Винаги са ни учили, че трябва да купуваме максимално прясно месо, че трябва да го измиваме с вода и т.н.
Ето четири истини за месото, за които знаят малко хора.
Водата не отстранява бактериите от месото
Смята се, че измиването с вода премахва вредните бактерии от повърхността на месото. В действителност, дори и най-мощната струя няма да унищожи вредните микроорганизми, но рискът от "пръски", които могат да заразят други продукти, е много голям. Въпреки това, за да се отстранят фрагментите от кости, може просто да изплакнете месото.
Течността, която изтича на месото, не е кръв
Въпреки че течността, която изтича на месото, е червена, тя е предимно вода. Цветът й е червен заради протеиновия миоглобин. Той съдържа желязо и след като се окисли от варенето или печенето, месото става сиво.
Прясното месо не винаги е най-добрият вариант
Ако сготвите месото веднага след клане, то ще е трудно за рязане и консумация и ще е подобно на каучук. За да бъде сочно и меко месото, трябва да минат най-малко 3 часа преди готвенето – през това време мускулните влакна омекнат.
Печенето на висока температура не „запечатва“ месото
Печенето или както се казва, "запечатването" на месото не задържа влагата, която запазва сочността на крайния продукт. За да бъде сочно, месото може да се сготви при температура под 60 °, иначе водата от него започва да се изпарява активно.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
nms
Благоевград похарчи половин милион за нови лампи, но няма стълбове, на които да ги монтира
Dankata
Блинкен: Дори СССР не произвеждаше толкова бързо оръжия, колкото Русия в момента
Читателка
Премиерът спря решението за частна детска болница. Здравната министърка може да бъде уволнена
PaulPierce
Премиерът спря решението за частна детска болница. Здравната министърка може да бъде уволнена