите избор на диета и физическа активност, които са в съответствие с вашите предпочитания и здравни нужди.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика