Как да поддържаме косата си здрава

OFFNews 20 май 2021 в 09:59 3647 0

Стресът, лошата храна, температурните аномалии и мръсният въздух влияят пагубно на косата ни. Тя става суха, безжизнена, цветът избледнява, а блясъкът изчезва. Логично все по-често си задаваме един и същ въпрос - как да противодействаме на всички тези фактори и да не им позволим да унищожават здравето и самочувствието ни?

Ако искаме да имаме красива, буйна и мека като кашмир коса, трябва да я мием и сресваме редовно и поне веднъж в седмицата да я подхранваме с подходящите средства. Балсамът е чудесен вариант, но той има мигновен ефект и съставките му не навлизат в дълбочина, за да действат. Необходимо е друго средство, което да се погрижи за здравето и красотата на косата ни, да ѝ осигури хранителни вещества и регенерация, за да расте без нацъфтели краища, жизнена и блестяща. Маските за коса дават редица предимства - омекотяват, запазват влагата в нея, а скалпът е по-здрав.

За красива прическа, пълна с жизненост и блясък, заложете на качествена козметика на основата на концентрирани подхранващи съставки, като Garnier например. Някои от най-добрите компоненти, които влагат в продуктите си са:

Яйце. В яйчния жълтък има много хранителни вещества, също витамините А и Е, биотин и фолиева киселина. Тези компоненти помагат за насърчаването на растежа на косата, а протеинът в белтъка работи за укрепването ѝ. Мастните киселини придават естествено сияние. Калият лекува сухотата, а витамин А предотвратява косопада, витамин D и витамин B12 стимулират растежа.

Кокосово масло. Кокосовото масло е с ниско молекулярно тегло, лесно може да проникне в косъма и да осигури дълбоко омекотяващ ефект. Сухотата и сплъстеният вид намаляват под действието му. Може да намали загубата на протеин когато се използва в маска за коса.

Зехтин. Продукт, изключително полезен за косата, използван от векове, който интензивна хидратира. Съдържа сквален - естествено органично съединение, което се произвежда естествено от организма, но намалява с възрастта. Скваленът е от съществено значение за овлажняването на косата и кожата.



Авокадо. Богато на желязо и магнезий, фолиева киселина и минерали. Прави косата по-устойчива на увреждания и накъсвания. Овлажнява добре и омекотява. Придава блясък и жизненост.

Банан. Вкусният плод е богат на антиоксиданти, витамини, минерали и естествени масла. Добър овлажнител, укрепва и подхранва. Калият лекува сухата и увредена коса, витамин Е я заздравява, витамин А укрепва космения фоликул. Силициевият диоксид (SiO2) прави прическата по-мека и с по-ярък цвят. Антибактериалните свойства намаляват сухотата и пърхота.

Мед. Пчелният мед е чудесен овлажнител на сухата коса и скалпа и помага за задържането на влагата. Стимулира растежа на кожните клетки, прави космения фоликул по-силен и жизнен. Намаля косопада, възстановява блясъка, омекотява. Подхранва и възстановява.

Алое вера. Успокоява скалпа, има противовъзпалителни свойства, стимулира растежа на косата. Съдържа витамините С, Е, В12 и фолиева киселина. Укрепва, подхранва и придава блясък. Алоето лекува увреждания, пърхот, сърбеж, гъбички и косопад. Има антимикробни свойства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews