АЕЖ поиска оставката на председателката на СЕМ: Тя е за Роскомнадзор

Мая Младенова 12 декември 2022 в 10:13 5016 8

Соня Момчилова

Снимка БГНЕС

Соня Момчилова, председател на СЕМ

Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) поиска Соня Момчилова да слезе от председателския пост в Съвета за електронни медии (СЕМ) заради нейно скандално изказване срещу журналистическо разследване.

"Настояваме за оставката на Соня Момчилова, чието поведение би било приемливо за член на Роскомнадзор, но не и за независим орган в европейска демократична държава", пише АЕЖ и иска президентът Румен Радев да поеме отговорност за нейното назначаване. Момчилова влезе в СЕМ от квотата на президента.

Повод за позицията на организацията е изказване на Момчилова по адрес на журналистката Мария Черешева (вицепрезидентна АЕЖ) на официално заседание на Съвета, на 08.12.2022 г. и нейно журналистическо разследване, проведено от международен екип. Председателката на СЕМ повтори и доразви тезите си в пост във фейсбук в петък, 9 декември (в последствие публичността на самия пост беше ограничена). Репортажът е за мигрантите, а Момчилова обвинява екипа, че работи срещу това България да бъде приета в Шенгенското пространство. Постът ѝ съдържа и директни обиди към Мария Черешева - нарича я иронично "себеотрицателната Черешева" и пише, че с нищо не е запомнила нейната работа.

"Единственото “провинение” на Черешева е, че участва от българска страна в разследване на голям консорциум от авторитетни чужди медии. В отговор на това, Момчилова застава в позицията на адвокат на държавните институции и атакува директно българския участник в разследващия международен журналистически консорциум и използва случая да отправя обвинения към неправителствения сектор, към гражданското общество и към западните медии", коментира на свой ред АЕЖ.

Соня Момчилова не за пръв път скандализира със свои позиции. Тя стана известна, например, с атаката си срещу предаването "Ергенът" на bTV, която смяташе за деморализиращо, както и със спорните си позиции за пандемията и ваксинацията. И до момента СЕМ не е предприел мерки или активна позиция срещу ширещата се покрай коронавирус и войната дезинформация. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

7

Johnny B Goode

12.12 2022 в 15:54

Не са братовчедки.
Митрофанова, Момчилова и къносана вице-резидентка Идиотова са сестри. Бащата на тези три грации е СоциализЪмът.

345

6

Джендо Джедев

12.12 2022 в 13:00

Случаен,

Тьотките като тях двете все едно един кур ги е правил. :D

14469

5

случайно прочетох

12.12 2022 в 12:55

Момчилова да не е братовчедка на Митрофанова, че доста си приличат?!?

345

3

Джендо Джедев

12.12 2022 в 11:39

Кариерен,

Мнението си Момчилова може да изразява в приятелски кръг в някоя механа (примерно). Когато говори от позицията си на шеф на СЕМ, това е професионално ангажиране. Да не говорим, че е в типичния "лайномет"-стил, нямащо много общо със защита на България.

726

2

Кариерен

12.12 2022 в 11:32

Естествено, щом Черешева е вицепрезидент на АЕЖ-България, АЕЖ ще иска оставката на всеки, който дръзне да оспорва мнението и. И наистина е много "демократично", когато някой иска да изрази мнението си, особено в интерес на България, всички чуждопоклонници да лаят в хор срещу него и веднага изкарват от девет дола вода, за да го очернят!

345

1

Джендо Джедев

12.12 2022 в 11:06

От самото начало беше ясно, че тая стрина е поредния лайномет, назначен казионно.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки