10 нови сериала, които да не пропуснем през 2024

OFFNews 05 януари 2024 в 12:00 5790 0

Ръка с дистанционно

Снимка Банка за снимки

Ръка с дистанционно

The tourist (Netflix)

Джейми Дорнан се завръща за втория сезон на този комичен трилър, но e в различна част на света. В първия сезон героят му се озовава в Австралия, опитвайки се да си припомни името и миналото си, след като автомобилна катастрофа го оставя без памет. Той открива, че е ирландец на име Елиът Стенли и, без спойлери за всички, които не са наваксали с този сезон, това, което научава за себе си, не е хубаво. В новите епизоди той се завръща у дома в Ирландия, сега в двойка с Хелън Чеймбърс (Даниел Макдоналд), полицайката, с която се е запознал в Австралия. Докато се опитват да разберат повече за това кой е и кой е бил той, те попадат в центъра на опасна вражда между две семейства. The Guardian нарича новия сезон "безумно забавен", като казва, че с "повече бенгове от 80-те и Дорнан, който танцува балет", той е "смешен".

Премиерата на The tourist бе на 1 януари по BBC в Обединеното кралство, а световната премиера е на 29 февруари по Netflix.

The brothers son (Netflix)

Мишел Йео, която винаги е удоволствие да гледаме, е в главната роля в този комичен екшън сериал. Тя е Айлин Сун, неохотнo управляваща матриархата на престъпна фамилия. По-големият ѝ син, Чарли (Джъстин Чиен), е оставен в Тайпе с баща си - престъпен бос, и се включва в семейния бизнес, докато Айлин отглежда по-малкия им син, Брус (Сам Сонг Ли) в безопасност в Лос Анджелис. Когато бащата е убит, Чарли бяга в Лос Анджелис, а Айлин казва истината на Брус, млад мъж, който не знае за всички престъпни дела в семейството: "Нашето семейство е глава на Нефритените дракони". Брус, до петите си американец, пита: "Значи ние сме като престъпниците?" и проплаква: "Не искам да бъда гангстер!", както едно дете би казало: "Не искам да си лягам". Изглежда, че той няма избор в тази шумна поредица, създадена от Брад Фалчук (American Horror Story, Pose) и Байрън Ву.

Премиерата на The Brothers Sun е на 4 януари по Netflix, в международен план.

Echo (Disney +)

Най-новият сериал на Марвел е спиноф на Hawkeye, но много различен. Ехо е глух индиански супергерой с истинско име Мая Лопес, чиято суперсила е способността да имитира действията на другите. Изиграна от Алакуа Кокс, тя се завръща у дома в Оклахома - след като скъсва с престъпния бос Уилсън Фиск (Винсънт Д'Онофрио) и се обръща към доброто - и се бори със семейните проблеми, както и с онзи трънлив въпрос за доброто и злото. Сериалът привлече вниманието с многото си "първи стъпки", нетипични за света на Марвел, включително с туземния си герой и рейтинга си за възрастна аудитория. По-жестоки и изпълнени с насилие от повечето сериали във франчайза, тук героите "кървят, умират, биват убивани", казва изпълнителният продуцент Сидни Фрийман. Американският жестомимичен език е включен активно, а поддържащият актьорски състав, съставен предимно от коренни жители, включва някои величия, сред които Зан Макларън (Тъмни небеса) Танту Кардинал (Убийците на цветната луна) и Греъм Грийн (Реката на вятъра).

Премиерата на Echo е на 10 януари по Disney+ и Hulu в САЩ и по Disney+, в международен план.

Criminal record (Apple TV, HBO)

Питър Капалди играе изтерзаният главен инспектор на лондонски участък Даниел Хегарти, а Куш Джамбо е в ролята на идеалистичния детектив-сержант Джун Ленкър в този завладяващ, динамичен трилър с две доста интензивни главни роли. Когато детективката Ленкър получава анонимен сигнал, че един от старите случаи на Хегарти е довел до неправомерна присъда и затвор, тя иска да го разследва, а от съпротивата на Хегарти става ясно, че той има какво да крие. Капалди е зловещ и коварен в ролята на снизходителния Хегърти, а Ленкърд на Джамбо е също толкова упорита и твърда. "Имаме си човек", казва той, визирайки стария случай, докато се взира в нея. Тя му отвръща с поглед и изръмжава: "Не, вие правите признание". Докато играта им на котка и мишка продължава, се случват още убийства, а динамиката между старата и новата школа в сериала включва теми за расизма, сексизма и полицейската корупция.

Премиерата на "Криминален запис" е на 10 януари по AppleTV+, в международен план.

True Detective: Night Country (HBO)

Сериалът, който започна на ниво през 2014 г. с Уди Харелсън и Матю Макконъхи, беше последван от два не толкова вдъхновяващи сезона, всеки с различна история и актьорски състав. Но тази четвърта част има нов създател и режисьор - Исса Лопес, която връща сериала към вдъхващия страх негов пълнокръвен живот. Джоди Фостър играе Лиз Данвърс, полицейски началник в малко градче в арктическа Аляска, където всичките осем учени, живеещи в изследователска станция, изчезват. За да разследва мистерията, тя неохотно си партнира с щатския полицай Еванджелин Наваро (в ролята - боксьорката, станала актриса Кали Рейс), въпреки ужасната раздяла в миналото им. Действието се развива в периода, когато слънцето никога не изгрява, сериалът има много зловеща атмосфера, тъй като разкрива предисторията на героите, а мистериите продължават да се натрупват. Сравнявайки сериала, който е направила сега с оригиналния сезон, Лопес казва пред Vanity Fair: "Там, където "Истински детектив" е като мъж с потник, "Нощна страна" е студена, мрачна жена".

True Detective: Night Country има премиера на 14 януари по HBO и HBO Max в САЩ и на 15 януари по Sky Atlantic и Now в Обединеното кралство.

Monsieur Spade (AMC)

Това е неочаквано, забавно хрумване. През 60-те години на миналия век Сам Спейд - да, онзи Сам Спейд, детективът от Сан Франциско, прочут от Хъмфри Богарт в "Малтийския сокол" - се оттегля във френската провинция. Клайв Оуен играе безкомпромисния Спейд с размах и иронична усмивка, но мъдро не се опитва да подражава на Богарт. Това е по-мек човек, който е нает да придружи младо момиче до малко френско селце, където се влюбва в бляскава жена (Киара Мастрояни) и остава заради любовта си. Той игриво говори френски с непогрешим американски акцент и, разбира се, не е в състояние да устои на едно-две (или повече) загадъчни убийства, когато те се изпречат на пътя му. И тъй като не е минало много дълго време от Втората световна война, сянката на нацизма все още витае над града. Скот Франк (The Queen's Gambit) и Том Фонтана (Oz) са създателите на сериала, а Франк режисира всички епизоди с обичайната си свежест, като ги пише със сърце и известна срамежливост.

Премиерата на "Monsieur Spade" е на 14 януари по AMC и AMC+ в САЩ и Acorn TV в Обединеното кралство.

Expats (Amazon Prime)

В първия си голям проект след разтърсващата комична драма "Сбогуване" (2019) Лулу Уанг режисира този сериал за съдбата на американци в Хонконг, базиран на романа на Джанис Кей Лий от 2016 г. "Емигрантите". Никол Кидман е и продуцент, и изпълнява ролята на Маргарет, майка на малки деца. Мърси (Джи-Йонг Ю) е самотна американка от корейски произход, чийто живот се преплита с този на Маргарет чрез трагедия, изпълнена с много мъка и вина. Кастингът на Уанг създава сякаш по-голямо разнообразие, отколкото има в книгата, като японско-американският актьор Брайън Тий е съпругът на Маргарет, а индийско-американската актриса Сарайу Блу е нейната приятелка Хилари. Освен това тя развива историята, за да включи хората от работническата класа в Хонконг, които обслужват емигрантите. Продукцията, която е заснета в Хонконг, предизвиква обществен отзвук, след като Кидман е освободена от правилата за карантина в Ковид. Уанг заяви, че снимането в града е било важно за нея, защото е искала "да улови Хонконг такъв, какъвто е докато се променя".

Премиерата на "Expats" е на 26 януари по Amazon Prime Video, в международен план.

Griselda (Netflix)

София Вергара е известна с комедийните си роли - особено в ситкома "Модерно семейство", и с бурните си изяви като съдия в "Америка търси талант". Но това е един главозамайващ и драматичен обрат за нея като актриса - ето че тя играе истинската, по-твърда от всички Гризелда Бланко, известна като La Jefa (Шефката), ръководител на наркокартел в Маями през 70-те и 80-те години на миналия век. Сериалът, който Вергара и продуцира, проследява възхода и падението на Гризелда като така наречената "Кръстница на кокаина", когато тя напуска Меделин и заминава за Маями с тримата си малки синове. Певицата Карол Джи играе нейна довереница, една от многото секс работнички, които тя е наела от Колумбия, за да ѝ помагат в нейните схеми. Екипът, създал хитовия сериал на Netflix "Narcos", включително продуцентът Ерик Нюман и режисьорът Андрес Байз, стоят и зад "Griselda", което би трябвало да придаде на сериала същото текстурирано усещане за света на наркотрафика, но с неоновата яркост на Маями, както и с аурата на бруталната фатална жена в центъра му.

Премиерата на Griselda е на 25 януари по Netflix, в международен план.

Masters of the Air (Apple TV)

Елвис, Доктор Кой и онзи особняк от "Saltburn" се разхождат на едно летище. Остин Бътлър, Нкути Гатва и Бари Кийгън са сред големия актьорски състав в тази голяма, изпълнена с екшън драма, в която става дума за американците, изпълняващи бомбардировъчни мисии над нацистка Германия. Стивън Спилбърг и Том Ханкс продуцират сериала, който се нарежда сред прочутите им поредици за Втората световна война "Band of Brothers" и "The Pacific". Бътлър е в главната роля - на реално съществуващия майор Бък Клевън в тази история, базирана на действителните подвизи на 100-та бомбардировъчна група на американската армия, известна като Кървавата стотица. Сериалът обещава зрелищни въздушни битки, както и много лични драми. "В един момент статистиката гласи, че само един от всеки четирима мъже ще успее да се върне", казва Бътлър. "Това е психологическият ужас в тази реалност." Сред големите режисьори на един от най-очакваните сериали на годината са Кари Джоджи Фукунага (първият The True Detective), Анна Боден и Райън Флек (Captain Marvel) и Дий Рийс (Mudbound).

Премиерата на Masters of the Air е на 26 януари по Apple TV+, в международен план.

Feud: Capote vs the Swans (FX, САЩ)

Следващата част от антологията Feud на Райън Мърфи е удоволствие за клюкарите и има супер талантлив актьорски състав. Том Холандър играе писателя Труман Капоти в по-късните му години, когато е част от интимен кръг от дами, които обядват заедно. Те са екстравагантно богати, светски личности, които той нарича "лебеди". Тогава, през 1975 г., той публикува един скрит разказ "La Cote Basque", като в него ги предава, разгласявайки най-мрачните им тайни. Бейб Пейли на Наоми Уотс е само на пръв поглед олицетворение на спокойно съвършенство. Даян Лейн е сардоничната и цинична Слим Кийт, а Клои Севиньи е специален гост. Калиста Флокхарт се появява в ролята на Лий Радзивил, а покойният Трейт Уилямс е съпругът на Бейб - основателят на телевизия CBS Уилям Пейли. Но Холандър е откровението в сериала. На върха на славата си неговият Капоти е тъжен, нуждаещ се, егоистичен алкохолик. Драматургът Джон Робин Байц е сценарист на сериала, а Гъс ван Сант (Milk) режисира повечето епизоди.

Feud: Capote vs the Swans е на 31 януари по FX, в САЩ.

Публикацията е по материали от BBC.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика