Говорителят на НАП: Проверяваме всички вестници

Александра Маркарян 03 август 2015 в 12:12 4421 2

Росен Бъчваров, говорител на НАП

Снимка БГНЕС

Росен Бъчваров, говорител на НАП

Националната агенция за приходите е започнала ревизии на всички издатели на вестници в България.

Това съобщи говорителят на НАП Росен Бъчваров в коментар за OFFNews по повод публикация във в. "Сега" за пълна данъчна ревизия на собственика на вестника "Овергаз Инк." за пет години назад.

Ревизиите за всички обхващат 5-годишен период, уточни Бъчваров.

Такива могат да се очакват и в онлайн медиите, стана ясно от думите му - в момента се извършва анализ на данъчните рискове, след който може да бъдат назначени ревизии и в новинарски сайтове.

"Доклад за данъчните рискове, изготвен през юни тази година сочи, че съществува риск от избягване на облагане в сектора на издателите на печатни издания и това е главната причина за започналите контролни производства. В допълнение, на значителна част от издателите не са възлагани ревизии от години и имат просрочени задължения към държавата. В момента в приходната агенция се подготвя подобен анализ и по отношение на електронните издания, като не е изключено ревизии да бъдат възложени и на дружествата, които управляват онлайн издания. 

Течащите контролни производства нямат връзка с редакционната политика на изданията, а са част от рутинната практика на НАП за оценка на риска от избягване на облагане и контрол по спазването на законодателството, допълват от НАП. От началото на годината до момента от приходната агенция са възложили над 30 000 проверки и ревизии", уточняват от Агенцията в прессъобщение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews